Ételtcsakokosan

Kerüljük el az élelmiszerpazarlást!

2018. április 27.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Több odafigyeléssel és tudatos fogyasztói magatartással az elkerülhető élelmiszerhulladékok mennyisége csökkenthető lenne. Íme pár egyszerű követendő tanács!
15951717452_db57fddd28_z

 1. Készüljünk fel a bevásárlásra!
 • Mindig ellenőrizzük, hogy mi van otthon a kamrában, a szekrény hátsó zugaiban és csak olyan élelmiszert vegyünk meg, amire tényleg feltétlenül szükségünk van.
 • Készítsünk listát! Ezzel időt és pénzt is spórolunk, és csak azt vesszük meg, ami valóban kell.
 • Úgy vásároljunk, hogy gondoljuk végig a menüsort, pontosan melyik ételhez mire lesz szükségünk, így kevesebb maradékot fogunk termelni.
 1. Figyeljünk a lejáratra! Az élelmiszerek nagy részét azért dobjuk ki, mert lejárt a fogyaszthatósági idejük.
 • Állítsuk össze úgy a menüt, hogy figyelünk a fogyaszthatósági időre (különösen tejtermékeknél, húsfélénél), ha többféle fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idejű alapanyagunk van otthon, akkor azokból főzzünk, amelyeknek már közeleg a „lejárati ideje”.
 • Ismerjük a hűtőszekrényünk tartalmát! Első körben azokból a romlandó élelmiszerekből főzzünk, ami otthon van, csak azt követően töltsük fel újra a hűtőszekrényt.
 1. Ügyeljünk arra, hogy jól legyen beállítva a hűtőszekrény hőfoka!
 • Az élelmiszert mindig a csomagoláson előírtak szerint tároljuk és hűtsük. Ne hagyjunk kint a konyhapulton tejet, a nyers húsokat, a kész húsételeket, salátákat.
 • A hűtőszekrény hőmérséklete legyen beállítva 0- +5 °C fok közöttire, így biztonságosan tárolhatók az élelmiszerek. Ha az az érzésünk, hogy nem megfelelően hűt a hűtőszekrényünk, akkor ellenőrizzük egy hőmérővel.
 1. Ne dobjuk ki a maradékot!
 • A megmaradt hűtést igénylő süteményeket, készételeket minél előbb lefedve hűtőbe kell rakni. A hűtést nem igénylő ételeket, pl. a száraz süteményeket pedig fedett dobozban kell tárolni.
 • Ha az ételmaradékokból újra szeretnénk később fogyasztani, akkor a melegítést igénylőeket újra jól át kell forrósítani a fogyasztás előtt.
 • A maradékokból akár új ételeket is készíthetünk. A maradék húst 1-2 napon belül szabad csak újra felhasználni pl. grill csirkét majonézes csirke salátának, vagy főtt húst pástétomnak alapanyaga.
 1. Komposztáljunk!
 • Komposztálással csökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét és egyben ingyenesen tápanyagban gazdag talajhoz jutunk, ami a kerti növényeinket még szebbé varázsolja.
 • Rengeteg élelmiszer komposztálható: nyers zöldségek és gyümölcsök héja, a kávé- és teazacc, aprított tojáshéj.

További információk az élelmiszerpazarlás témájában a Maradék nélkül weboldalán olvashatóak: http://maradeknelkul.hu/
 
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szabadban biztonságosan

eteltcsakokosan

Spárgasíp

eteltcsakokosan

Befolyásolja-e egy termék minőségét?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató