Ételtcsakokosan

Kiskert az otthonunkban

2015. május 14.
microgreen-400x290

Sok olyan növény van, amelyet otthon is termeszthetünk, akár a lakásban, akár egy balkonládában és nem kell hozzá hatalmas kert. Így biztosak lehetünk az eredetében és kezünk ügyében lesz vitamindús zöldség, gyümölcs vagy fűszer. Ezek a fajták bőséges termést hoznak.

Koriander

Mivel a koriander nem szereti az átültetést, így a benti termesztést érdemes már magról kezdeni. Homokos földet igényel, ami megelőzi a gyökérkorlátozást és a tápanyaghiányt.

Ne feledjük, hogy a növény akkorára nő, amekkorára a cserép engedi, szóval minél nagyobb az edény, annál nagyobb lesz a növény is. Mivel a koriander nem viseli jól az átültetést, eleve egy nagy edénybe kell elvetni a magokat, világos helyre, de ne közvetlenül a napra tegyük. Önbeporzó fajta, ha abbahagyjuk a virágok levágását és hagyjuk, hogy magot teremjen, akkor már kezünkben lesz a fűszer.

microgreen-400x290Microgreen

Divatos új kifejezés és a konyhákba is most kezd beszivárogni a csíra állapot után következő kis növények használata. Microgreen lehet fehér mustár, cékla, bazsalikom, kel, koriander, ilyen zsenge korban magas a növénykék tápanyag- és antioxidáns tartalma, erőteljes az ízük és drágán kaphatóak a zöldségesnél. Szerencsére nagyon könnyű termeszteni zárt térben (iroda, vagy lakás) is. Mindössze egy napos ablakpárkányra és egy kis edényre van szükség és az ültetést követő 2-3 héten belül „arathatunk” is. Használhatjuk köretnek, salátába vagy szendvicsbe.

Petrezselyem

Gyakran használt és finom fűszer a petrezselyem, amelynek termesztéséről tudni kell, hogy napi 6 óra napsütést igényel a konyha egy fényes pontján, ahol a főzésnek köszönhetően megfelelő számára a páratartalom is. 6 hét alatt kinő magról és már fogyaszthatjuk is a zöldjét.

Újhagymabasil-91077_1280-1024x768

Az újhagymának nem csak a földben lévő hagymáit fogyaszthatjuk, hanem a friss zöld hajtásait is, amelyeknek enyhébb íze van. Napos helyen kell tartani és sok locsolást igényel, 10 hét alatt megnő a megfelelő méretűre és folyamatosan növekszik tovább. Így állandóan lesz üde fűszerünk salátákhoz, sült krumplihoz.

Bazsalikom

Hihetetlen nap- és vízigényes növény, ezért nagyon kell figyelni ültetésnél, hogy porózusmentes cserépbe ültessük, ami megtartja a nedvességet (kavicsot és homokot is tehetünk az aljára).

Mogyoróhagyma

Kitűnő és ízletes hozzávalója sok receptnek és megfelelő körülmények között egész évben „terem” egy napos ablakpárkányon. 8-10 hét után a hajtások már vághatóak és fogyaszthatóak, amennyiben a föld fölött 1,5-2 centire vágjuk le, úgy folyamatosan nőni fog tovább, mint a snidling.

radishes-630868_1280-1024x610Paradicsom
Nem kell mester kertésznek lenni az otthoni paradicsom-termesztéshez, akár kis cserépben, sok locsolás mellett, a tő megtámasztásával, egy napos helyen pár hét alatt fürtökben terem a koktélparadicsom.

Retek

Tökéletes választás beltéri kertészkedéshez, mivel könnyen növeszthető és gyorsan leszedhető, kezdő kertészeknek könnyen szerzett elismerést hoz.

Rozmaring

Az ehető zöldségek közül az egyik legnagyobb kihívást a rozmaring jelenti, mivel könnyen penészedik, miközben hihetetlenül vízigényes. Így nagyon figyelni kell a megfelelő légmozgásra, napfényre, kártevőkre és locsolásra, hogy egészséges növényünk legyen.

Metélőhagyma/snidling

Kis cserépben, edényben is nevelhető, sok locsolást igénylő, gyorsan növő fűszer, amely mindig kész, hogy az ételbe aprítsuk.

beetroot-687251_1280-1024x682Cékla

A cékla nemcsak színes kelléke salátáknak, hanem magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt érdemes minél többet fogyasztani. A retek mellet kezdő kertészeknek ez is ideális növény, tágtűrésű, sokféle környezetben is megélő erős zöldség.

Paprika

Ha zárt térben termesztünk paprikát, akkor hosszabb ideig fog teremni, mint a kertben,  mivel a fejlődéshez hosszabb ideig adottak a megfelelő körülmények. Sőt a folyamatos szüreteléstől újabb és újabb paprikákat terem. Érdemes több fajtát is nevelni, egyes fajok évekig teremnek.

Menta

A többi otthoni termeszthető fűszerrel ellentétben a menta nem igényel közvetlen napfényt. A finom íz eléréséhez szórt fény, párásítás és megfelelő mennyiségű öntözés szükséges. A menta gyorsan szaporodik és könnyen szétválasztható, több edénybe is átültethető.

Gomba

Megfelelően beoltott fatörzsön, vagy zsáktelepen, sötétben, pincében sitake gomba, vagy champion termeszthető. A gomba alacsony kalóriatartalma, magas rost- és káliumtartalma miatt diéták egészséges kiegészítője.

Leveles kel

Még a hideg hónapokban is el lehet ültetni a kel magokat, egy a titka, hogy egymástól távolra kerüljenek, így lesz helye kifejlődni a növényeknek.

Amik termesztésébe érdemes belefogni:

  • Zöldsaláta
  • Gyömbér
  • Citrus (mandarin, citrom)
  • Avokádó (megfelelő méretű és gyümölcsöt termő növény 10 év alatt fejlődik ki)

aromatic-plants-130414_1280-1024x628

Forrás: http://www.minq.com/food/4177/20-edible-plants-that-are-easy-to-grow-indoors#slide/17/0

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csírák

eteltcsakokosan

Mindig legyen tiszta az edényszárítód!

eteltcsakokosan

Nyári nagy vendégvárás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató