Az elmúlt időben két kérdéssel is fordultak hozzánk olvasóink, amiket és a szakértőktől kapott válaszokat közzétesszük, mivel fontosnak tartjuk, hogy többen is tudjanak róla.
Konyhai só és gyógyszertári só
Hallottam gyógyszertárban kapható sóról. A környezetemben eltérőek a vélemények. Szeretnem tudni, ha megengedhetem használata, nem ártok a családomnak ha lecserélem az eddigi asztali sót? Milyen hasznos összetevőket és milyen karos anyagokat,valamint az emberei szervezetnek szükséges anyagokat nem tartalmaz.
A „gyógyszertári só” kifejezés a gyógyszerkönyvi tisztaságú (minimum 99,5% NaCl-tartalmú) nátrium-kloridot jelenti. A hazai üzletekben kapható étkezési célra használt asztali só (amennyiben MSZ szabványszámmal ellátott, akkor legalább 97%-ban nátrium-kloridot tartalmaz) kálium tartalma nem haladja meg a 0,2%-ot, így tehát teljesen indokolatlan a gyógyszertári („gyógyszerkönyvi”) só élelmiszerként történő felhasználása. (A nátrium ill. kálium-bevitel emberi szervezetre gyakorolt hatásáról részletesen tájékozódhat a www.oeti.hu honlapon.) Egyébként a természetből nyert konyhasó a nátrium-kloridon kívül egyéb más, a szervezetnek hasznos ásványi anyagot is tartalmaz, ami a gyógyszerkönyvi tisztaságú sóból hiányzik. A gyógyszertárban forgalmazható termékekről szóló 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet 4. §-a sorolja fel azokat a termékeket, melyek a gyógyszereken túl forgalmazhatók és ezek között élelmiszer nem szerepel, tehát a gyógyszerkönyvi tisztaságú nátrium-klorid nem élelmiszerként kerül forgalomba.
Banánhéj megmosása fogyasztás előtt
Azért kéne megmosni a banánhéjat, mert érintkezik a kéz bőrével? Vagy miért?
A banán egyik legfontosabb betegsége a koronarothadás (crown rot disease), amit több gombafaj okoz. Betakarításkor még nem feltétlenül látszik és a csomagolás után kezd el rohadni és penészedni. Ezt elkerülendő, betakarítás után a zöld banán csomókat először meleg vízzel lemossák, ezzel eltávolítva a koszt, port is, meg a gombaspórák nagy részét. Ezután gombaölőszerben megmerítik, itt főleg ugyanazokat a szereket használják, mint a citrusoknál (imazalil, thiabendazol). A banános kartonra elvileg rá van írva, hogy mivel kezelték. Mivel a banán héját még annyira sem esszük meg, mint a narancsét, közel sem akkora kockázata, mint a citrusoknál.
Kapcsolódó cikk, ami kapcsán a kérdés érkezett itt található.