Kinézve az ablakon, nem vagyok benne biztos, hogy aktuális a bejegyzésem, de hiszek a meteorológiának, így veszem a bátorságot, és a kovászos uborkára hangolódom.
Már kb. 2 hete kapható a piacokon a kovászolni való uborka, amin mindig meglepődöm. Pedig nincs min, hiszen az uborkának is jót tett az enyhe időjárás, a sok napsütés.
A napos órák száma pedig egyre nő, így valóban kedvezőek a körülmények arra, hogy egy hatalmas üveg segítségével és egy kis várakozás után, saját kovászos ubinkat szolgáljuk fel a családi vagy baráti ebédeknél.
Én mindig 5 l-es üveggel nyitok, mert nálunk nagyon fogy a kovászos uborka. Ezeket az üvegeket nagy becsben tartom, hiszen a bodza szörphöz és az uborkához mindig ezeket használom. Mivel az idén már 10 l bodzaszörpöt készítettem, alapos elmosás után az üvegek már várták az új feladatot, na meg az új lakókat, az uborkákat.
Én mindig piacon veszem az uborkát, persze, ha valakinek megterem otthon az a legjobb. Ha hiper- vagy szupermarketben veszed a zöldséget, akkor se aggódj! Nem igaz, hogy ott silány terméket vehetsz csak! Nézd meg a származási helyet, az esetleges plusz infókat rajta, de leginkább a zöldséget! Csak egészséges, kemény, szép uborkát vegyél. Ha egy kicsit töppedt, akkor kásás lesz a kovászolt savanyú is, az meg nem az igazi!
Szóval, ha megvan a gyönyörű, egészséges uborka, alapos mosás után, a két végét vágd le, nehogy megkeseredjen a savanyúság! Apropó alapos mosás! Mivel az uborka földön terem, fejlődik, sok kosszal, vegyszerrel találkozik, így nem árt, ha egy dörzsfelületű szivacsot is bevonsz a tisztításába.
A méret itt is számít :-)! A nagyobbakat „szaporábban” lehet elrakni, viszont hamarabb puhulnak, a kicsikkel hosszabb a munka, de tovább roppanósak maradnak.
Én mindig bevágom, bemetszem az uborkákat. Majdnem a csúcsig keresztbe bevágom, majd erre merőlegesen ugyanígy még egyszer.
És akkor jöjjön a recept:
Hozzávalók:
- 2 kiló uborka
- 2 liter víz
- 10 dkg só
- a tetejére egy kenyér sarka
- 2-10 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- egy csokor (3-4 szál) kapor
Az uborkákat megtisztítom, bevagdosom. A dunsztosüveget alaposan kimosom, kiöblítem. Felteszek vizet forrni a sóval (esetleg fokhagymával együtt), és hagyom kihűlni. Az üveg aljára teszem a megmosott, lecsöpögtetett kaprot. Az uborkákat szorosan egymás mellé téve beleállítom az üvegbe a kapor tetejére. A kihűlt sós vizet ráöntöm, majd a kenyér sarkával, a serclivel lefedem az egészet. Tetőt nem teszek rá, csak egy kis tányért a bogarak és a kosz ellen, majd kiteszem a napra és 5 napig hagyom érni! A kész kovászos uborkát helyezzük tiszta edénybe és a leszűrt lével együtt hűtőben tároljuk! Igazán egyszerű, finom és igényes csemege lesz belőle!