Március 6. a nemzetközi energiatakarékosság napja, március 22. pedig a víz világnapja. Érdemes főzés szempontjából is figyelembe venni ezen napok üzenetét és odafigyelni a környezettudatosságra a konyhában, a kertben, valamint a háztartásban is. Összegyűjtöttünk pár jó tanácsot, amelyeket érdemes betartani. Tehát: főzni csak okosan!
- Takarékoskodjunk a vízzel, ahol csak tudunk: a főzővizet tegyük félre, mert locsolásra alkalmas, sőt kenyérkészítéshez kifejezetten a krumpli főzővizére van szükség.
- Használjunk minél több alkalommal kuktát! Ha valamiért ezt nem teszi lehetővé az étel elkészítése, akkor is mindig tegyük rá a fedőt az edényekre!
- Apró darabokra szeleteljük a hozzávalókat, ilyen módon hamar megpuhulnak.
- Inkább pároljunk, mint főzzünk. Ha főzünk, annyi vizet használjunk, amennyi ellepi a főzendőket. (Érdemes a lobogó víz fölé, a lábos tetejére a párolandó ételt is elhelyezni egy megfelelő eszközzel, míg abban fő az adott zöldség.)
- Főzés előtt gondoljuk át, mennyi edényt fogunk használni!Ppróbáljuk meg, hogy kevesebb keverőtálat, lábost, egyéb eszközt használunk, hogy minél kevesebbet kelljen elmosni.
- Az edény mérete mindig egyezzen meg a főzőlap méretével. Ha nagyobb a lap, mint az edény, akkor elszökik a hő, ha kisebb, akkor hosszabb a főzés ideje, így szintén sok energiát fogyasztunk. Gáztűzhely esetében a láng ne érjen túl az edény oldalán.
- Sütéskor inkább a fém tepsiket, edényeket részesítsük előnyben, mert hamarabb átadják a hőt, mint pl. üveg társaik. A sütőt a sütési idő lejárta előtt kb. 10 perccel ki lehet kapcsolni, zárt ajtó mellett készre sül az étel. Továbbá ne nyissuk ki gyakran az ajtót sütés közben, ha nem szükséges.
- Ne folyó vízben mosogassunk, hanem a mosogatódézsát töltsük meg vízzel. Már akkor dugjuk be a dugót, amikor még hideg víz jön a csapból. Egyébként se hagyjuk folyni a vizet fölöslegesen.
- Állítólag a mosogatógép kevesebb vizet használ, mint mi a kézi mosogatásnál. Ügyeljünk arra, hogy mindig tele legyen a gép (több napnyi edény összegyűjtése után) és alacsony hőfokon, öko programmal indítsuk el a mosogatást.
- Ne meleg vízben olvasszuk fel a fagyasztott húsokat, zöldségeket, hanem egy éjszakára tegyük át a fagyasztóból a hűtőbe.
- Kancsóban, üvegben tegyünk a hűtőbe vizet és úgy hűtsük le a csapvizet, ne várjunk, amíg a folyóvíz lehűl. Ne palackos vizet igyunk, mert annak előállítása még több vízbe kerül. (Érdekességként egy angol nyelvű kiadvány az egyes élelmiszerek előállításához szükséges víz felhasználásáról: http://www.gracelinks.org/media/pdf/nexus_guide_finalforweb.pdf)
- A gépeket ne egymás mellé helyezzük, mivel melegítik egymást! A hűtőszekrénynek például még többet kell hűtenie, ezért több áramot fogyaszt.
- Ne csöpögjenek a csapok! (Sem a konyhában, sem más helyiségekben.)
- Lehetőség szerint komposztáljunk! A lebomló hulladék ne a kukában kössön ki!