Ételtcsakokosan

Kihirdették az Országos KözÉtkeztetési Szakácsverseny győzteseit

2014. december 2.
okes_6-400x266

Az Országos KözÉtkeztetési Szakácsverseny OKÉS) szombati döntőjén a rendezvénymenü kategóriában Kehidakustány csapata, a napi menü kategóriában pedig a Sodexo Magyarország Kft. csapata lett a legjobb. [Budapest, 2014. november 29., szombat (MTI)]

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a díjátadón az MTI-nek elmondta: naponta 1,5-2 millió ember étkezik a közétkeztetésben, ezért sem mindegy, hogy mi kerül az asztalra. Közölte, hogy hamarosan egyeztetés kezdődik a minőségvezérelt közétkeztetési rendszerről. A verseny azt is bizonyítja, hogy nagyüzemi körülmények között, átlagos költségekkel is lehet biztonságos és finom ebédet készíteni a hazai, szezonális alapanyagokból. Az idei megmérettetésre érkezett recepteket kiadvány formájában elérhetővé teszik az érdeklődők számára – tette hozzá.

Ezüstérmet nyert a rendezvénymenü kategóriában Dencs Nagyközség Önkormányzatának csapata, a napi menük között pedig a PQS International Hungary Kft. A harmadik helyen a Sodexo Magyarország Kft. csapata és a Kölyök Kft. végzett.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára szerint a közétkeztetésben az egészséges és ízletes ételek kiemelkedő fontosságúak, kisgyermekkortól fokozatosan kell elkezdeni az újdonságok megismertetését. Felvették a harcot a porból készült levesekkel és krumplipürével szemben – tette hozzá. Kiemelte: a versenyben a menüket előre meghatározott keretösszegből kellett elkészíteni, ami azt mutatja, hogy alacsony költségből előállított étel is lehet ízletes.

okes_6-400x266okes_3-400x267okes_5-400x267okes_4-400x267 okes_1-400x267okes_2-400x267

Zoltai Anna, a Nébih főosztályvezetője ismertetése szerint a versenyt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal támogatásával az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (Közszöv) szervezte idén már a negyedik alkalommal, az ország több pontjáról 20 csapat jutott a döntőbe. A menüket idén először a szakmai zsűri mellett társadalmi zsűri is értékelte, melynek tagjai többek között Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár voltak. A napi háromfogásos menü, “A” kategóriában 11 település, a rendezvény háromfogásos menü, “B” kategóriában 9 település csapata indult. A felhasznált alapanyagok beszerzési értéke az A kategóriában nem haladhatta meg a 420 forintot, a B kategóriában pedig az 520 forintot, és előre meghatározott alapanyagkosarakból kellett idényjellegű zöldségeket, gyümölcsöket, és húsféléket felhasználni – mondta.

A rendezvényen a Nébih új, mozgó élelmiszer-érzékszervi vizsgáló állomását is bemutatták. A laborállomás Európában egyedülálló módon lehetővé teszi az érzékszervi vizsgálatot közvetlenül az ellenőrzött konyhán – ismertette Zsigó Róbert.

Döntős csapatok:

A kategória döntős csapatai:

  • Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzat étkezdéje
  • Hungast Magyarország Kft.
  • Junior vendéglátó Zrt.
  • Kölyök Kft.
  • Közintézmények szolgáltató Irodája
  • P.Dussmann Kft. Hatvan
  • Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft.
  • PQS International Hungary Kft.
  • Sodexo Magyarország Kft.
  • Sosi étterem Kft. Budapest
  • TS Gasztro Kft.

B kategória döntős csapatai:

  • Decs Nagyközség Önkormányzata
  • Hód-Menza Diákétkeztető Kereskedelmi, és szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
  • Hungast Magyaroszág Kft.
  • Kehida Termál Kft.
  • Miskolci közintézmény-működtető központ
  • P.Dussmann Kft. Eger
  • P.Dussmann Kft. Szentes
  • P.Dussmann Kft. Újfehértó
  • Sodexho Magyarország Kft.
Forrás: Magyar Távirati Iroda és NÉBIH
Fotó: Pelsőczy Csaba

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vigyázz, a szakácskönyved szalmonellát okozhat!

eteltcsakokosan

A szárított vargánya gomba meddig áll el?…

eteltcsakokosan

Honnan tudom, hogy garantáltan gluténmentes-e egy élelmiszer?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató