Bár múlt héten is sütemény receptet közöltünk, nem hagyhatjuk ki a szezonális gyümölcsöket. A körte most érik és ez az elegáns sütemény könnyedén elkészíthető.
Hozzávalók
- 375 g liszt
- 190 g vaj
- ½ tk kardamom
- 180 g barna cukor
- 1 tk vanília
- ½ citrom leve
- 2 tk sütőpor
- 2 tojás
- 125 ml tej
- 2 körte
- csipet só
Elkészítése
Melegítsük elő a sütőt 180° C fokra. A vajból és a barna cukorból egy serpenyőben közepes hőmérsékleten készítsünk karamellt, akkor jó, ha krémes állagú. Mikor elkészült öntsük át egy vastag falú piteformába.
A körtét mossuk meg alaposan, csepegtessük le és szeleteljük vékony szeletekre és kissé egymásra helyezve rendezzük el körkörös formában a karamellen, csepegtessük rá a citrom levét. Ezt követően készítjük el a tésztát.
Keverjük össze először a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, kardamom, só. Majd külön keverjük össze a maradék vajat és a cukrot, folyamatos keverés mellett egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Végül a tej és a vaníliát adjuk hozzá és szép krémesre keverjük.
Öntsük a körtére a tésztát és 40 percig süssük. Hagyjuk pár percig hűlni mielőtt egy tálra ráfordítjuk. Ez a legnehezebb része az egész pitének, de ha sok vajat használtunk, könnyen át fog billenni a tálra.
Másik megoldás, amit almával szoktak elkészíteni, hogy nem szeletelve helyezzük a karamellre a gyümölcsöt, hanem fél gyümölcsöket teszünk!
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
- Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
- A gyümölcsöt átválogatás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
- A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
Kép forrása: www.eatliverun.com