Ételtcsakokosan

Kódolt tojások avagy miről árulkodnak a számok?

2015. március 31.

Manapság már a tojástartó dobozok között is szép számmal akadnak színes, dekoratív, vásárlásra jobban csábító darabok. A lényeget azonban a tojás héján található jelölés mutatja. A tojótyúk telepeket nyilvántartásba veszik és ekkor nyilvántartási számot is kapnak. Többek között ezt a számot is fel kell tüntetni a tojás héján.

Az első számjegyből a tyúkok tartásmódja olvasható le. A 0 az ökológiai tartásból származó, szabadtartású és ellenőrzött takarmánnyal etetett állatok tojásain szerepel, az 1-es pedig a szabadtartást jelenti, ahol a baromfi napközben a szabadban mozoghat. 2-essel jelölik az alternatív technológiát, itt a szárnyasokat jellemzően mélyalmon, istállóban  helyezik el. A 3-as szám a ketreces tartást jelöli.

A tojáskód második részében két betű jelöli azt az országot, ahonnan a tojás származik (Magyarország: HU). Találkozhatunk más, lengyel (PL), litván (LV) és spanyol (ES) tojással is.

A kód harmadik eleme 01-től 20-ig jelöli a megye és a főváros kódját. Magyarország esetében ezek az alábbiak:

01. Baranya
02. Bács-Kiskun
03. Békés
04. Borsod-Abaúj-Zemplén
05. Csongrád
06. Fejér
07. Győr-Moson-Sopron
08. Hajdú-Bihar
09. Heves
10. Komárom-Esztergom
11. Nógrád
12. Pest
13. Somogy
14. Szabolcs-Szatmár-Bereg
15. Jász-Nagykun-Szolnok
16. Tolna
17. Vas
18. Veszprém
19. Zala
20. Budapest

A negyedik rész az állategészségügyi kerület száma. Ebből tudjuk, hogy melyik ellenőrző hatóság felelős a termék élelmiszer-biztonsági ellenőrzéséért, az ötödik elem pedig a tojótyúkot jelöli (T).

Az állattartó telep sorszáma következik ezután, majd az istálló száma.

A tojás osztályozása tömege alapján:

  • kicsi, „S” – legfeljebb 53 gramm
  • közepes, „M” – 53-63 gramm
  • nagy, „L” – 63-73 gramm
  • nagyon nagy, „XL” – legalább 73 gramm

  Ne vegyék meg a hiányos jelölésű, sérült, repedt, törött, szennyezett héjú tojást!

A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mire és hogyan használd a rebarbarát?

eteltcsakokosan

Egészséges reggeli

eteltcsakokosan

Grillezett zöldségek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató