Mindig kedveltek azok a cikkek az Ételt csak okosan honlapján, amikben érdekes, divatos konyhai eszközöket mutatunk be kiegészítve megszívlelendő élelmiszerbiztonsági tippekkel.
Formás főtt tojások
Most már rengeteg formát lehet találni a tányérokon a focilabdától a koponyáig, amely valójában főtt tojást rejt magában. Úgy kell elkészíteni, hogy a tojást a szokásos módon megfőzzük, majd még melegen meghámozzuk, helyezzük bele a formába, óvatosan tegyük rá a tetejét, zárjuk le és vagy hideg vízbe vagy a hűtőszekrénybe tegyük be, míg teljesen lehűl a tojás.
Élelmiszerbiztonsági tipp:
- Legyen mindig tiszta a forma! Az első használat előtt is mossuk el alaposan, majd természetesen minden használat után is.
- A tojásokról érdemes a szennyeződést eltávolítani, valamint megmosni főzés előtt.
- Ellenőrizzük a tojások frissességét: tegyük egy pohár vízbe és ha feljön a tetejére, akkor már ne használjuk fel.
Fedő kitámasztó
Hányszor futott már ki a víz például tészta- vagy rízsfőzés közben? A fedő mindig rácsúszik a lábosra és a forrásban lévő víz kifut. Ilyenkor vegyük alacsonyabbra a tűhely hőmérsékletét, de használhatunk ilyen ki kütyüt, ami rést hagy a fedő és az edény széle között. Az már csak ráadás, hogy a gőz megpörgeti a virágot. Gyerekeknek vicces fizikai kísérlet lesz a főzés!
Élelmiszerbiztonsági tipp:
- Óvatosan a gőzzel, ne égessük meg magunkat!
- Tartsuk tisztán az edényeinket és a konyhai felületeinket.
Madárkás kanalak
Ez a szett azért nyerte el tetszésünket, mert nem szokványos módon illeszthetőek a tálra a tálaló eszközök. Így biztosan nem az asztalra, vagy konyhapultra helyezzük a salátás kanalat és villát, semmiképp nem szennyeződhetnek.
Élelmiszerbiztonsági tipp:
- Alaposan és bő vízzel mossuk meg a saláta hozzávalóit. Előre csomagolt mosott saláta esetén erre nincs szükség.
Tálaló deszka
Ezt a vágódeszkának látszó eszközt valóban érdemes csak és kifejezetten tálaláshoz használni. Mivel vágódeszkaként könnyen vágások, mélyedések, esetleg idővel repedések keletkezhetnek rajta, fertőzésveszélyt jelenthetnek.
Élelmiszerbiztonsági tipp:
- Legyen külön vágódeszkánk nyers húsokhoz és külön készételekhez, zöldségekhez, ezzel is elkerülve a keresztszennyeződés lehetőségét.
Korábbi cikkek: