Ételtcsakokosan

Magas lestől a konyháig

2017. november 29.

Vaddisznóból vadas, fácánból ízletes leves, vagy szarvasból készült pörkölt… egyik sem tartozik a hétköznapi ételek közé, sokan leginkább ünnepi alkalmakkor tálalnak ilyen különlegességet. Az év egyik legszebb ünnepéhez közeledünk, így jó ötletet adhatnak eheti cikkeink vadhúsok és a halak nyújtotta kulináris élményekhez.
A különböző vadhúsok elérhetősége napjainkban már könnyebbé vált, több helyen beszerezhetőek.
A vadhús származhat tenyésztett vagy lőtt vadból. A vadfarmokon a vadat élelmiszer előállítás céljából tartják, azonban vadászni tilos. Az állatokat itt ellenőrzött körülmények között tartják és tenyésztik. Az itt tartott állatokat vágóhídon vágják le hasonlóan a házi állatokhoz.
field-2810276_960_720
A lőtt vad is minden esetben szigorú hatósági húsvizsgálaton esik át, mielőtt közfogyasztásra kerülne. A nagyvadakat – ide tartoznak többek között a gímszarvas, a dámszarvas, az őz, a muflon és a vaddisznó is – egy úgy nevezett vadkísérő jeggyel látják el. Ezen olvasható az állat azonosító jelének sorszáma, illetve itt rögzítik a képesített vadhúsvizsgáló által elvégzett húsvizsgálattal kapcsolatos megállapításokat. A vadkísérő jegyet az elejtést követően a képesített vadhúsvizsgálónak úgy kell felhelyeznie az állatra, hogy az ne sérüljön a hatósági állatorvos által elvégzett húsvizsgálatig.
A vadhúsok vásárlásánál az alábbi szabályokat fontos betartani:
A vadhúst hatósági állatorvos által megvizsgáltan, hűtve (apróvadak: 0‒+4 C, nagyvadak: 0‒+7 C), vagy fagyasztva (‒18 C alatt) szabad értékesíteni, s erre vásárláskor is figyelni kell.
A csomagolt húsoknál, húskészítményeknél a jelölőcímkét olvassuk el. Lejárt fogyaszthatósági/minőség-megőrzési idejű terméket, vagy sérült, szennyezett csomagolású készítményt ne vásároljunk meg! Figyeljünk arra is, hogy nincsenek-e a címke adatai átjavítva, letakarva.
A nem előre csomagolt húsok frissességét a gyakorlott fogyasztó is meg tudja ítélni színe, szaga alapján. Ha a termék szaga nem friss, színe eltér a szokásostól, ne vegyük meg.
A vadhúst a hűtőszekrényben a többi élelmiszertől elkülönítve, lefedve kell tárolni.
A ledarált húst még hűtőszekrényben se tároljuk hosszabb ideig, azt mielőbb, még a darálás napján dolgozzuk fel.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

5 alapszabály, ami megóvhatja egészségét

eteltcsakokosan

Szottyosan jó!

eteltcsakokosan

Hogyan tartsuk frissen a primőr zöldségeket?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató