Ételtcsakokosan

Lilahagyma-lekvár

2016. május 30.

A hagymalekvár vad- és más húsételek mellé kellemes kiegészítő. Bár a főzési idő hosszú, de pár hozzávalóból könnyen elkészíthető és csinos üvegbe csomagolva ajándéknak is remek ötlet.

Onion jam
Hozzávalók

  • 2 kg lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 140 g vaj
  • 140 g barnacukor
  • 1 tk friss kakukkfű
  • 2 dl vörösbor
  • 350 ml vörösborecet

 
Elkészítése

Pucolás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le a hagymákat, majd a vágjuk vékony szeletekre. Kapcsoljuk magas hőfokra a főzőlapot és egy nagy lábosban olvasszuk fel a vajat, majd tegyük bele a felszeletelt lilahagymát és fokhagymát. Keverjük jól össze a vajjal, majd csavarjuk vissza a hőmérsékletet. Még az elején szórjuk rá a cukrot és a kakkukfüvet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, összekeverjük és fedő alatt, lassú tűzön 40-45 percig hagyjuk megpuhulni, ez idő alatt néha megkeverjük. A lassú főzés eredményeképp a hagymából minden folyadék kisül, puhává és ragacsossá változik és enyhe karamell illat lengi be a konyhát.

Öntsük rá a vörösbort és a vörösborecetet, hogy ellepje a hagymát, majd főzzük további 25-30 percig, néha keverjük meg és akkor lesz kész, ha a hagyma már sötétbordó. Még forrón kanalazzuk tiszta üvegekbe.

A befőzés szabályairól további információt itt olvashat.

Fotó: recipeshubs.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Van-e különbség?…

szucseva

A sokoldalú csicseriborsó

eteltcsakokosan

Milyen vágódeszkát válasszunk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató