Itt a meggyszezon! Ebből a finom savanyú gyümölcsből készült sütemények édes fagylalttal a legfinomabbak. Íme a recept!
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 3 ek porcukor
- 12 dkg hideg vaj
- 4-5 ek jéghideg víz
- 1 kg meggy
- 2-3 ek étkezési keményítő
- cukor, fahéj ízlés szerint
Elkészítés
A lisztet szitáljuk át, majd keverjük el benne a porcukrot. Adjuk hozzá a kockára vágott vajat és gyorsan morzsoljuk el a liszttel, majd a vízzel gyúrjuk simává. Csomagoljuk be és legalább egy órára tegyük be a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és készítsük el a meggyes tölteléket. A megmosott, lecsepegtetett meggyet magozzuk ki, keverjük el a keményítővel, és az ízlés szerinti cukorral, fahéjjal.
A piteformát vajazzuk ki. A tésztát osszuk el 2/3 – 1/3 arányban. A tészta nagyobb részét nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a formát, öntsük bele a tölteléket. A maradék tésztát szintén nyújtsuk ki, majd derelyevágóval csíkozzuk fel, rácsozzuk be a velük a töltelék tetejét. A tojást habosítsuk fel, majd kenjük meg vele a tésztacsíkokat. Mehet is a sütőbe, kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Vanília fagyival tálaljuk.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
- Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
- A meggyet átválogatás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
- A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
Fotó: www.infosarvar.hu