Ételtcsakokosan

Márton napi libaleves

2014. november 10.
valentin-nap3-300x228

Ritkán fogyasztunk libából készült ételeket, a húslevest is más húsokból készítjük. De Márton nap előtt érdemes kicsit változtatni a szokásainkon és ez egyszer libából készíteni a húslevest.
valentin-nap3-300x228
Hozzávalók

  • 1 kg libaaprólék (tetszés szerint hát, szárny, nyak, zúza)
  • 4 db nagyobb sárgarépa
  • 3 db nagyobb fehérrépa
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 1 db kisebb zeller
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 10 szem egész fekete bors
  • 1 db paprika
  • 3-4 egész (szárított vagy friss) csípős paprika
  • 1 ág rozmaring
  • 1 ágacska kakukkfű
  • só ízlés szerint
  • lúdgégetészta

Elkészítése
Ez a leves is ugyanúgy készül mint a többi húsleves: a megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját, ezt követően fűszerezzük, beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a szemes borsot és a sót ízlés szerint. Lassú tűzön főzzük.
Közben a leveszöldségeket megpucoljuk, megmossuk és hasábokra szeleteljük. Amikor a hús félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket, a paprikákat, és tovább főzzük lassú tűzön. A leves akkor készül el, amikor a hús teljesen megpuhult.
Sós vízben vagy a leszűrt leves egy részében megfőzzük a lúdgége tésztát, lecsöpögtetjük, leveses tálba tesszük, és rászűrjük a libalevest. A főtt csontos húst és a zöldségeket a leves mellé kínálhatjuk.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • A hús megmosását mindig a munkafolyamatok kezdetén tegyük, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést!
  • A húst, a húsoknak elkülönített vágódeszkán dolgozzuk fel, majd a használat után fertőtlenítsük a deszkát, hogy a kórokozók nehogy rajta maradjanak!
  • Nyershús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
  • Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Narancsok az ünnepi asztalon

eteltcsakokosan

Az ivóvizes palackunkat is ki kell tisztítani!

eteltcsakokosan

Vigyázz, a szakácskönyved szalmonellát okozhat!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató