Ételtcsakokosan

Meggyes pite

2015. június 29.
512882e406f36-251x300

Itt a meggyszezon! Ebből a finom savanyú gyümölcsből készült sütemények édes fagylalttal a legfinomabbak. Íme a recept!


512882e406f36-251x300

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 3 ek  porcukor
  • 12 dkg hideg vaj
  • 4-5 ek jéghideg víz
  • 1 kg meggy
  • 2-3 ek étkezési keményítő
  • cukor, fahéj ízlés szerint

Elkészítés

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük el benne a porcukrot. Adjuk hozzá a kockára vágott vajat és gyorsan morzsoljuk el a liszttel, majd a vízzel gyúrjuk simává. Csomagoljuk be és legalább egy órára tegyük be a hűtőbe.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és készítsük el a meggyes tölteléket. A megmosott, lecsepegtetett meggyet magozzuk ki, keverjük el a keményítővel, és az ízlés szerinti cukorral, fahéjjal.

A piteformát vajazzuk ki. A tésztát osszuk el 2/3 – 1/3 arányban. A tészta nagyobb részét nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a formát, öntsük bele a tölteléket. A maradék tésztát szintén nyújtsuk ki, majd derelyevágóval csíkozzuk fel, rácsozzuk be a velük a töltelék tetejét. A tojást habosítsuk fel, majd kenjük meg vele a tésztacsíkokat. Mehet is a sütőbe, kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Vanília fagyival tálaljuk.
 
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
  • A meggyet átválogatás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

 

Fotó: www.infosarvar.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fenyőrügyszirup

eteltcsakokosan

Újra mézes reggeli az általános iskolákban

eteltcsakokosan

Fel kell forralni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató