Itt az ideje elkészíteni, illetve télire eltenni a lecsót! Most a legfinomabb a paradicsom és a paprika, így ezt az egyszerű ételt hamar és sokféleképp elkészíthetjük akár tűzhelyen, akár szabad ég alatt bográcsban.
Magyarországon a legtöbb publikált recept szerint a legáltalánosabb módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát (forrás: wikipedia.hu)
Más országokban is létezik ez a serpenyőben párolt zöldségekből készült étel például cianfotta, caponata, ciambotta (mindhárom Olaszország), ratatouille (Franciaország) néven, az alap azonos míg további hozzávalók a helyi növények. Tartalmasabbá lehet tenni tojással, padlizsánnal, gombával, rízzsel, kolbásszal, virslivel, szalonnával, zöldfüszerekkel.
Az alábbi infografika egyértelműen szemlélteti milyen fajták és hozzávalók léteznek:
Forrás: Táfelspicc
Íme néhány recept
Dzsuvecs
Hozzávalók
- 25 dkg burgonya
- 20 dkg sárgarépa
- 1 középnagyságú zeller
- 1 kisebb fej karalábé
- 20 dkg zöldbab
- 1/4 fej édes káposzta
- 1 fej hagyma
- 4 db paradicsom
- 10 dkg olaj
- só
Elkészítése
A hagymát karikákra vágva az olajban halványsárgára pirítjuk. Burgonyát hasábokra vágjuk, a sárgarépát, zellert karikákra, karalábét szeletekre, a zöldbabot kettőbe törjük, a káposztát, paprikát ujjnyi szeletekre vágjuk és a hagymás olajban összevegyítve, nagyon kevés víz hozzáadásával, félpuhára pároljuk. Közéje keverjük a paradicsomot, tetejét káposztalevéllel letakarjuk, és forró sütőben, kevergetés nélkül 20-30 percig sütjük, amíg a mindenfajta zöldség teljesen megpuhul és jól átsül. Hússal is készíthető. 40 dkg bármilyen húst pörköltnek elkészítünk és mielőtt a zöldségeket sütőbe tesszük, azonnal összekeverjük.
Gyakran úgy készítik, hogy egy nagy cserép edényben rétegzik a hozzávalókat és lassú tűzön hosszan sütik a sütőben.
Francia lecsó (Ratatouille)
Hozzávalók
- 1 db padlizsán (nyers),
- 1 db cukkini,
- 1 db fehérpaprika ,
- 2 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 db piros kaliforniai paprika,
- 6 db paradicsom (nagyobb),
- 2 evőkanál sűrített paradicsom,
- 1 csokor petrezselyemzöld,
- 2 szál kakukkfű (friss, vagy szárított),
- 1 apró csipet
- bors, só,
- étolaj
Elkészítése
A zöldségeket kockázzuk fel, padlizsánt, cukkinit sózzuk le, az engedett levet itassuk fel. Kevés olajon pirítsuk meg a zöldségeket fajtánként külön-külön. Ha mindegyikkel elkészültünk tegyük őket vissza a lábasba és ízesítsük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel, kakukkfűvel és főzzük össze a hozzávalókat 10-15 percig. Főzés közben időnként keverjük meg, ám óvatosan tegyük, hogy ne törjenek a zöldségek. Tegyük hozzá a sűrített paradicsomot is.
Olasz lecsó (Ciambotta)
Hozzávalók
- 1-2 fej hagyma,
- egy kevés zellerszár, vagy zellerlevél,
- 2 padlizsán,
- 2 répa,
- 1 vastaghúsú paprika (kaliforniai vagy kápia),
- 3 kisebb cukkíni,
- 2-3 közepes paradicsom,
- bazsalikom,
- petrezselyem
- só, bors,
- olívaolaj
Elkészítése
Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd fonnyasszuk meg rajta a cikkekre vágott hagymát és a zellert. Egy kis chili hozzáadásával még pikánsabbá tehetjük. Amikor már kicsit megpirult a hagyma, jöhet a kockákra vágott padlizsán. A padlizsánt nem kell megpucolni, viszont kicsit lesózhatjuk, hogy kiengedje a levét. Pár perc múlva adjuk hozzá a felkockázott répát is. Kb. 5 perc múlva jöhet a csíkokra vágott paprika is. Ezután következik a kockákra vágott cukkíni, majd egyből utána hozzáadhatjuk a felvágott paradicsomot is. Hagyjuk, hogy a zöldségek levet eresszenek, viszont ha elfőtte a levét, vízzel pótoljuk. Sózzuk és borsozzuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Végül bazsalikommal és petrezselyemmel ízesítsük.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Megbízható helyen vásároljunk!
- Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be!
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
- A gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki! Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk! Darabolás előtt csöpögtessük le!
- Vágjuk apróra a gombát, mivel nehezen emészthető étel.
- A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Egy kis tálka fölött törjük fel, onnan öntsük a lecsóba.
- A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!
Fotó: magyarkonyhaonline.hu, origo.hu, hvilshoj.com