Ételtcsakokosan

Karamellás "fordított pite"

2015. szeptember 14.

Bár múlt héten is sütemény receptet közöltünk, nem hagyhatjuk ki a szezonális gyümölcsöket. A körte most érik és ez az elegáns sütemény könnyedén elkészíthető.

IMG_8513

Hozzávalók

  • 375 g liszt
  • 190 g vaj
  • ½ tk kardamom
  • 180 g barna cukor
  • 1 tk vanília
  • ½ citrom leve
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tojás
  • 125 ml tej
  • 2 körte
  • csipet só

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 180° C fokra. A vajból és a barna cukorból egy serpenyőben közepes hőmérsékleten készítsünk karamellt, akkor jó, ha krémes állagú. Mikor elkészült öntsük át egy vastag falú piteformába.

A körtét mossuk meg alaposan, csepegtessük le és szeleteljük vékony szeletekre és kissé egymásra helyezve rendezzük el körkörös formában a karamellen, csepegtessük rá a citrom levét. Ezt követően készítjük el a tésztát.

Keverjük össze először a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, kardamom, só. Majd külön keverjük össze a maradék vajat és a cukrot, folyamatos keverés mellett egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Végül a tej és a vaníliát adjuk hozzá és szép krémesre keverjük.

Öntsük a körtére a tésztát és 40 percig süssük. Hagyjuk pár percig hűlni mielőtt egy tálra ráfordítjuk. Ez a legnehezebb része az egész pitének, de ha sok vajat használtunk, könnyen át fog billenni a tálra.

Másik megoldás, amit almával szoktak elkészíteni, hogy nem szeletelve helyezzük a karamellre a gyümölcsöt, hanem fél gyümölcsöket teszünk!

 
Élelmiszerbiztonsági tippek:
 

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
  • A gyümölcsöt átválogatás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

 
Kép forrása: www.eatliverun.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Olcsó, gyors, egyszerű!

eteltcsakokosan

Hűsítő, édes nyár

eteltcsakokosan

Szabadban biztonságosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató