Ételtcsakokosan

Már gyerekkorban érdemes megtanítani

2017. december 12.
photo-1503676260728-1c00da094a0b

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy minél több tudatos vásárló legyen Magyarországon. A NÉBIH kiemelt célja egy olyan tudásbázis létrehozása, ami alapján már a legfiatalabbak is megismerkedhetnek az élelmiszer-­biztonság alapjaival. Ehhez edukatív, játékos feladatokat, bemutatókat dolgozott ki a hivatal.
 
photo-1503676260728-1c00da094a0bA 2017. Évi kormányhatározat szerint nemcsak lehetősége, de kiemelt feladata is a NÉBIH-nek, hogy a bemutatók és tananyag formájában építsen ki egy tudásbázist a fiataloknak, mint későbbi tudatos vásárlóknak. A hivatal több kampányt is megismertet velük, az élelmiszerlánc-biztonságtól kezdve az élelmiszer-pazarlás csökkentésén keresztül a felelős állattartásig.
Az elmúlt hónapokban a NÉBIH munkatársai már több óvodába ellátogattak, és bemutatót tartottak, hogy átadják az élelmiszerlánc-biztonságról szóló ismeretanyagot. A szakemberek a legkisebbeknek egy rövid, játékos foglalkozás során beszélnek a hatékony és célirányos vásárlás előnyeiről és szabályairól. Az óvodások egy mágnestábla és apró, műanyag élelmiszerek segítségével bevásárlólistát készítenek, majd ezután következik maga a bevásárlás, ahol elsősorban a hűtött és fagyasztott termékekre kerül a hangsúly. A bevásárlás végeztével az otthoni teendőkre irányul a figyelem. A helyes kézmosás fontosságát és a hűtőszekrényben az élelmiszerek helyes tárolását mutatják be a munkatársak a gyermekek bevonásával. Az iskolás korosztályt – nekik szól a tananyag is – az ételpazarlás elleni törekvésekbe is be lehet vonni, így a „Maradék nélkül” program munkatársai szintén személyes prezentációkkal, beszélgetésekkel segítik az ismeretek bővítését. Az élelmiszerpazarlás és a konyhai higiénia témájának ismertetésére készült tananyag hamarosan az iskolákba kerül. Ez egy tanári kézikönyvvel és munkafüzettel kibővített kiadvány, ami elektronikus formában is elérhető lesz bárki számára, korcsoportokra lebontva a kisiskolástól a gimnáziumi diákokig. Emellett a pedagógusok továbbképzésére is nagy hangsúlyt fektetnek a program munkatársai, hogy az ismeretanyag minél szélesebb körben eljusson a gyerekekhez. A hosszú távú cél természetesen a minél szélesebb területet érintő együttműködés a köznevelési intézményekkel. Az élelmiszer-pazarlás témakörén és az élelmiszer-biztonsági ismereteken túl, a felelős állattartással kapcsolatos tudás átadása a program másik fontos pillérét fogja alkotni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A tisztógató

eteltcsakokosan

Egy könnyű epres recept

eteltcsakokosan

Mozgó büfének milyen kritériumoknak, előírásoknak kell megfelelnie?

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató