A hagymalekvár vad- és más húsételek mellé kellemes kiegészítő. Bár a főzési idő hosszú, de pár hozzávalóból könnyen elkészíthető és csinos üvegbe csomagolva ajándéknak is remek ötlet.
Hozzávalók
- 2 kg lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 140 g vaj
- 140 g barnacukor
- 1 tk friss kakukkfű
- 2 dl vörösbor
- 350 ml vörösborecet
Elkészítése
Pucolás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le a hagymákat, majd a vágjuk vékony szeletekre. Kapcsoljuk magas hőfokra a főzőlapot és egy nagy lábosban olvasszuk fel a vajat, majd tegyük bele a felszeletelt lilahagymát és fokhagymát. Keverjük jól össze a vajjal, majd csavarjuk vissza a hőmérsékletet. Még az elején szórjuk rá a cukrot és a kakkukfüvet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, összekeverjük és fedő alatt, lassú tűzön 40-45 percig hagyjuk megpuhulni, ez idő alatt néha megkeverjük. A lassú főzés eredményeképp a hagymából minden folyadék kisül, puhává és ragacsossá változik és enyhe karamell illat lengi be a konyhát.
Öntsük rá a vörösbort és a vörösborecetet, hogy ellepje a hagymát, majd főzzük további 25-30 percig, néha keverjük meg és akkor lesz kész, ha a hagyma már sötétbordó. Még forrón kanalazzuk tiszta üvegekbe.
A befőzés szabályairól további információt itt olvashat.
Fotó: recipeshubs.com