Ételtcsakokosan

Kenyér, kalács és péksütemény házilag

2016. április 1.

Jó érzéssel és büszkeséggel tölti el a háziasszonyt, ha a maga készítette kenyeret teheti az asztalra este, reggelire pedig az otthon sült kalács kerül a tányérra és végül a gyerek uzsonnája is házi péksütemény.

bread-812866_640A fiatal háziasszonyok többsége fél a kelt tésztától, mert az élesztőt túl kényesnek tartják, fárasztó a gyúrás/dagasztás és sokáig tart a kelesztés. Időpocsékolásnak tűnik a hosszú elkészítési folyamatot, miközben 170-350 Ft között lehet különböző minőségű 1 kg-os kenyeret vásárolni.

De ne fogjuk fel ennyire sarkítva a helyzetet! Rengeteg előnye van az otthoni sütésnek!

A család együtt lehet, amikor készítik a pékárut, a gyerekek is megtanulják miből és hogyan készül a kenyér, ismert forrásból származó alapanyagok kerülnek a tésztába és a kézzel történő dagasztás – a mai sportos világban felér – egy edzéssel.

Alapszabályok

Amire figyelni kell kelt tészták esetében: meleg legyen a konyha és minden alapanyag. A lisztet előre megmelegíthetjük, az élesztőt langyos cukros tejben futtassuk fel meleg helyen. A tej hőfoka fontos, mivel ha túl meleg, az élesztőt leforrázzuk, ha túl hideg, akkor nem fut fel, illetve a tészta nem kel meg. Ugyanúgy fontos a langyos hőmérséklet a kelesztés idejére, ha túl meleg van „megfőnek” az élesztőgombák, ha hideg, akkor a tészta keletlen marad.

bread-1460402_640

A tésztát kétszer dagasztjuk és kétszer kelesztjük: az első dagasztás, amikor az alapanyagokat összedolgozzuk és gyúrjuk, majd hagyjuk megkelni (első kelesztés); második dagasztás, mikor a már megkelt tésztát formázzuk vagy átgyúrjuk (természetesen rövidebb ideig és könnyedebb mozdulatokkal) és a második kelesztés amikor a sütőlapon, formában hagyjuk még egyszer megkelni/pihentetni.

A sütésnél figyelembe kell venni, hogy nem szabad túl magas hőfokon és gyorsan sütni, mert hamar kérges lesz, miközben a belseje nyers marad. Egyenletes, jó meleg legyen a sütő (60-180 C fok között). 1 kg lisztből készült kalács/kenyér sütési ideje kb. 50 perc, míg a kisebb mennyiségből készülté 30-40 perc. A jól megsült tészta ismertetőjele: sütés után jóval könnyebb, mint a nyers tészta és egyenletesen világosbarna. (Forrás: Horváth Ilona Szakácskönyv)

bread-399286_1280Alapanyagok

Használhatunk szárított élesztőt vagy friss élesztőt, a bátrabbak próbálkozhatnak öreg kenyérrel illetve kovásszal.

A liszt bármilyen lehet, amit a család szeret és fogyaszthat. Bátran kísérletezzünk a búzaliszt fajtáin kívül álgabonákból készült lisztekkel is.

Érdemes a hétvégi főzéssel egy időben készíteni a kenyeret vagy kalácsot: ilyenkor az előkészületekkel egy időben felfuttatjuk az élesztőt és dagasztjuk a tésztát, majd a főzés ideje alatt az szépen megkel, (főleg ha a tűzhelyhez közel helyezzük a tálat) végül a többi étel sütése kapcsán már meleg sütőben megsütjük..

A kenyér egy jó tulajdonsága, hogy le lehet fagyasztani és forró sütőbe betolva pár perc alatt felolvad és újra ropogós lesz.

Kapcsolódó cikk:

Milyen kenyér kerül az asztalunkra

Gyúrjunk tésztát házilag

Süssünk kalácsot!

Több mint pizza

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ételek stressz ellen

eteltcsakokosan

Más a cél, más a módszer

eteltcsakokosan

Farsangi fánk másképp

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató