Ételtcsakokosan

Kódolt tojások avagy miről árulkodnak a számok?

2015. március 31.

Manapság már a tojástartó dobozok között is szép számmal akadnak színes, dekoratív, vásárlásra jobban csábító darabok. A lényeget azonban a tojás héján található jelölés mutatja. A tojótyúk telepeket nyilvántartásba veszik és ekkor nyilvántartási számot is kapnak. Többek között ezt a számot is fel kell tüntetni a tojás héján.

Az első számjegyből a tyúkok tartásmódja olvasható le. A 0 az ökológiai tartásból származó, szabadtartású és ellenőrzött takarmánnyal etetett állatok tojásain szerepel, az 1-es pedig a szabadtartást jelenti, ahol a baromfi napközben a szabadban mozoghat. 2-essel jelölik az alternatív technológiát, itt a szárnyasokat jellemzően mélyalmon, istállóban  helyezik el. A 3-as szám a ketreces tartást jelöli.

A tojáskód második részében két betű jelöli azt az országot, ahonnan a tojás származik (Magyarország: HU). Találkozhatunk más, lengyel (PL), litván (LV) és spanyol (ES) tojással is.

A kód harmadik eleme 01-től 20-ig jelöli a megye és a főváros kódját. Magyarország esetében ezek az alábbiak:

01. Baranya
02. Bács-Kiskun
03. Békés
04. Borsod-Abaúj-Zemplén
05. Csongrád
06. Fejér
07. Győr-Moson-Sopron
08. Hajdú-Bihar
09. Heves
10. Komárom-Esztergom
11. Nógrád
12. Pest
13. Somogy
14. Szabolcs-Szatmár-Bereg
15. Jász-Nagykun-Szolnok
16. Tolna
17. Vas
18. Veszprém
19. Zala
20. Budapest

A negyedik rész az állategészségügyi kerület száma. Ebből tudjuk, hogy melyik ellenőrző hatóság felelős a termék élelmiszer-biztonsági ellenőrzéséért, az ötödik elem pedig a tojótyúkot jelöli (T).

Az állattartó telep sorszáma következik ezután, majd az istálló száma.

A tojás osztályozása tömege alapján:

  • kicsi, „S” – legfeljebb 53 gramm
  • közepes, „M” – 53-63 gramm
  • nagy, „L” – 63-73 gramm
  • nagyon nagy, „XL” – legalább 73 gramm

  Ne vegyék meg a hiányos jelölésű, sérült, repedt, törött, szennyezett héjú tojást!

A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Így készíts gombás ételeket!

eteltcsakokosan

Sajátomon kell bevizsgáltatni?…

eteltcsakokosan

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató