A lángosról mindig a nyár jut eszünkbe: strand, napsütés, vízpart hatalmas papíron kapjuk a ropogós, illatos tésztát. Miért ne ehetnénk ezt a meleg ételt a hideg téli napokon is?!
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 7 g élesztő (vagy egy zacskó szárított élesztő)
- 1 dl tej
- 1 ek só
- 2 doboz joghurt
- 4-5 evőkanál langyos víz
- olaj a sütéshez
- fokhagyma
- tejföl
- reszelt sajt
Az élesztőt felfuttatom az 1 dl cukros tejben, közben a lisztet, a 2 doboz joghurtot és a sót összekeverem. A felfutatott élesztőt is beleöntöm a tálba és a robotgép dagasztó karjaival addig keverem, amíg hólyagos tésztát nem kapok. Ha szükséges kanalanként langyos vizet öntök hozzá. A tésztából kerek bucit gyúrok és lisztezve egy tálba teszem, meleg helyen a duplájára hagyom kelni.
Sütés előtt a serpenyőbe 1 ujjnyi olajat öntök és felforrósítom. A tésztából markonyi darabokat tépek és kerekre formálom őket, úgy hogy a szélénél csipkedve forgatom körbe a darabokat. Egyesével kisütöm a lángosokat, 2-3 perc oldalanként, nagyon figyelni kell, mert hamar megsülnek. A kész lángosokat papírtörlőre szedem.
Tálaláshoz megtisztítom a fokhagymát és lereszelem a sajtot, kinyitom a tejfölt. Lehet karikázni a fokhagymát, lehet beledörzsölni a tésztába, vagy zúzva, vízzel elkeverve eloszlatni a tésztakorong tetején.