Ételtcsakokosan

Márciusi jeles napok a környezettudatosság szempontjából

2014. március 6.
1327924_56364290-1024x681

Március 6. a nemzetközi energiatakarékosság napja, március 22. pedig a víz világnapja. Érdemes főzés szempontjából is figyelembe venni ezen napok üzenetét és odafigyelni a környezettudatosságra a konyhában, a kertben, valamint a háztartásban is. Összegyűjtöttünk pár jó tanácsot, amelyeket érdemes betartani. Tehát: főzni csak okosan!

1327924_56364290-1024x681

 • Takarékoskodjunk a vízzel, ahol csak tudunk: a főzővizet tegyük félre, mert locsolásra alkalmas, sőt kenyérkészítéshez kifejezetten a krumpli főzővizére van szükség.
 • Használjunk minél több alkalommal kuktát! Ha valamiért ezt nem teszi lehetővé az étel elkészítése, akkor is mindig tegyük rá a fedőt az edényekre!
 • Apró darabokra szeleteljük a hozzávalókat, ilyen módon hamar megpuhulnak.
 • Inkább pároljunk, mint főzzünk. Ha főzünk, annyi vizet használjunk, amennyi ellepi a főzendőket. (Érdemes a lobogó víz fölé, a lábos tetejére a párolandó ételt is elhelyezni egy megfelelő eszközzel, míg abban fő az adott zöldség.)
 • Főzés előtt gondoljuk át, mennyi edényt fogunk használni!Ppróbáljuk meg, hogy kevesebb keverőtálat, lábost, egyéb eszközt használunk, hogy minél kevesebbet kelljen elmosni.
 • Az edény mérete mindig egyezzen meg a főzőlap méretével. Ha nagyobb a lap, mint az edény, akkor elszökik a hő, ha kisebb, akkor hosszabb a főzés ideje, így szintén sok energiát fogyasztunk. Gáztűzhely esetében a láng ne érjen túl az edény oldalán.
 • Sütéskor inkább a fém tepsiket, edényeket részesítsük előnyben, mert hamarabb átadják a hőt, mint pl. üveg társaik. A sütőt a sütési idő lejárta előtt kb. 10 perccel ki lehet kapcsolni, zárt ajtó mellett készre sül az étel. Továbbá ne nyissuk ki gyakran az ajtót sütés közben, ha nem szükséges.
 • Ne folyó vízben mosogassunk, hanem a mosogatódézsát töltsük meg vízzel. Már akkor dugjuk be a dugót, amikor még hideg víz jön a csapból. Egyébként se hagyjuk folyni a vizet fölöslegesen.
 • Állítólag a mosogatógép kevesebb vizet használ, mint mi a kézi mosogatásnál. Ügyeljünk arra, hogy mindig tele legyen a gép (több napnyi edény összegyűjtése után) és alacsony hőfokon, öko programmal indítsuk el a mosogatást.
 • Ne meleg vízben olvasszuk fel a fagyasztott húsokat, zöldségeket, hanem egy éjszakára tegyük át a fagyasztóból a hűtőbe.
 • Kancsóban, üvegben tegyünk a hűtőbe vizet és úgy hűtsük le a csapvizet, ne várjunk, amíg a folyóvíz lehűl. Ne palackos vizet igyunk, mert annak előállítása még több vízbe kerül. (Érdekességként egy angol nyelvű kiadvány az egyes élelmiszerek előállításához szükséges víz felhasználásáról: http://www.gracelinks.org/media/pdf/nexus_guide_finalforweb.pdf)
 • A gépeket ne egymás mellé helyezzük, mivel melegítik egymást! A hűtőszekrénynek például még többet kell hűtenie, ezért több áramot fogyaszt.
 • Ne csöpögjenek a csapok! (Sem a konyhában, sem más helyiségekben.)
 • Lehetőség szerint komposztáljunk! A lebomló hulladék ne a kukában kössön ki!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Batáta a trendi köret

eteltcsakokosan

Gyöngyhagyma télire

eteltcsakokosan

Hirtelen ötletből mesterré válni

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató