Ételtcsakokosan

Kérdések Önöktől

2015. január 8.
sĂł-1024x562

Az elmúlt időben két kérdéssel is fordultak hozzánk olvasóink, amiket és a szakértőktől kapott válaszokat közzétesszük, mivel fontosnak tartjuk, hogy többen is tudjanak róla.

Konyhai só és gyógyszertári só

sĂł-1024x562Hallottam gyógyszertárban kapható sóról. A környezetemben eltérőek a vélemények. Szeretnem tudni, ha megengedhetem használata, nem ártok a családomnak ha lecserélem az eddigi asztali sót? Milyen  hasznos  összetevőket és milyen  karos anyagokat,valamint az emberei szervezetnek szükséges anyagokat nem tartalmaz.

A „gyógyszertári só” kifejezés a gyógyszerkönyvi tisztaságú (minimum 99,5% NaCl-tartalmú) nátrium-kloridot jelenti. A hazai üzletekben kapható étkezési célra használt asztali só (amennyiben MSZ szabványszámmal ellátott, akkor legalább 97%-ban nátrium-kloridot tartalmaz) kálium tartalma nem haladja meg a 0,2%-ot, így tehát teljesen indokolatlan a gyógyszertári („gyógyszerkönyvi”) só élelmiszerként történő felhasználása. (A nátrium ill. kálium-bevitel emberi szervezetre  gyakorolt hatásáról részletesen tájékozódhat a www.oeti.hu honlapon.) Egyébként a természetből nyert konyhasó a nátrium-kloridon kívül egyéb más, a szervezetnek hasznos ásványi anyagot is tartalmaz, ami a gyógyszerkönyvi tisztaságú sóból hiányzik. A gyógyszertárban forgalmazható termékekről szóló 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet 4. §-a sorolja fel azokat a termékeket, melyek a gyógyszereken túl forgalmazhatók és ezek között élelmiszer nem szerepel, tehát a gyógyszerkönyvi tisztaságú nátrium-klorid nem élelmiszerként kerül forgalomba.

Banánhéj megmosása fogyasztás előtt

banán-680x1024Azért kéne megmosni a banánhéjat, mert érintkezik a kéz bőrével? Vagy miért?

A banán egyik legfontosabb betegsége a koronarothadás (crown rot disease), amit több gombafaj okoz. Betakarításkor még nem feltétlenül látszik és a csomagolás után kezd el rohadni és penészedni. Ezt elkerülendő, betakarítás után a zöld banán csomókat először meleg vízzel lemossák, ezzel eltávolítva a koszt, port is, meg a gombaspórák nagy részét. Ezután gombaölőszerben megmerítik, itt főleg ugyanazokat a szereket használják, mint a citrusoknál (imazalil, thiabendazol). A banános kartonra elvileg rá van írva, hogy mivel kezelték. Mivel a banán héját még annyira sem esszük meg, mint a narancsét, közel sem akkora kockázata, mint a citrusoknál.

Kapcsolódó cikk, ami kapcsán a kérdés érkezett itt található.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A tej világnapja

eteltcsakokosan

Beköszöntött a medvehagymaszezon

eteltcsakokosan

Borban az igazság…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató