Ételtcsakokosan

Kiskert az otthonunkban

2015. május 14.
microgreen-400x290

Sok olyan növény van, amelyet otthon is termeszthetünk, akár a lakásban, akár egy balkonládában és nem kell hozzá hatalmas kert. Így biztosak lehetünk az eredetében és kezünk ügyében lesz vitamindús zöldség, gyümölcs vagy fűszer. Ezek a fajták bőséges termést hoznak.

Koriander

Mivel a koriander nem szereti az átültetést, így a benti termesztést érdemes már magról kezdeni. Homokos földet igényel, ami megelőzi a gyökérkorlátozást és a tápanyaghiányt.

Ne feledjük, hogy a növény akkorára nő, amekkorára a cserép engedi, szóval minél nagyobb az edény, annál nagyobb lesz a növény is. Mivel a koriander nem viseli jól az átültetést, eleve egy nagy edénybe kell elvetni a magokat, világos helyre, de ne közvetlenül a napra tegyük. Önbeporzó fajta, ha abbahagyjuk a virágok levágását és hagyjuk, hogy magot teremjen, akkor már kezünkben lesz a fűszer.

microgreen-400x290Microgreen

Divatos új kifejezés és a konyhákba is most kezd beszivárogni a csíra állapot után következő kis növények használata. Microgreen lehet fehér mustár, cékla, bazsalikom, kel, koriander, ilyen zsenge korban magas a növénykék tápanyag- és antioxidáns tartalma, erőteljes az ízük és drágán kaphatóak a zöldségesnél. Szerencsére nagyon könnyű termeszteni zárt térben (iroda, vagy lakás) is. Mindössze egy napos ablakpárkányra és egy kis edényre van szükség és az ültetést követő 2-3 héten belül „arathatunk” is. Használhatjuk köretnek, salátába vagy szendvicsbe.

Petrezselyem

Gyakran használt és finom fűszer a petrezselyem, amelynek termesztéséről tudni kell, hogy napi 6 óra napsütést igényel a konyha egy fényes pontján, ahol a főzésnek köszönhetően megfelelő számára a páratartalom is. 6 hét alatt kinő magról és már fogyaszthatjuk is a zöldjét.

Újhagymabasil-91077_1280-1024x768

Az újhagymának nem csak a földben lévő hagymáit fogyaszthatjuk, hanem a friss zöld hajtásait is, amelyeknek enyhébb íze van. Napos helyen kell tartani és sok locsolást igényel, 10 hét alatt megnő a megfelelő méretűre és folyamatosan növekszik tovább. Így állandóan lesz üde fűszerünk salátákhoz, sült krumplihoz.

Bazsalikom

Hihetetlen nap- és vízigényes növény, ezért nagyon kell figyelni ültetésnél, hogy porózusmentes cserépbe ültessük, ami megtartja a nedvességet (kavicsot és homokot is tehetünk az aljára).

Mogyoróhagyma

Kitűnő és ízletes hozzávalója sok receptnek és megfelelő körülmények között egész évben „terem” egy napos ablakpárkányon. 8-10 hét után a hajtások már vághatóak és fogyaszthatóak, amennyiben a föld fölött 1,5-2 centire vágjuk le, úgy folyamatosan nőni fog tovább, mint a snidling.

radishes-630868_1280-1024x610Paradicsom
Nem kell mester kertésznek lenni az otthoni paradicsom-termesztéshez, akár kis cserépben, sok locsolás mellett, a tő megtámasztásával, egy napos helyen pár hét alatt fürtökben terem a koktélparadicsom.

Retek

Tökéletes választás beltéri kertészkedéshez, mivel könnyen növeszthető és gyorsan leszedhető, kezdő kertészeknek könnyen szerzett elismerést hoz.

Rozmaring

Az ehető zöldségek közül az egyik legnagyobb kihívást a rozmaring jelenti, mivel könnyen penészedik, miközben hihetetlenül vízigényes. Így nagyon figyelni kell a megfelelő légmozgásra, napfényre, kártevőkre és locsolásra, hogy egészséges növényünk legyen.

Metélőhagyma/snidling

Kis cserépben, edényben is nevelhető, sok locsolást igénylő, gyorsan növő fűszer, amely mindig kész, hogy az ételbe aprítsuk.

beetroot-687251_1280-1024x682Cékla

A cékla nemcsak színes kelléke salátáknak, hanem magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt érdemes minél többet fogyasztani. A retek mellet kezdő kertészeknek ez is ideális növény, tágtűrésű, sokféle környezetben is megélő erős zöldség.

Paprika

Ha zárt térben termesztünk paprikát, akkor hosszabb ideig fog teremni, mint a kertben,  mivel a fejlődéshez hosszabb ideig adottak a megfelelő körülmények. Sőt a folyamatos szüreteléstől újabb és újabb paprikákat terem. Érdemes több fajtát is nevelni, egyes fajok évekig teremnek.

Menta

A többi otthoni termeszthető fűszerrel ellentétben a menta nem igényel közvetlen napfényt. A finom íz eléréséhez szórt fény, párásítás és megfelelő mennyiségű öntözés szükséges. A menta gyorsan szaporodik és könnyen szétválasztható, több edénybe is átültethető.

Gomba

Megfelelően beoltott fatörzsön, vagy zsáktelepen, sötétben, pincében sitake gomba, vagy champion termeszthető. A gomba alacsony kalóriatartalma, magas rost- és káliumtartalma miatt diéták egészséges kiegészítője.

Leveles kel

Még a hideg hónapokban is el lehet ültetni a kel magokat, egy a titka, hogy egymástól távolra kerüljenek, így lesz helye kifejlődni a növényeknek.

Amik termesztésébe érdemes belefogni:

  • Zöldsaláta
  • Gyömbér
  • Citrus (mandarin, citrom)
  • Avokádó (megfelelő méretű és gyümölcsöt termő növény 10 év alatt fejlődik ki)

aromatic-plants-130414_1280-1024x628

Forrás: http://www.minq.com/food/4177/20-edible-plants-that-are-easy-to-grow-indoors#slide/17/0

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mire tegyük a kanalat, fakanalat?

eteltcsakokosan

10 tanács a biztonságos uzsonnához

eteltcsakokosan

Igényesen legyártott polcaimat elhelyezhetem-e?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató