Ételtcsakokosan

Kerülj képbe – bevásárló szatyor

2016. február 9.

Három hétig lehetett játszani a Kerülj képbe! élelmiszerbiztonsági facebook játékkal. Cikksorozatunkban egyesével végignézzük a képeket és átvesszük mi mindenre érdemes odafigyelni az élelmiszerekkel kapcsolatban már a bevásárlástól kezdve az elkészítésen keresztül a fogyasztásig.

image2

Elkülönítés

Bevásárlás után nem mindegy hogyan rendszerezzük és csomagoljuk a szatyorba az élelmiszereket és más árut. A legfontosabb elv az elkülönítés, vagyis az élelmiszereket tegyük külön a nem élelmiszerektől például sampon, pelenka, tisztítószerek, mosogatószerek, mivel ezek mérgezhetik, szennyezhetik egymást és ez egyik terméknek sem válik hasznára.

Az élelmiszereket is külön kell választani:

  • mélyhűtött árut hűtőtáskában vagy hideget tartó zacskóban kell biztonságosan szállítani
  • nyers húsok ne kerüljenek zöldségek, gyümölcsök mellé, húsokat a legbiztonságosabb külön csomagolni minden egyéb terméktől
  • minden gyári csomagolástól mentes élelmiszer legyen becsomagolva (felvágott, sajt, virsli)

Megfelelő sorrend

Érdemes előrelátóan rendezni az élelmiszereket, a kosár, szatyor aljára kerüljenek az erős csomagolású áruk, aminél kicsi a valószínűsége, hogy kiszakadnak. pl. konzerv, gyümölcslé, tejes karton, üveges termékek. A könnyen sérülő áru kerüljön felülre: joghurtok, tojás, vaj, túró, felvágott, hogy ne sérüljenek és ne szennyezzék a többi terméket.

Ha például reggel vásárolunk és csak délután visszük haza, akkor a bevásárló-alkalmatosságot ne hagyjuk az autóban, még télen sem. A hűtendő élelmiszereket hűtött tárolásáról nap közben is gondoskodjunk!

Amint hazaértünk, rögtön vegyük ki az élelmiszereket a zacskókból, kosarakból és tegyük a helyükre. Kezdjük a hűtőbe és mélyhűtőbe való dolgokkal, ne legyen idejük az olvadásra! A legvégére hagyjuk a tartós élelmiszereket.

Élelmiszerbiztonsági hibák a képen:

  • a tojás került legalulra
  • élelmiszerekkel együtt szállítják a vegyszert, hipót
  •  fagyasztott élelmiszer fagyasztás nem igénylő élelmiszerekkel van egy helyen
  • virsli nem becsomagolva került a szatyorba

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vajon felhasználható még…?

eteltcsakokosan

Marcipán

eteltcsakokosan

Még ezeket is elvethetjük!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató