Ételtcsakokosan

Lilahagyma-lekvár

2016. május 30.

A hagymalekvár vad- és más húsételek mellé kellemes kiegészítő. Bár a főzési idő hosszú, de pár hozzávalóból könnyen elkészíthető és csinos üvegbe csomagolva ajándéknak is remek ötlet.

Onion jam
Hozzávalók

  • 2 kg lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 140 g vaj
  • 140 g barnacukor
  • 1 tk friss kakukkfű
  • 2 dl vörösbor
  • 350 ml vörösborecet

 
Elkészítése

Pucolás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le a hagymákat, majd a vágjuk vékony szeletekre. Kapcsoljuk magas hőfokra a főzőlapot és egy nagy lábosban olvasszuk fel a vajat, majd tegyük bele a felszeletelt lilahagymát és fokhagymát. Keverjük jól össze a vajjal, majd csavarjuk vissza a hőmérsékletet. Még az elején szórjuk rá a cukrot és a kakkukfüvet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, összekeverjük és fedő alatt, lassú tűzön 40-45 percig hagyjuk megpuhulni, ez idő alatt néha megkeverjük. A lassú főzés eredményeképp a hagymából minden folyadék kisül, puhává és ragacsossá változik és enyhe karamell illat lengi be a konyhát.

Öntsük rá a vörösbort és a vörösborecetet, hogy ellepje a hagymát, majd főzzük további 25-30 percig, néha keverjük meg és akkor lesz kész, ha a hagyma már sötétbordó. Még forrón kanalazzuk tiszta üvegekbe.

A befőzés szabályairól további információt itt olvashat.

Fotó: recipeshubs.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tisztaság és körültekintés

eteltcsakokosan

Piszke, köszméte vagy egres?

eteltcsakokosan

Átmenetileg el lehet térni

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató