Ételtcsakokosan

Konyhai trükkök és élelmiszerbiztonság

2016. július 11.
SetWidth1040-egg-shell-out-1024x599

Sok kép kering az interneten különböző praktikus konyhai megoldásokról, de a jó ötlet ellenére nem mindegyik biztonságos. Íme:

Tojáshéj a tálban

Ne a kezünkben lévő tojáshéjjal halásszuk ki a beesett tojáshéj darabokat, vagy egyéb – főleg gyermekek számára nem tetsző – „csibekezdeményeket” vagy a fehér sűrűbb részeket. Vegyünk egy tiszta kanalat és azzal emeljük ki a darabokat.

SetWidth1040-egg-shell-out-1024x599

Fotó: media.eggs.ca

RX-FNM_Star-Tips-017-green-trays-050111_s4x3.jpg.rend_.sni18col.landscape

Szósz a jégkockatartóba

Úgy szokták ajánlani, hogy a maradék szószt tegyük jégkockatartóba. Három feltételnek kell megfelelni:

  1. Frissen készült étel szaftját, vagy önálló szószt tegyünk el ilyen formában. Pár napos élelmiszert, illetve szószt már ne fagyasszunk le.
  2. Legyen tiszta a tartó, mindig alaposan mossuk el, nagy körültekintést igényelnek a sarkok.
  3. Kiolvasztás helyett, rögtön használjuk fel, dobjuk a húshoz, vagy a levesbe, amit ízesíteni szeretnénk a kockákkal.

Fotó: www.foodnetwork.com

Fagylaltos kanál használata másképp

A fagylaltos kanalat egyre többször ajánlják muffin formák felöltésére (azonos mennyiségeket lehet kimérni és nem csöppen mellé a tészta) vagy húsgolyó megformázásához. A legfontosabb tényező itt is a tisztaság, mindig el kell kerülni a keresztszennyeződést , alaposan mossuk el a használat után a kanalat, véletlenül se használjuk rögtön nyers hús vagy tojásos nyers tészta után fagylalthoz.

putting-the-corn-muffin-batter-into-the-muffin-tins IMG_7394-630x420

Fotó: thedomesticgoddesswannabe.com, www.marinmamacooks.com

Csirkedarabolás robotgépben

Pástétom, bébiétel, házi gyros húscsíkok vagy csirkesaláta elkészítésének felgyorsításához ajánlják, hogy a frissen elkészült párolt vagy főtt csirkét tegyük a robotgépbe, amely csíkokra szedi a még meleg és puha húst.

Ebben az esetben is a keresztszennyeződést kellene elkerülni és a tojásos tészták keveréséhez használt eszközbe ne tegyünk készételt. Használjunk inkább tiszta kést a csirke aprításához (olyan vágódeszkán aprítsunk, amely készételek számára van fenntartva) vagy villával szedjük szét szálaira a húst.

how-to-shred-chicken
Fotó: www.twotwentyone.net

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Válasszunk kétmillióból!

eteltcsakokosan

Okozhat gondot?…

eteltcsakokosan

Spárgasíp

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató