A jó idő beköszöntével egyre többen szerveznek nagyobb családi, baráti összejöveteleket akár a szabadban is. Ilyenkor előtérbe kerülnek a bográcsban készülő ételek, valamint a grill ételek. Nagyobb társaságnak főzni azonban nem csak kihívás, hanem felelősség is. Adunk néhány tippet, hogy a parti a finom ételekről és a jó hangulatról legyen emlékezetes.
Tervezzünk
Ha a szabadban főzünk, mérjük fel a terepet. Mennyi helyünk lesz, hová tehetjük az alapanyagokat, hol tudunk megteríteni. Lesz-e lehetőség hűtésre, vagy esetleg hűtőtáskával kell ezt megoldanunk. A menü tervezésekor legyünk arra figyelemmel, hogy van-e társaságban ételallergiával, érzékenységgel küzdő személy. A bevásárlást se hagyjuk az utolsó pillanatra, hiszen a rohanásnak sosincs jó vége. Szánjunk rá időt, megbízható helyen vásároljunk be, és jó minőségű alapanyagokat válasszunk.
Rend a lelke mindennek
Mindennek legyen meg a helye már a bevásárlás során is. Ügyeljünk arra, hogy ne keverjük az alapanyagokat, a nyers húsok másik táskába kerüljenek mint a zöldségek, készételek. Az otthoni előkészületek során is figyeljünk arra, hogy készétel ne kerüljön a még nyers ételek mellé, az azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen. Bevásárlás után mindent tegyünk egyből a helyére, kezdjünk a hűtést igénylő élelmiszerekkel.
Tiszta sor
A kézmosásról semmiképpen ne feledkezzünk meg! Minden esetben alaposan – meleg vízzel, szappannal – megmosott kézzel álljunk neki a főzésnek. Mindig mossunk kezet, ha például a konyhai szemetest használtuk vagy ha tüsszentettünk, orrot fújtunk. Különösen fontos az alapos kézmosás nyers hús érintése, előkészítése után. Az ételkészítéshez kizárólag tiszta eszközöket, edényeket használjunk fel.
Sülve-főve
Ne rohanjunk! Alaposan süssük-főzzük meg a nyers élelmiszereket. És hogy mit jelent az alaposan? Élelmiszerbiztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük az étel legvastagabb pontján mérve legalább 2 percen át el nem éri a 72 °C –ot, illetve az étel minden pontján a legalább 75 °C-ot. Használjunk ételhőmérőt, hiszen szaglás, ízlelés, villával megszurkálás, szemrevételezés alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy valóban átfőtt/átsült-e az étel.
Hidegre velük
Az ételeket maximum 2 órán keresztül tároljuk szobahőmérsékleten, nagy melegben maximum 1 órán át. A maradék ételt lefedve tegyük a hűtőszekrénybe. Amennyiben bizonytalanok vagyunk abban, hogy mennyi ideig is volt kint az étel, ne kockáztassunk, inkább dobjuk ki. A maradék ételt fogyasztás előtt újra át kell forrósítani, a langyosítás nem elegendő.