Ételtcsakokosan

Még fánk és fánk

2015. január 26.
Eclairs_at_Fauchon_in_Paris-300x168

A farsangi fánk mellett ne felejtsük el a két másik kedvencet az Ekler- és a Képviselőfánkot. Ezeknek a süteményeknek az elkészítése kicsit bonyolultabb, de megéri a fáradtságot, hiszen eme a krémes csodák ízt és színt visznek az életünkbe. Íme a két recept…

Ekler fánk
Eclairs_at_Fauchon_in_Paris-300x168
Hozzávalók a tésztához

  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg víz
  • 10 dkg liszt
  • 4 db egész tojás
  • csipet só

Elkészítése

A vizet a zsírral, sóval feltesszük melegedni. Érdemes üstben “égetni”, mert a gömbölyű fenekű üstben habverővel könnyebb keverni. A meleg keverékhez hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük a tűz felett, míg az üst faláról leválik a tészta. Ha hamar vettük le, akkor kisebbek lesznek a repedések rajta. Lehúzzuk a tűzhelyről, és állandó keverés közben hozzáadjuk az egész tojásokat. Folyamatos keverés mellett simára kell keverni.

Megvajazott, lisztezett sütőlemezt készítünk a sütéshez, de manapság már elterjedt a szilikon papír, ezt is használhatjuk. Nyomózsákból 10-12 cm hosszúságú babapiskóta alakzatot nyomunk. A sütés gőzös sütőben történik 180 °C fokon, kb. 20 percig. Ezt otthoni körülmények között úgy érjük el, hogy a sütőlemezt kicsit megpermetezzük vízzel, mielőtt betesszük a sütőbe. A kihűlt tészták felső 1/3-át kávéval ízesített, felmelegített fondant-ba mártjuk.

Hozzávalók a krémhez

  • 1 kg tejszínhab
  • 20 dkg porcukor
  • 1/2 dl kávé

Elkészítése

A felvert tejszínhab egyharmadába belekeverjük a cukrot és a kávét, majd hozzáadjuk a többi tejszínhabot is. Levágjuk a fánkok cukormázas tetejét, megtöltjük a kávés habbal, majd rátesszük a kalapot.

A tetejét belemárthatjuk olvasztott csokoládéba, karamellbe, díszíthetjük gyümölcsökkel, csokoládétörmelékkel.

 
Képviselőfánk
kepviselofank-300x186
Hozzávalók a tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg zsír5 egész tojás
  • 2 dl forró víz
  • csipet só

Hozzávalók a vaníliakrémhez

  • 5 tojás
  • 6 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 rúd vanília vagy 1 cs vaníliás cukor

A tészta elkészítése

Egy 3 literes fazékban 2 dl vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt meg a csipet sót. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet és fakanállal addig keverjük, míg összeáll (2-3 perc). A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyikkel külön-külön jól elkeverve. Egy zsírozott sütőlapra 6 cm távolságra dió nagyságú halmokat rakunk, tetejüket simára igazítjuk és a tésztát egy óráig pihentetjük. Az egyenletes kiszaggatás leggyorsabb módja, ha a tésztát lisztezett deszkán 2 cm-es vastagságúra kisodorjuk, 2 cm-es darabokra felvágjuk, s golyókat formálunk belőlük.

Igen fontos a sütés: egyenletes, jó meleg sütőbe tesszük. A sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik.15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra a tészta, rövidesen ellágyul.

Sütés után az alját félig levágjuk, belsejét kiszedjük és az üreget vanília krémmel megtöltjük. Tetejét vaníliás cukorral meghintjük, vagy karamellbe mártjuk.

A krém elkészítése

A tojásfehérjéket habsütőben a cukor kétharmadával gőz felett keményre verjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával. A tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel, hozzáadjuk a forró tejet és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lett, hogy a lábas aljától elválik. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot. Hideg porcelántálba öntjük.

Forrás: magyarkonyhaonline.hu és Horváth Ilona szakácskönyv
Képek forrás: wikimedia.org, nlc.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Teázási szokások

eteltcsakokosan

Rántott hús nélkül nincs lagzi?

eteltcsakokosan

Velős csont, steak

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató