Ételtcsakokosan

Kukorica mindenhol

2015. július 9.

Talán kevesen tudják, de hazánk Európa egyik legnagyobb csemegekukorica termesztője. A boltok polcain egész évben elérhető konzerv vagy fagyasztott formában, de nyáron, frissen fogyasztva az igazi.

child-559415_1280Hamarosan itt a szezonja, de a korai fajták már most is megtalálhatóak a piacokon. Nagyon fontos, hogy csak friss csöveket vásároljunk, ugyanis a szemekben lévő cukrok a csövek letörése után rögtön megkezdik a keményítővé alakulást, és elvesztik édes ízüket. Szerencsére van néhány módszer az öreg csövek kiszűrésére, melyeket érdemes megjegyezni és alkalmazni a vásárlás során.

A csövet borító héj sokat elárul a kukorica frissességétől. Ha száraz, barnás, esetleg hiányos, az arra utal, hogy a termést már jóval korábban letörték. Érdemes bekukucskálni a héj alá is, hogy szép, ép szemek vannak- e a csövön. Ha van rá lehetőségünk végezzünk körömpróbát. Ez azt jelenti, hogy középtájon egy szemet megkarcolunk körmünkkel és ha abból tejszerű anyag csordul ki, akkor biztosak lehetünk, hogy friss kukoricával van dolgunk.

Mivel a kukorica minősége a letörést követően gyorsan csökken, csak annyit vásároljunk belőle, amennyit egyszerre fel tudunk dolgozni.

Népies elnevezése a tengeri a „tengerentúl”-ból jött, hiszen őshazája Amerika.

Felhasználási módok

Hazánkban a legnépszerűbb a főtt csemegekukorica fogyasztása, amit nagyon egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni.

A csövekről távolítsuk el a csuhét és a bajuszt, majd alaposan mossuk meg. Az eltávolított héj egy részét mossuk meg, majd a fele mennyiséggel béleljük ki egy akkora fazekat amelyben kényelmesen elférnek a kukoricák. A kibélelt fazékba fektetjük a csöveket, és a maradék héjjal betakarjuk. Öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt forraljuk fel, és takaréklángon kb 15 perc alatt készre főzzük. A főzővízbe ne tegyünk sót, ugyanis megkeményedik tőle a kukorica. A főtt kukoricát frissen, melegen fogyasszuk el.,

Divatos elkészítési módja a grillezés: miután megfőztük a kukoricát helyezzük rá a grillrácsra a többi zöldség közé, mindegyik oldalát enyhén megpirítjuk. Amennyiben csak pár cső kukorica van otthon, úgy kisebb hengerekre vágjuk és úgy grillezzük meg.

További tippek:

  • szalonnába is tekerhetjük
  • alufóliába csomagolva is süthető
  • egyes helyeken vízbe áztatják héjával együtt és úgy teszik rá a grillre
  • rizzsel összekeverve kiváló köret
  • a kihagyhatatlan majonézes kukoricasaláta sem maradhat ki a listánkból
  • friss szezonális zöldségekkel együtt vegyes saláta készíthető kukoricából

vajas_kukorica  grill_kukorica  szalonna_kukorica  majonez_kukorica  corn-salad

Számos nemzetnek van kukoricából készült hagyományos étele pl. polenta (Olaszország és Spanyolország), puliszka (Románia), tortilla és taco (Mexico) és ne felejtsük el a gyerekek nagy kedvencét a kukoricapelyhet.

Kukoricapehely bunda

Rántott hús esetében különleges ropogós panírt készíthetünk, ha natúr kukoricapelyhet apróra összetörünk egy nejlonzacskóban és prézli helyett abba forgatjuk a lisztbe és tojásba mártott hússzeleteket.

Csirke esetében ehhez a natúr panírhoz érdemes fűszeres pácot készíteni, hogy maga hús fűszeresebb legyen pl. a tojásba zúzhatunk fokhagymát, bekenhetjük mustárral, tabasco szósszal a húsokat, vagy erősebben fűszerezhetjük borssal, csípős paprikával.

Corn-Flake-Fried-Chicken-1024x691

Képek forrása:

http://steamykitchen.com, http://media.foodnetwork.ca, http://www.alphamagazine.ae, http://johnnyprep.net, http://tesco.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vajon miért csomagolják nejlonba…?

eteltcsakokosan

Velős csont, steak

eteltcsakokosan

Farsangi fánk másképp

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató