Ételtcsakokosan

Korhelyleves gazdagon

2013. november 22.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg savanyú káposzta és leve,
  • 1 pár füstölt parasztkolbász,
  • 10 dkg kolozsvári szalonna,
  • 50 dkg füstölt sertéscsülök,
  • 5 dl tejföl,
  • 2 dkg fűszerpaprika,
  • só, bors, köménymag, fokhagyma

A rántáshoz: olaj vagy zsír, liszt, pirospaprika, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma.

ELKÉSZÍTÉS:

A savanyú káposztát vízben jól átmossuk, kisebb darabokra vágjuk, utána 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Ha már jó fél órája fő a káposzta, tegyük bele a rántást, amelyhez az előkészített (megmosott), vékony karikákra vágott hagymát zsírban vagy olajon lepirítjuk, s enyhén megszórjuk őrölt paprikával és leszitált liszttel. Mikor hozzáadjuk a leveshez, akkor jön hozzá a karikára vágott parasztkolbász, a kockára vágott csülökhús és szalonna. Ezután ízesítjük köménymaggal, fokhagymával és a borssal, majd adjunk tejfölt hozzá, amivel jól forraljuk ki.

ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI TANÁCSOK:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • Ügyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idejére.
  • Ellenőrizzük, hogy a savanyú káposzta nem mutat-e szín-, illat-, íz- és állagelváltozást, mielőtt felhasználjuk. A megfelelő minőségű savanyú káposzta savanykás ízű és illatú, ropogós állományú.
  • A szalonnafélék, sertéscsülök, kolbászfélék hosszabb ideig tárolhatóak, min a nyers húsok, de mindenképpen száraz, hűvös helyen tegyük ezt, mint hogy elkerüljük a penészedésüket.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Nagyon fontos, hogy az őrölt pirospaprikát is megbízható forrásból szerezzük be. A mikotoxin-szennyezés elkerülése érdekében pedig száraz, hűvös helyen tároljuk megakadályozva ezzel a penészedését.
  • Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a főzés befejezése után a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
  • A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan süssük vagy forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen büntetést von maga után?…

eteltcsakokosan

Pitetitok

eteltcsakokosan

Mennyi ideig ehető?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató