Ételtcsakokosan

Márton napi libaleves

2014. november 10.
valentin-nap3-300x228

Ritkán fogyasztunk libából készült ételeket, a húslevest is más húsokból készítjük. De Márton nap előtt érdemes kicsit változtatni a szokásainkon és ez egyszer libából készíteni a húslevest.
valentin-nap3-300x228
Hozzávalók

  • 1 kg libaaprólék (tetszés szerint hát, szárny, nyak, zúza)
  • 4 db nagyobb sárgarépa
  • 3 db nagyobb fehérrépa
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 1 db kisebb zeller
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 10 szem egész fekete bors
  • 1 db paprika
  • 3-4 egész (szárított vagy friss) csípős paprika
  • 1 ág rozmaring
  • 1 ágacska kakukkfű
  • só ízlés szerint
  • lúdgégetészta

Elkészítése
Ez a leves is ugyanúgy készül mint a többi húsleves: a megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját, ezt követően fűszerezzük, beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a szemes borsot és a sót ízlés szerint. Lassú tűzön főzzük.
Közben a leveszöldségeket megpucoljuk, megmossuk és hasábokra szeleteljük. Amikor a hús félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket, a paprikákat, és tovább főzzük lassú tűzön. A leves akkor készül el, amikor a hús teljesen megpuhult.
Sós vízben vagy a leszűrt leves egy részében megfőzzük a lúdgége tésztát, lecsöpögtetjük, leveses tálba tesszük, és rászűrjük a libalevest. A főtt csontos húst és a zöldségeket a leves mellé kínálhatjuk.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • A hús megmosását mindig a munkafolyamatok kezdetén tegyük, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést!
  • A húst, a húsoknak elkülönített vágódeszkán dolgozzuk fel, majd a használat után fertőtlenítsük a deszkát, hogy a kórokozók nehogy rajta maradjanak!
  • Nyershús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
  • Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Uborka, a szuperzöldség – eláruljuk, mért!

eteltcsakokosan

Újra mézes reggeli az általános iskolákban

eteltcsakokosan

Lakodalom okosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató