Ételtcsakokosan

Konyhai trükkök és élelmiszerbiztonság

2016. július 11.
SetWidth1040-egg-shell-out-1024x599

Sok kép kering az interneten különböző praktikus konyhai megoldásokról, de a jó ötlet ellenére nem mindegyik biztonságos. Íme:

Tojáshéj a tálban

Ne a kezünkben lévő tojáshéjjal halásszuk ki a beesett tojáshéj darabokat, vagy egyéb – főleg gyermekek számára nem tetsző – „csibekezdeményeket” vagy a fehér sűrűbb részeket. Vegyünk egy tiszta kanalat és azzal emeljük ki a darabokat.

SetWidth1040-egg-shell-out-1024x599

Fotó: media.eggs.ca

RX-FNM_Star-Tips-017-green-trays-050111_s4x3.jpg.rend_.sni18col.landscape

Szósz a jégkockatartóba

Úgy szokták ajánlani, hogy a maradék szószt tegyük jégkockatartóba. Három feltételnek kell megfelelni:

  1. Frissen készült étel szaftját, vagy önálló szószt tegyünk el ilyen formában. Pár napos élelmiszert, illetve szószt már ne fagyasszunk le.
  2. Legyen tiszta a tartó, mindig alaposan mossuk el, nagy körültekintést igényelnek a sarkok.
  3. Kiolvasztás helyett, rögtön használjuk fel, dobjuk a húshoz, vagy a levesbe, amit ízesíteni szeretnénk a kockákkal.

Fotó: www.foodnetwork.com

Fagylaltos kanál használata másképp

A fagylaltos kanalat egyre többször ajánlják muffin formák felöltésére (azonos mennyiségeket lehet kimérni és nem csöppen mellé a tészta) vagy húsgolyó megformázásához. A legfontosabb tényező itt is a tisztaság, mindig el kell kerülni a keresztszennyeződést , alaposan mossuk el a használat után a kanalat, véletlenül se használjuk rögtön nyers hús vagy tojásos nyers tészta után fagylalthoz.

putting-the-corn-muffin-batter-into-the-muffin-tins IMG_7394-630x420

Fotó: thedomesticgoddesswannabe.com, www.marinmamacooks.com

Csirkedarabolás robotgépben

Pástétom, bébiétel, házi gyros húscsíkok vagy csirkesaláta elkészítésének felgyorsításához ajánlják, hogy a frissen elkészült párolt vagy főtt csirkét tegyük a robotgépbe, amely csíkokra szedi a még meleg és puha húst.

Ebben az esetben is a keresztszennyeződést kellene elkerülni és a tojásos tészták keveréséhez használt eszközbe ne tegyünk készételt. Használjunk inkább tiszta kést a csirke aprításához (olyan vágódeszkán aprítsunk, amely készételek számára van fenntartva) vagy villával szedjük szét szálaira a húst.

how-to-shred-chicken
Fotó: www.twotwentyone.net

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Okozhat gondot?…

eteltcsakokosan

Vajon avas?…

eteltcsakokosan

A jó sonka titka

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató