Ételtcsakokosan

Kerülj képbe – bevásárlás, kipakolás

2016. július 11.

Három hétig lehetett játszani a Kerülj képbe! élelmiszer-biztonsági facebook játékkal. Cikksorozatunkban egyesével végignézzük a képeket és átvesszük mi mindenre érdemes odafigyelni az élelmiszerekkel kapcsolatban már a bevásárlástól kezdve az elkészítésen keresztül a fogyasztásig.

image3
Kedvencek a konyhában
Élelmiszerbiztonsági szempontból nem ajánlott állatok jelenléte konyhában, szőrzetük, tollazatuk és az azon lévő kórokozók, szennyeződések szennyezhetik az élelmiszereket, konyhai felületeket és eszközöket. Részletekről cikkünkben olvashat.
Szemetes
A konyhai szemetes külsejét és belsejét tartsuk tisztán, ha hagyjuk elszaporodni a baktériumokat, ne legyen lehetőség a szennyeződéseket továbbvinni más felületekre. Amennyiben kézzel nyitható a vödör (gyüjtőedény), úgy minden nyitás után mossunk alaposan kezet és úgy térjünk vissza a főzéshez. Ne feledkezzünk el a szemetes edény rendszeres tisztításáról sem! Részleteket alábbi cikkünkben olvashat.

Eljárás fagyasztott élelmiszerek esetén
Bevásárlást követen, hazaérve, rögtön tegyük a hűtést igénylő élelmiszereket a hűtőbe, ez a szabály hangsúlyosan igaz a mélyhűtött árura.
Ne hagyjuk, hogy felengedjenek, megolvadjanak a fagyasztott termékek, mert ilyenkor elindul az élelmiszer eredetű megbetegedést okozó baktériumok szaporodása, amelyet a fagyasztás csak átmenetileg lassít le, így a felhasználás előtti felolvasztásnál még nagyobb mennyiségű kórokozó lepheti el az élelmiszert.
Hűtést és fagyasztást igénylő élelmiszereket hűtőtáskában, hűtőszatyorban vigyük haza.
Felolvadt élelmiszert sose fagyasszunk újra!
Élelmiszerbiztonsági hibák a képen:

  • kutya és macska a konyhában, konyhapulton
  • szemetes koszos, teli van, rovarok ellepik
  • hűtést, fagyasztást igénylő élelmiszerek nem került rögtön a hűtőbe/mélyhűtőbe, inkább kávézik a hölgy

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Konkrét – Népszerű strandételek nyomában

eteltcsakokosan

Narancsok az ünnepi asztalon

eteltcsakokosan

Egészséges nassolnivaló

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató