Ételtcsakokosan

Meggyes pite

2015. június 29.
512882e406f36-251x300

Itt a meggyszezon! Ebből a finom savanyú gyümölcsből készült sütemények édes fagylalttal a legfinomabbak. Íme a recept!


512882e406f36-251x300

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 3 ek  porcukor
  • 12 dkg hideg vaj
  • 4-5 ek jéghideg víz
  • 1 kg meggy
  • 2-3 ek étkezési keményítő
  • cukor, fahéj ízlés szerint

Elkészítés

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük el benne a porcukrot. Adjuk hozzá a kockára vágott vajat és gyorsan morzsoljuk el a liszttel, majd a vízzel gyúrjuk simává. Csomagoljuk be és legalább egy órára tegyük be a hűtőbe.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és készítsük el a meggyes tölteléket. A megmosott, lecsepegtetett meggyet magozzuk ki, keverjük el a keményítővel, és az ízlés szerinti cukorral, fahéjjal.

A piteformát vajazzuk ki. A tésztát osszuk el 2/3 – 1/3 arányban. A tészta nagyobb részét nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a formát, öntsük bele a tölteléket. A maradék tésztát szintén nyújtsuk ki, majd derelyevágóval csíkozzuk fel, rácsozzuk be a velük a töltelék tetejét. A tojást habosítsuk fel, majd kenjük meg vele a tésztacsíkokat. Mehet is a sütőbe, kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Vanília fagyival tálaljuk.
 
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
  • A meggyet átválogatás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

 

Fotó: www.infosarvar.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért keserű?…

eteltcsakokosan

Puha vagy merev?

eteltcsakokosan

Biztonság – forró napokon is

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató