Ételtcsakokosan

Kérdések Önöktől

2015. január 8.
sĂł-1024x562

Az elmúlt időben két kérdéssel is fordultak hozzánk olvasóink, amiket és a szakértőktől kapott válaszokat közzétesszük, mivel fontosnak tartjuk, hogy többen is tudjanak róla.

Konyhai só és gyógyszertári só

sĂł-1024x562Hallottam gyógyszertárban kapható sóról. A környezetemben eltérőek a vélemények. Szeretnem tudni, ha megengedhetem használata, nem ártok a családomnak ha lecserélem az eddigi asztali sót? Milyen  hasznos  összetevőket és milyen  karos anyagokat,valamint az emberei szervezetnek szükséges anyagokat nem tartalmaz.

A „gyógyszertári só” kifejezés a gyógyszerkönyvi tisztaságú (minimum 99,5% NaCl-tartalmú) nátrium-kloridot jelenti. A hazai üzletekben kapható étkezési célra használt asztali só (amennyiben MSZ szabványszámmal ellátott, akkor legalább 97%-ban nátrium-kloridot tartalmaz) kálium tartalma nem haladja meg a 0,2%-ot, így tehát teljesen indokolatlan a gyógyszertári („gyógyszerkönyvi”) só élelmiszerként történő felhasználása. (A nátrium ill. kálium-bevitel emberi szervezetre  gyakorolt hatásáról részletesen tájékozódhat a www.oeti.hu honlapon.) Egyébként a természetből nyert konyhasó a nátrium-kloridon kívül egyéb más, a szervezetnek hasznos ásványi anyagot is tartalmaz, ami a gyógyszerkönyvi tisztaságú sóból hiányzik. A gyógyszertárban forgalmazható termékekről szóló 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet 4. §-a sorolja fel azokat a termékeket, melyek a gyógyszereken túl forgalmazhatók és ezek között élelmiszer nem szerepel, tehát a gyógyszerkönyvi tisztaságú nátrium-klorid nem élelmiszerként kerül forgalomba.

Banánhéj megmosása fogyasztás előtt

banán-680x1024Azért kéne megmosni a banánhéjat, mert érintkezik a kéz bőrével? Vagy miért?

A banán egyik legfontosabb betegsége a koronarothadás (crown rot disease), amit több gombafaj okoz. Betakarításkor még nem feltétlenül látszik és a csomagolás után kezd el rohadni és penészedni. Ezt elkerülendő, betakarítás után a zöld banán csomókat először meleg vízzel lemossák, ezzel eltávolítva a koszt, port is, meg a gombaspórák nagy részét. Ezután gombaölőszerben megmerítik, itt főleg ugyanazokat a szereket használják, mint a citrusoknál (imazalil, thiabendazol). A banános kartonra elvileg rá van írva, hogy mivel kezelték. Mivel a banán héját még annyira sem esszük meg, mint a narancsét, közel sem akkora kockázata, mint a citrusoknál.

Kapcsolódó cikk, ami kapcsán a kérdés érkezett itt található.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az egész dobozt ki kell dobjam?…

eteltcsakokosan

Nyári jó tanácsok vásárláshoz, ételkészítéshez

eteltcsakokosan

Endívia

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató