Ételtcsakokosan

Még, még, még – konyhai divatos eszközök

2015. október 23.

Mindig kedveltek azok a cikkek az Ételt csak okosan honlapján, amikben érdekes, divatos konyhai eszközöket mutatunk be kiegészítve megszívlelendő élelmiszerbiztonsági tippekkel.

Formás főtt tojások
tojasformaMost már rengeteg formát lehet találni a tányérokon a focilabdától a koponyáig, amely valójában főtt tojást rejt magában. Úgy kell elkészíteni, hogy a tojást a szokásos módon megfőzzük, majd még melegen meghámozzuk, helyezzük bele a formába, óvatosan tegyük rá a tetejét, zárjuk le és vagy hideg vízbe vagy a hűtőszekrénybe tegyük be, míg teljesen lehűl a tojás.
Élelmiszerbiztonsági tipp:

  • Legyen mindig tiszta a forma! Az első használat előtt is mossuk el alaposan, majd természetesen minden használat után is.
  • A tojásokról érdemes a szennyeződést eltávolítani, valamint megmosni főzés előtt.
  • Ellenőrizzük a tojások frissességét: tegyük egy pohár vízbe és ha feljön a tetejére, akkor már ne használjuk fel.

Fedő kitámasztó
szellozoHányszor futott már ki a víz például tészta- vagy rízsfőzés közben? A fedő mindig rácsúszik a lábosra és a forrásban lévő víz kifut. Ilyenkor vegyük alacsonyabbra a tűhely hőmérsékletét, de használhatunk ilyen ki kütyüt, ami rést hagy a fedő és az edény széle között. Az már csak ráadás, hogy a gőz megpörgeti a virágot. Gyerekeknek vicces fizikai kísérlet lesz a főzés!
Élelmiszerbiztonsági tipp:

  • Óvatosan a gőzzel, ne égessük meg magunkat!
  • Tartsuk tisztán az edényeinket és a konyhai felületeinket.


Madárkás kanalak

madarasEz a szett azért nyerte el tetszésünket, mert nem szokványos módon illeszthetőek a tálra a tálaló eszközök. Így biztosan nem az asztalra, vagy konyhapultra helyezzük a salátás kanalat és villát, semmiképp nem szennyeződhetnek.
Élelmiszerbiztonsági tipp:

  • Alaposan és bő vízzel mossuk meg a saláta hozzávalóit. Előre csomagolt mosott saláta esetén erre nincs szükség.


Tálaló deszka

Ezt a vágódeszkának látszó eszközt valóban érdemes csak és kifejezetten tálaláshoz használni. Mivel vágódeszkaként könnyen vágások, mélyedések, esetleg idővel repedések keletkezhetnek rajta, fertőzésveszélyt jelenthetnek.
Élelmiszerbiztonsági tipp:

  • Legyen külön vágódeszkánk nyers húsokhoz és külön készételekhez, zöldségekhez, ezzel is elkerülve a keresztszennyeződés lehetőségét.

deszkaKorábbi cikkek:

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Gyöngyhagyma télire

eteltcsakokosan

Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése

eteltcsakokosan

Dunsztolás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató