Ételtcsakokosan

Kerti party idén nyáron is

2016. május 24.

A jó idő beköszöntével egyre többen szerveznek nagyobb családi, baráti összejöveteleket akár a szabadban is. Ilyenkor előtérbe kerülnek a bográcsban készülő ételek, valamint a grill ételek. Nagyobb társaságnak főzni azonban nem csak kihívás, hanem felelősség is. Adunk néhány tippet, hogy a parti a finom ételekről és a jó hangulatról legyen emlékezetes.

food-summer-party-dinnerkicsi

Tervezzünk

Ha a szabadban főzünk, mérjük fel a terepet. Mennyi helyünk lesz, hová tehetjük az alapanyagokat, hol tudunk megteríteni. Lesz-e lehetőség hűtésre, vagy esetleg hűtőtáskával kell ezt megoldanunk. A menü tervezésekor legyünk arra figyelemmel, hogy van-e társaságban ételallergiával, érzékenységgel küzdő személy. A bevásárlást se hagyjuk az utolsó pillanatra, hiszen a rohanásnak sosincs jó vége. Szánjunk rá időt, megbízható helyen vásároljunk be, és jó minőségű alapanyagokat válasszunk.

Rend a lelke mindennek

Mindennek legyen meg a helye már a bevásárlás során is. Ügyeljünk arra, hogy ne keverjük az alapanyagokat, a nyers húsok másik táskába kerüljenek mint a zöldségek, készételek. Az otthoni előkészületek során is figyeljünk arra, hogy készétel ne kerüljön a még nyers ételek mellé, az azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen. Bevásárlás után mindent tegyünk egyből a helyére, kezdjünk a hűtést igénylő élelmiszerekkel.

Tiszta sor

A kézmosásról semmiképpen ne feledkezzünk meg! Minden esetben alaposan – meleg vízzel, szappannal – megmosott kézzel álljunk neki a főzésnek. Mindig mossunk kezet, ha például a konyhai szemetest használtuk vagy ha tüsszentettünk, orrot fújtunk. Különösen fontos az alapos kézmosás nyers hús érintése, előkészítése után. Az ételkészítéshez kizárólag tiszta eszközöket, edényeket használjunk fel.

Sülve-főve

Ne rohanjunk! Alaposan süssük-főzzük meg a nyers élelmiszereket. És hogy mit jelent az alaposan? Élelmiszerbiztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük az étel legvastagabb pontján mérve legalább 2 percen át el nem éri a 72 °C –ot, illetve az étel minden pontján a legalább 75 °C-ot. Használjunk ételhőmérőt, hiszen szaglás, ízlelés, villával megszurkálás, szemrevételezés alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy valóban átfőtt/átsült-e az étel.

Hidegre velük

Az ételeket maximum 2 órán keresztül tároljuk szobahőmérsékleten, nagy melegben maximum 1 órán át. A maradék ételt lefedve tegyük a hűtőszekrénybe. Amennyiben bizonytalanok vagyunk abban, hogy mennyi ideig is volt kint az étel, ne kockáztassunk, inkább dobjuk ki. A maradék ételt fogyasztás előtt újra át kell forrósítani, a langyosítás nem elegendő.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mik vannak?!

eteltcsakokosan

Csipke az igaz C-vitaminbomba

eteltcsakokosan

Fortélyok a házi tésztakészítéshez

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató