A farsangi fánk mellett ne felejtsük el a két másik kedvencet az Ekler- és a Képviselőfánkot. Ezeknek a süteményeknek az elkészítése kicsit bonyolultabb, de megéri a fáradtságot, hiszen eme a krémes csodák ízt és színt visznek az életünkbe. Íme a két recept…
Ekler fánk
Hozzávalók a tésztához
- 10 dkg zsír
- 10 dkg víz
- 10 dkg liszt
- 4 db egész tojás
- csipet só
Elkészítése
A vizet a zsírral, sóval feltesszük melegedni. Érdemes üstben “égetni”, mert a gömbölyű fenekű üstben habverővel könnyebb keverni. A meleg keverékhez hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük a tűz felett, míg az üst faláról leválik a tészta. Ha hamar vettük le, akkor kisebbek lesznek a repedések rajta. Lehúzzuk a tűzhelyről, és állandó keverés közben hozzáadjuk az egész tojásokat. Folyamatos keverés mellett simára kell keverni.
Megvajazott, lisztezett sütőlemezt készítünk a sütéshez, de manapság már elterjedt a szilikon papír, ezt is használhatjuk. Nyomózsákból 10-12 cm hosszúságú babapiskóta alakzatot nyomunk. A sütés gőzös sütőben történik 180 °C fokon, kb. 20 percig. Ezt otthoni körülmények között úgy érjük el, hogy a sütőlemezt kicsit megpermetezzük vízzel, mielőtt betesszük a sütőbe. A kihűlt tészták felső 1/3-át kávéval ízesített, felmelegített fondant-ba mártjuk.
Hozzávalók a krémhez
- 1 kg tejszínhab
- 20 dkg porcukor
- 1/2 dl kávé
Elkészítése
A felvert tejszínhab egyharmadába belekeverjük a cukrot és a kávét, majd hozzáadjuk a többi tejszínhabot is. Levágjuk a fánkok cukormázas tetejét, megtöltjük a kávés habbal, majd rátesszük a kalapot.
A tetejét belemárthatjuk olvasztott csokoládéba, karamellbe, díszíthetjük gyümölcsökkel, csokoládétörmelékkel.
Képviselőfánk
Hozzávalók a tésztához
- 20 dkg liszt
- 10 dkg zsír5 egész tojás
- 2 dl forró víz
- csipet só
Hozzávalók a vaníliakrémhez
- 5 tojás
- 6 dl tej
- 10 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1/2 rúd vanília vagy 1 cs vaníliás cukor
A tészta elkészítése
Egy 3 literes fazékban 2 dl vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt meg a csipet sót. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet és fakanállal addig keverjük, míg összeáll (2-3 perc). A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyikkel külön-külön jól elkeverve. Egy zsírozott sütőlapra 6 cm távolságra dió nagyságú halmokat rakunk, tetejüket simára igazítjuk és a tésztát egy óráig pihentetjük. Az egyenletes kiszaggatás leggyorsabb módja, ha a tésztát lisztezett deszkán 2 cm-es vastagságúra kisodorjuk, 2 cm-es darabokra felvágjuk, s golyókat formálunk belőlük.
Igen fontos a sütés: egyenletes, jó meleg sütőbe tesszük. A sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik.15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra a tészta, rövidesen ellágyul.
Sütés után az alját félig levágjuk, belsejét kiszedjük és az üreget vanília krémmel megtöltjük. Tetejét vaníliás cukorral meghintjük, vagy karamellbe mártjuk.
A krém elkészítése
A tojásfehérjéket habsütőben a cukor kétharmadával gőz felett keményre verjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával. A tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel, hozzáadjuk a forró tejet és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lett, hogy a lábas aljától elválik. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot. Hideg porcelántálba öntjük.
Forrás: magyarkonyhaonline.hu és Horváth Ilona szakácskönyv
Képek forrás: wikimedia.org, nlc.hu