Ilyenkor nyár végén, még szívesen fogyasztunk gyümölcsös, hűsítő leveseket. Hát nézzük egy igazán egyszerű, de finom példát erre!
Hozzávalók / 4 adag
- 45 dkg szeder
- 20 dkg málna
- 600 ml natúr joghurt
- 300 ml tejszín
- 1 bio narancs héja és kb. 60 ml narancslé
- 20 dkg cukor (ha van, inkább barna cukrot használjunk, mert az érdekesebb ízt ad)
Elkészítés:
- A szedret és a málnát jól megmossuk, lecsepegtetjük, s pár darabot félreteszünk a tálaláshoz.
- Tejszínt a cukorral kicsit meglangyosítjuk.
- A joghurthoz hozzáadjuk a gyümölcsöket, belereszeljük a bio narancs héját, beleöntjük a narancs levét, és hozzáadjuk a cukros tejszínt.
- Az egészet botmixerrel pürésítjük és egy szitán átöntjük, hogy a magok a szitában maradjanak.
- Fogyasztásig hűtőben tartjuk, majd a félretett szederrel, eperrel tálaljuk.
- Díszíthetjük igény szerint tejszínhab rózsával vagy pl. mentelevéllel, citromfűvel
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
Mivel ez a leves hőkezelés nélkül készül, és az alapanyagokon esetleg megmaradt mikroorganizmusok a késztermékben hűtés nélkül rendkívül gyorsan elszaporodhatnak, különösen fontos az alábbi élelmiszerbiztonsági tanácsok betartása:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- A szeder és a málna alapos előkészítése: mosás és lecsorgatás.
- A tejtermékek (tejszín, joghurt) fogyaszthatósági idejének figyelemmel kísérése.
- Az elkészített ételt hűtve tároljuk és 24 órán belül fogyasszuk el!
- Figyeljünk arra, hogy csak bio narancs héját használjuk.
- A díszítéshez használt mentalevelet, citromfüvet is mindig mossuk meg és közvetlenül a tálalás előtt helyezzük az ételre!