Ételtcsakokosan

Lecsó nálunk és a világban

2015. augusztus 10.

Itt az ideje elkészíteni, illetve télire eltenni a lecsót! Most a legfinomabb a paradicsom és a paprika, így ezt az egyszerű ételt hamar és sokféleképp elkészíthetjük akár tűzhelyen, akár szabad ég alatt bográcsban.

lecso-120913105057-266x351

Magyarországon a legtöbb publikált recept szerint a legáltalánosabb módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát (forrás: wikipedia.hu)

Más országokban is létezik ez a serpenyőben párolt zöldségekből készült étel például cianfotta, caponata, ciambotta (mindhárom Olaszország), ratatouille (Franciaország) néven, az alap azonos míg további hozzávalók a helyi növények. Tartalmasabbá lehet tenni tojással, padlizsánnal, gombával, rízzsel, kolbásszal, virslivel, szalonnával, zöldfüszerekkel.

Az alábbi infografika egyértelműen szemlélteti milyen fajták és hozzávalók léteznek:

 
lecso_1436293603
Forrás: Táfelspicc

Íme néhány recept

Dzsuvecs
Hozzávalók

  • 25 dkg burgonya
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 középnagyságú zeller
  • 1 kisebb fej karalábé
  • 20 dkg zöldbab
  • 1/4 fej édes káposzta
  • 1 fej hagyma
  • 4 db paradicsom
  • 10 dkg olaj

Elkészítése

A hagymát karikákra vágva az olajban halványsárgára pirítjuk. Burgonyát hasábokra vágjuk, a sárgarépát, zellert karikákra, karalábét szeletekre, a zöldbabot kettőbe törjük, a káposztát, paprikát ujjnyi szeletekre vágjuk és a hagymás olajban összevegyítve, nagyon kevés víz hozzáadásával, félpuhára pároljuk. Közéje keverjük a paradicsomot, tetejét káposztalevéllel letakarjuk, és forró sütőben, kevergetés nélkül 20-30 percig sütjük, amíg a mindenfajta zöldség teljesen megpuhul és jól átsül. Hússal is készíthető. 40 dkg bármilyen húst pörköltnek elkészítünk és mielőtt a zöldségeket sütőbe tesszük, azonnal összekeverjük.

Gyakran úgy készítik, hogy egy nagy cserép edényben rétegzik a hozzávalókat és lassú tűzön hosszan sütik a sütőben.

 
Francia lecsó (Ratatouille)Ratatouille__880-300x300
Hozzávalók

  • 1 db padlizsán (nyers),
  • 1 db cukkini,
  • 1 db fehérpaprika ,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 db piros kaliforniai paprika,
  • 6 db paradicsom (nagyobb),
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom,
  • 1 csokor petrezselyemzöld,
  • 2 szál kakukkfű (friss, vagy szárított),
  • 1 apró csipet
  • bors, só,
  • étolaj

Elkészítése

A zöldségeket kockázzuk fel, padlizsánt, cukkinit sózzuk le, az engedett levet itassuk fel. Kevés olajon pirítsuk meg a zöldségeket fajtánként külön-külön. Ha mindegyikkel elkészültünk tegyük őket vissza a lábasba és ízesítsük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel, kakukkfűvel és főzzük össze a hozzávalókat 10-15 percig. Főzés közben időnként keverjük meg, ám óvatosan tegyük, hogy ne törjenek a zöldségek. Tegyük hozzá a sűrített paradicsomot is.

 
Olasz lecsó (Ciambotta)
Hozzávalók

  • 1-2 fej hagyma,
  • egy kevés zellerszár, vagy zellerlevél,
  • 2 padlizsán,
  • 2 répa,
  • 1 vastaghúsú paprika (kaliforniai vagy kápia),
  • 3 kisebb cukkíni,
  • 2-3 közepes paradicsom,
  • bazsalikom,
  • petrezselyem
  • só, bors,
  • olívaolaj

 Elkészítése

Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd fonnyasszuk meg rajta a cikkekre vágott hagymát és a zellert. Egy kis chili hozzáadásával még pikánsabbá tehetjük. Amikor már kicsit megpirult a hagyma, jöhet a kockákra vágott padlizsán. A padlizsánt nem kell megpucolni, viszont kicsit lesózhatjuk, hogy kiengedje a levét. Pár perc múlva adjuk hozzá a felkockázott répát is. Kb. 5 perc múlva jöhet a csíkokra vágott paprika is. Ezután következik a kockákra vágott cukkíni, majd egyből utána hozzáadhatjuk a felvágott paradicsomot is. Hagyjuk, hogy a zöldségek levet eresszenek, viszont ha elfőtte a levét, vízzel pótoljuk. Sózzuk és borsozzuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Végül bazsalikommal és petrezselyemmel ízesítsük.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Megbízható helyen vásároljunk!
  • Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be!
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • A gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki! Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk! Darabolás előtt csöpögtessük le!
  • Vágjuk apróra a gombát, mivel nehezen emészthető étel.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Egy kis tálka fölött törjük fel, onnan öntsük a lecsóba.
  • A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!

 
Fotó: magyarkonyhaonline.hu, origo.hu, hvilshoj.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Folyadékpótlás a hőségben gyógyteákkal

eteltcsakokosan

Konkrét – A befőzés

eteltcsakokosan

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok otthoni ételkészítéshez

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató