Ételtcsakokosan

Pár receptötletet adunk, amiben felhasználhatóak a húsvéti sonkamaradékok és az ünnep után újabb ízletes ételek kerülnek az asztalunkra.

sonka1
 

Sonkakrém

  • 10-15 dkg maradék sonka
  • 1 ek mustár
  • 1 ek paradicsomszósz
  • 3-4 ek tejföl
  • bors

Egy serpenyőbe kockázzuk a puhára főtt sonkát és átforrósítjuk, ezáltal megtörténik a szükséges hőkezelés, valamint enyhén pirított ízt is kap az étel. Hozzákeverjük a mustárt és a paradicsomszószt, borsozzuk. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. Egy tálba tesszük és tejfölt keverünk hozzá és egy botturmix segítségével krémes pépet készítünk.

Tálalhatjuk pirítósra, szendvicskrémként, tölthetjük főtt tojásba.

 Sajtos sonkás pite

  • 1 csomag leveles tészta
  • 30 dkg füstölt főtt sonka, vagy tarja
  • 30 dkg kemény sajt
  • 4 tojás
  • 2,5 dl tejszín
  • 30 g liszt
  • bors

A hűtőben egy éjszaka alatt felolvadt leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk. Egy fodros szélű kerek tortaformába óvatosan beletesszük és elegyengetjük a tésztát, úgy hogy a peremek tetejéig érjen.

A töltelékhez a sonkát/tarját csíkokra vágjuk, a sajtot lereszeljük egy tálba és a lisztet a tejszínnel simára keverjük egy másik edényben. A tejszínes liszthez egyesével belevegyítjük a tojásokat, hozzáadjuk a reszelt sajtot.

A tésztára egy rétegbe a sonkacsíkokat szórjuk, majd a tojásos, sajtos masszát elegyengetjük a tetején. Ha maradt még tészta, csíkokkal díszíthetjük a pite tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon 40-50 percig aranybarnára sütjük.

Tálalhatjuk melegen és hidegen is, friss salátával.

 Csőben sült sonkás tészta

  • 50 dkg füstölt, főtt sonka
  • 1 dl olaj
  • 50 dkg tészta (kisméretű kocka vagy orsó tészta)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 tojás
  • bors
  • 3 dl tejföl
  • 20 dkg füstölt sajt

Előmelegítjük a sütőt 200oC fokra. A tésztát megfőzzük és lecsepegtetjük, majd félretesszük. A sonkát felkockázzuk és serpenyőben megpirítjuk. A fokhagymákat megpucoljuk és megmossuk, apróra vágjuk, a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, a tojássárgáját a tejföllel, fokhagymával keverjük össze. A tésztát, a sonkakockákat elkeverjük a tojássárgás masszával, óvatosan belekeverjük a tojásfehérje habot. Belekanalazzuk egy üvegedényben és a füstölt sajtot ráreszeljük a tetejére. 25 percet sütjük és még melegen kockára vágva tálaljuk.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Ne felejtsen el kezet mosni munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!
  • A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni.
  • Főzés után már hűtve kell tárolni a sonkát.
  • A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűteni kell (+5 oC alatt).
  • A felhasznált zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossa meg.
  • A tojásos, húsos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75 oC felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!
  • A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. A forralás elpusztítja a baktériumokat.
  • A megmaradt ételt minél hamarabb hűtse le és tegye hűtőbe.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen élelmiszeripari engedélyek kellenek? …

eteltcsakokosan

Fiatal korban, tudatosan

eteltcsakokosan

9 ok, amiért érdemes magunkra főzni

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató