Ételtcsakokosan

Lecsó nálunk és a világban

2015. augusztus 10.

Itt az ideje elkészíteni, illetve télire eltenni a lecsót! Most a legfinomabb a paradicsom és a paprika, így ezt az egyszerű ételt hamar és sokféleképp elkészíthetjük akár tűzhelyen, akár szabad ég alatt bográcsban.

lecso-120913105057-266x351

Magyarországon a legtöbb publikált recept szerint a legáltalánosabb módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát (forrás: wikipedia.hu)

Más országokban is létezik ez a serpenyőben párolt zöldségekből készült étel például cianfotta, caponata, ciambotta (mindhárom Olaszország), ratatouille (Franciaország) néven, az alap azonos míg további hozzávalók a helyi növények. Tartalmasabbá lehet tenni tojással, padlizsánnal, gombával, rízzsel, kolbásszal, virslivel, szalonnával, zöldfüszerekkel.

Az alábbi infografika egyértelműen szemlélteti milyen fajták és hozzávalók léteznek:

 
lecso_1436293603
Forrás: Táfelspicc

Íme néhány recept

Dzsuvecs
Hozzávalók

  • 25 dkg burgonya
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 középnagyságú zeller
  • 1 kisebb fej karalábé
  • 20 dkg zöldbab
  • 1/4 fej édes káposzta
  • 1 fej hagyma
  • 4 db paradicsom
  • 10 dkg olaj

Elkészítése

A hagymát karikákra vágva az olajban halványsárgára pirítjuk. Burgonyát hasábokra vágjuk, a sárgarépát, zellert karikákra, karalábét szeletekre, a zöldbabot kettőbe törjük, a káposztát, paprikát ujjnyi szeletekre vágjuk és a hagymás olajban összevegyítve, nagyon kevés víz hozzáadásával, félpuhára pároljuk. Közéje keverjük a paradicsomot, tetejét káposztalevéllel letakarjuk, és forró sütőben, kevergetés nélkül 20-30 percig sütjük, amíg a mindenfajta zöldség teljesen megpuhul és jól átsül. Hússal is készíthető. 40 dkg bármilyen húst pörköltnek elkészítünk és mielőtt a zöldségeket sütőbe tesszük, azonnal összekeverjük.

Gyakran úgy készítik, hogy egy nagy cserép edényben rétegzik a hozzávalókat és lassú tűzön hosszan sütik a sütőben.

 
Francia lecsó (Ratatouille)Ratatouille__880-300x300
Hozzávalók

  • 1 db padlizsán (nyers),
  • 1 db cukkini,
  • 1 db fehérpaprika ,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 db piros kaliforniai paprika,
  • 6 db paradicsom (nagyobb),
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom,
  • 1 csokor petrezselyemzöld,
  • 2 szál kakukkfű (friss, vagy szárított),
  • 1 apró csipet
  • bors, só,
  • étolaj

Elkészítése

A zöldségeket kockázzuk fel, padlizsánt, cukkinit sózzuk le, az engedett levet itassuk fel. Kevés olajon pirítsuk meg a zöldségeket fajtánként külön-külön. Ha mindegyikkel elkészültünk tegyük őket vissza a lábasba és ízesítsük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel, kakukkfűvel és főzzük össze a hozzávalókat 10-15 percig. Főzés közben időnként keverjük meg, ám óvatosan tegyük, hogy ne törjenek a zöldségek. Tegyük hozzá a sűrített paradicsomot is.

 
Olasz lecsó (Ciambotta)
Hozzávalók

  • 1-2 fej hagyma,
  • egy kevés zellerszár, vagy zellerlevél,
  • 2 padlizsán,
  • 2 répa,
  • 1 vastaghúsú paprika (kaliforniai vagy kápia),
  • 3 kisebb cukkíni,
  • 2-3 közepes paradicsom,
  • bazsalikom,
  • petrezselyem
  • só, bors,
  • olívaolaj

 Elkészítése

Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd fonnyasszuk meg rajta a cikkekre vágott hagymát és a zellert. Egy kis chili hozzáadásával még pikánsabbá tehetjük. Amikor már kicsit megpirult a hagyma, jöhet a kockákra vágott padlizsán. A padlizsánt nem kell megpucolni, viszont kicsit lesózhatjuk, hogy kiengedje a levét. Pár perc múlva adjuk hozzá a felkockázott répát is. Kb. 5 perc múlva jöhet a csíkokra vágott paprika is. Ezután következik a kockákra vágott cukkíni, majd egyből utána hozzáadhatjuk a felvágott paradicsomot is. Hagyjuk, hogy a zöldségek levet eresszenek, viszont ha elfőtte a levét, vízzel pótoljuk. Sózzuk és borsozzuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Végül bazsalikommal és petrezselyemmel ízesítsük.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Megbízható helyen vásároljunk!
  • Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be!
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • A gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki! Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk! Darabolás előtt csöpögtessük le!
  • Vágjuk apróra a gombát, mivel nehezen emészthető étel.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Egy kis tálka fölött törjük fel, onnan öntsük a lecsóba.
  • A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!

 
Fotó: magyarkonyhaonline.hu, origo.hu, hvilshoj.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Teakenyér

eteltcsakokosan

„Bablevesnek csúfoltak gyerekkoromban”

eteltcsakokosan

Túlélő tojások

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató