Talán kevesen tudják, de hazánk Európa egyik legnagyobb csemegekukorica termesztője. A boltok polcain egész évben elérhető konzerv vagy fagyasztott formában, de nyáron, frissen fogyasztva az igazi.
Hamarosan itt a szezonja, de a korai fajták már most is megtalálhatóak a piacokon. Nagyon fontos, hogy csak friss csöveket vásároljunk, ugyanis a szemekben lévő cukrok a csövek letörése után rögtön megkezdik a keményítővé alakulást, és elvesztik édes ízüket. Szerencsére van néhány módszer az öreg csövek kiszűrésére, melyeket érdemes megjegyezni és alkalmazni a vásárlás során.
A csövet borító héj sokat elárul a kukorica frissességétől. Ha száraz, barnás, esetleg hiányos, az arra utal, hogy a termést már jóval korábban letörték. Érdemes bekukucskálni a héj alá is, hogy szép, ép szemek vannak- e a csövön. Ha van rá lehetőségünk végezzünk körömpróbát. Ez azt jelenti, hogy középtájon egy szemet megkarcolunk körmünkkel és ha abból tejszerű anyag csordul ki, akkor biztosak lehetünk, hogy friss kukoricával van dolgunk.
Mivel a kukorica minősége a letörést követően gyorsan csökken, csak annyit vásároljunk belőle, amennyit egyszerre fel tudunk dolgozni.
Népies elnevezése a tengeri a „tengerentúl”-ból jött, hiszen őshazája Amerika.
Felhasználási módok
Hazánkban a legnépszerűbb a főtt csemegekukorica fogyasztása, amit nagyon egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni.
A csövekről távolítsuk el a csuhét és a bajuszt, majd alaposan mossuk meg. Az eltávolított héj egy részét mossuk meg, majd a fele mennyiséggel béleljük ki egy akkora fazekat amelyben kényelmesen elférnek a kukoricák. A kibélelt fazékba fektetjük a csöveket, és a maradék héjjal betakarjuk. Öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt forraljuk fel, és takaréklángon kb 15 perc alatt készre főzzük. A főzővízbe ne tegyünk sót, ugyanis megkeményedik tőle a kukorica. A főtt kukoricát frissen, melegen fogyasszuk el.,
Divatos elkészítési módja a grillezés: miután megfőztük a kukoricát helyezzük rá a grillrácsra a többi zöldség közé, mindegyik oldalát enyhén megpirítjuk. Amennyiben csak pár cső kukorica van otthon, úgy kisebb hengerekre vágjuk és úgy grillezzük meg.
További tippek:
- szalonnába is tekerhetjük
- alufóliába csomagolva is süthető
- egyes helyeken vízbe áztatják héjával együtt és úgy teszik rá a grillre
- rizzsel összekeverve kiváló köret
- a kihagyhatatlan majonézes kukoricasaláta sem maradhat ki a listánkból
- friss szezonális zöldségekkel együtt vegyes saláta készíthető kukoricából
Számos nemzetnek van kukoricából készült hagyományos étele pl. polenta (Olaszország és Spanyolország), puliszka (Románia), tortilla és taco (Mexico) és ne felejtsük el a gyerekek nagy kedvencét a kukoricapelyhet.
Kukoricapehely bunda
Rántott hús esetében különleges ropogós panírt készíthetünk, ha natúr kukoricapelyhet apróra összetörünk egy nejlonzacskóban és prézli helyett abba forgatjuk a lisztbe és tojásba mártott hússzeleteket.
Csirke esetében ehhez a natúr panírhoz érdemes fűszeres pácot készíteni, hogy maga hús fűszeresebb legyen pl. a tojásba zúzhatunk fokhagymát, bekenhetjük mustárral, tabasco szósszal a húsokat, vagy erősebben fűszerezhetjük borssal, csípős paprikával.
Képek forrása:
http://steamykitchen.com, http://media.foodnetwork.ca, http://www.alphamagazine.ae, http://johnnyprep.net, http://tesco.hu