Sok olyan növény van, amelyet otthon is termeszthetünk, akár a lakásban, akár egy balkonládában és nem kell hozzá hatalmas kert. Így biztosak lehetünk az eredetében és kezünk ügyében lesz vitamindús zöldség, gyümölcs vagy fűszer. Ezek a fajták bőséges termést hoznak.
Koriander
Mivel a koriander nem szereti az átültetést, így a benti termesztést érdemes már magról kezdeni. Homokos földet igényel, ami megelőzi a gyökérkorlátozást és a tápanyaghiányt.
Ne feledjük, hogy a növény akkorára nő, amekkorára a cserép engedi, szóval minél nagyobb az edény, annál nagyobb lesz a növény is. Mivel a koriander nem viseli jól az átültetést, eleve egy nagy edénybe kell elvetni a magokat, világos helyre, de ne közvetlenül a napra tegyük. Önbeporzó fajta, ha abbahagyjuk a virágok levágását és hagyjuk, hogy magot teremjen, akkor már kezünkben lesz a fűszer.
Microgreen
Divatos új kifejezés és a konyhákba is most kezd beszivárogni a csíra állapot után következő kis növények használata. Microgreen lehet fehér mustár, cékla, bazsalikom, kel, koriander, ilyen zsenge korban magas a növénykék tápanyag- és antioxidáns tartalma, erőteljes az ízük és drágán kaphatóak a zöldségesnél. Szerencsére nagyon könnyű termeszteni zárt térben (iroda, vagy lakás) is. Mindössze egy napos ablakpárkányra és egy kis edényre van szükség és az ültetést követő 2-3 héten belül „arathatunk” is. Használhatjuk köretnek, salátába vagy szendvicsbe.
Petrezselyem
Gyakran használt és finom fűszer a petrezselyem, amelynek termesztéséről tudni kell, hogy napi 6 óra napsütést igényel a konyha egy fényes pontján, ahol a főzésnek köszönhetően megfelelő számára a páratartalom is. 6 hét alatt kinő magról és már fogyaszthatjuk is a zöldjét.
Újhagyma
Az újhagymának nem csak a földben lévő hagymáit fogyaszthatjuk, hanem a friss zöld hajtásait is, amelyeknek enyhébb íze van. Napos helyen kell tartani és sok locsolást igényel, 10 hét alatt megnő a megfelelő méretűre és folyamatosan növekszik tovább. Így állandóan lesz üde fűszerünk salátákhoz, sült krumplihoz.
Bazsalikom
Hihetetlen nap- és vízigényes növény, ezért nagyon kell figyelni ültetésnél, hogy porózusmentes cserépbe ültessük, ami megtartja a nedvességet (kavicsot és homokot is tehetünk az aljára).
Mogyoróhagyma
Kitűnő és ízletes hozzávalója sok receptnek és megfelelő körülmények között egész évben „terem” egy napos ablakpárkányon. 8-10 hét után a hajtások már vághatóak és fogyaszthatóak, amennyiben a föld fölött 1,5-2 centire vágjuk le, úgy folyamatosan nőni fog tovább, mint a snidling.
Paradicsom
Nem kell mester kertésznek lenni az otthoni paradicsom-termesztéshez, akár kis cserépben, sok locsolás mellett, a tő megtámasztásával, egy napos helyen pár hét alatt fürtökben terem a koktélparadicsom.
Retek
Tökéletes választás beltéri kertészkedéshez, mivel könnyen növeszthető és gyorsan leszedhető, kezdő kertészeknek könnyen szerzett elismerést hoz.
Rozmaring
Az ehető zöldségek közül az egyik legnagyobb kihívást a rozmaring jelenti, mivel könnyen penészedik, miközben hihetetlenül vízigényes. Így nagyon figyelni kell a megfelelő légmozgásra, napfényre, kártevőkre és locsolásra, hogy egészséges növényünk legyen.
Metélőhagyma/snidling
Kis cserépben, edényben is nevelhető, sok locsolást igénylő, gyorsan növő fűszer, amely mindig kész, hogy az ételbe aprítsuk.
Cékla
A cékla nemcsak színes kelléke salátáknak, hanem magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt érdemes minél többet fogyasztani. A retek mellet kezdő kertészeknek ez is ideális növény, tágtűrésű, sokféle környezetben is megélő erős zöldség.
Paprika
Ha zárt térben termesztünk paprikát, akkor hosszabb ideig fog teremni, mint a kertben, mivel a fejlődéshez hosszabb ideig adottak a megfelelő körülmények. Sőt a folyamatos szüreteléstől újabb és újabb paprikákat terem. Érdemes több fajtát is nevelni, egyes fajok évekig teremnek.
Menta
A többi otthoni termeszthető fűszerrel ellentétben a menta nem igényel közvetlen napfényt. A finom íz eléréséhez szórt fény, párásítás és megfelelő mennyiségű öntözés szükséges. A menta gyorsan szaporodik és könnyen szétválasztható, több edénybe is átültethető.
Gomba
Megfelelően beoltott fatörzsön, vagy zsáktelepen, sötétben, pincében sitake gomba, vagy champion termeszthető. A gomba alacsony kalóriatartalma, magas rost- és káliumtartalma miatt diéták egészséges kiegészítője.
Leveles kel
Még a hideg hónapokban is el lehet ültetni a kel magokat, egy a titka, hogy egymástól távolra kerüljenek, így lesz helye kifejlődni a növényeknek.
Amik termesztésébe érdemes belefogni:
- Zöldsaláta
- Gyömbér
- Citrus (mandarin, citrom)
- Avokádó (megfelelő méretű és gyümölcsöt termő növény 10 év alatt fejlődik ki)
Forrás: http://www.minq.com/food/4177/20-edible-plants-that-are-easy-to-grow-indoors#slide/17/0