Ételtcsakokosan

Még, még, még – konyhai divatos eszközök

2015. október 23.

Mindig kedveltek azok a cikkek az Ételt csak okosan honlapján, amikben érdekes, divatos konyhai eszközöket mutatunk be kiegészítve megszívlelendő élelmiszerbiztonsági tippekkel.

Formás főtt tojások
tojasformaMost már rengeteg formát lehet találni a tányérokon a focilabdától a koponyáig, amely valójában főtt tojást rejt magában. Úgy kell elkészíteni, hogy a tojást a szokásos módon megfőzzük, majd még melegen meghámozzuk, helyezzük bele a formába, óvatosan tegyük rá a tetejét, zárjuk le és vagy hideg vízbe vagy a hűtőszekrénybe tegyük be, míg teljesen lehűl a tojás.
Élelmiszerbiztonsági tipp:

  • Legyen mindig tiszta a forma! Az első használat előtt is mossuk el alaposan, majd természetesen minden használat után is.
  • A tojásokról érdemes a szennyeződést eltávolítani, valamint megmosni főzés előtt.
  • Ellenőrizzük a tojások frissességét: tegyük egy pohár vízbe és ha feljön a tetejére, akkor már ne használjuk fel.

Fedő kitámasztó
szellozoHányszor futott már ki a víz például tészta- vagy rízsfőzés közben? A fedő mindig rácsúszik a lábosra és a forrásban lévő víz kifut. Ilyenkor vegyük alacsonyabbra a tűhely hőmérsékletét, de használhatunk ilyen ki kütyüt, ami rést hagy a fedő és az edény széle között. Az már csak ráadás, hogy a gőz megpörgeti a virágot. Gyerekeknek vicces fizikai kísérlet lesz a főzés!
Élelmiszerbiztonsági tipp:

  • Óvatosan a gőzzel, ne égessük meg magunkat!
  • Tartsuk tisztán az edényeinket és a konyhai felületeinket.


Madárkás kanalak

madarasEz a szett azért nyerte el tetszésünket, mert nem szokványos módon illeszthetőek a tálra a tálaló eszközök. Így biztosan nem az asztalra, vagy konyhapultra helyezzük a salátás kanalat és villát, semmiképp nem szennyeződhetnek.
Élelmiszerbiztonsági tipp:

  • Alaposan és bő vízzel mossuk meg a saláta hozzávalóit. Előre csomagolt mosott saláta esetén erre nincs szükség.


Tálaló deszka

Ezt a vágódeszkának látszó eszközt valóban érdemes csak és kifejezetten tálaláshoz használni. Mivel vágódeszkaként könnyen vágások, mélyedések, esetleg idővel repedések keletkezhetnek rajta, fertőzésveszélyt jelenthetnek.
Élelmiszerbiztonsági tipp:

  • Legyen külön vágódeszkánk nyers húsokhoz és külön készételekhez, zöldségekhez, ezzel is elkerülve a keresztszennyeződés lehetőségét.

deszkaKorábbi cikkek:

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Rozé – a filigrán hölgy

eteltcsakokosan

Kézszárítás, de vajon mivel?

eteltcsakokosan

10 dolog… amit a görögdinnyéről tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató