Ritkán fogyasztunk libából készült ételeket, a húslevest is más húsokból készítjük. De Márton nap előtt érdemes kicsit változtatni a szokásainkon és ez egyszer libából készíteni a húslevest.
Hozzávalók
- 1 kg libaaprólék (tetszés szerint hát, szárny, nyak, zúza)
- 4 db nagyobb sárgarépa
- 3 db nagyobb fehérrépa
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 1 db kisebb zeller
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 10 szem egész fekete bors
- 1 db paprika
- 3-4 egész (szárított vagy friss) csípős paprika
- 1 ág rozmaring
- 1 ágacska kakukkfű
- só ízlés szerint
- lúdgégetészta
Elkészítése
Ez a leves is ugyanúgy készül mint a többi húsleves: a megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját, ezt követően fűszerezzük, beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a szemes borsot és a sót ízlés szerint. Lassú tűzön főzzük.
Közben a leveszöldségeket megpucoljuk, megmossuk és hasábokra szeleteljük. Amikor a hús félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket, a paprikákat, és tovább főzzük lassú tűzön. A leves akkor készül el, amikor a hús teljesen megpuhult.
Sós vízben vagy a leszűrt leves egy részében megfőzzük a lúdgége tésztát, lecsöpögtetjük, leveses tálba tesszük, és rászűrjük a libalevest. A főtt csontos húst és a zöldségeket a leves mellé kínálhatjuk.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- A hús megmosását mindig a munkafolyamatok kezdetén tegyük, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést!
- A húst, a húsoknak elkülönített vágódeszkán dolgozzuk fel, majd a használat után fertőtlenítsük a deszkát, hogy a kórokozók nehogy rajta maradjanak!
- Nyershús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
- Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
- Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!