Ételtcsakokosan

Málnás szeder leves

2014. szeptember 1.
Barackos-szeder-leves-2-300x225


Barackos-szeder-leves-2-300x225

Ilyenkor nyár végén, még szívesen fogyasztunk gyümölcsös, hűsítő leveseket. Hát nézzük egy igazán egyszerű, de finom példát erre!
 
Hozzávalók / 4 adag

  • 45 dkg szeder
  • 20 dkg málna
  • 600 ml natúr joghurt
  • 300 ml tejszín
  • 1 bio narancs héja és kb. 60 ml narancslé
  • 20 dkg cukor (ha van, inkább barna cukrot használjunk, mert az érdekesebb ízt ad)

 
 
Elkészítés:

  • A szedret és a málnát jól megmossuk, lecsepegtetjük, s pár darabot félreteszünk a tálaláshoz.
  • Tejszínt a cukorral kicsit meglangyosítjuk.
  • A joghurthoz hozzáadjuk a gyümölcsöket, belereszeljük a bio narancs héját, beleöntjük a narancs levét, és hozzáadjuk a cukros tejszínt.
  • Az egészet botmixerrel pürésítjük és egy szitán átöntjük, hogy a magok a szitában maradjanak.
  • Fogyasztásig hűtőben tartjuk, majd a félretett szederrel, eperrel tálaljuk.
  • Díszíthetjük igény szerint tejszínhab rózsával vagy pl. mentelevéllel, citromfűvel

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
Mivel ez a leves hőkezelés nélkül készül, és az alapanyagokon esetleg megmaradt mikroorganizmusok a késztermékben hűtés nélkül rendkívül gyorsan elszaporodhatnak, különösen fontos az alábbi élelmiszerbiztonsági tanácsok betartása:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • A szeder és a málna alapos előkészítése: mosás és lecsorgatás.
  • A tejtermékek (tejszín, joghurt) fogyaszthatósági idejének figyelemmel kísérése.
  • Az elkészített ételt hűtve tároljuk és 24 órán belül fogyasszuk el!
  • Figyeljünk arra, hogy csak bio narancs héját használjuk.
  • A díszítéshez használt mentalevelet, citromfüvet is mindig mossuk meg és közvetlenül a tálalás előtt helyezzük az ételre!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tavaszi nagytakarítás I.–A hűtő tisztítása

eteltcsakokosan

Mindig legyen tiszta az edényszárítód!

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a mentáról tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató