Ételtcsakokosan

Karamellás "fordított pite"

2015. szeptember 14.

Bár múlt héten is sütemény receptet közöltünk, nem hagyhatjuk ki a szezonális gyümölcsöket. A körte most érik és ez az elegáns sütemény könnyedén elkészíthető.

IMG_8513

Hozzávalók

  • 375 g liszt
  • 190 g vaj
  • ½ tk kardamom
  • 180 g barna cukor
  • 1 tk vanília
  • ½ citrom leve
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tojás
  • 125 ml tej
  • 2 körte
  • csipet só

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 180° C fokra. A vajból és a barna cukorból egy serpenyőben közepes hőmérsékleten készítsünk karamellt, akkor jó, ha krémes állagú. Mikor elkészült öntsük át egy vastag falú piteformába.

A körtét mossuk meg alaposan, csepegtessük le és szeleteljük vékony szeletekre és kissé egymásra helyezve rendezzük el körkörös formában a karamellen, csepegtessük rá a citrom levét. Ezt követően készítjük el a tésztát.

Keverjük össze először a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, kardamom, só. Majd külön keverjük össze a maradék vajat és a cukrot, folyamatos keverés mellett egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Végül a tej és a vaníliát adjuk hozzá és szép krémesre keverjük.

Öntsük a körtére a tésztát és 40 percig süssük. Hagyjuk pár percig hűlni mielőtt egy tálra ráfordítjuk. Ez a legnehezebb része az egész pitének, de ha sok vajat használtunk, könnyen át fog billenni a tálra.

Másik megoldás, amit almával szoktak elkészíteni, hogy nem szeletelve helyezzük a karamellre a gyümölcsöt, hanem fél gyümölcsöket teszünk!

 
Élelmiszerbiztonsági tippek:
 

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Figyeljünk a vaj fogyaszthatósági idejére.
  • A gyümölcsöt átválogatás után alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

 
Kép forrása: www.eatliverun.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az ősz királynője a hecsedli

eteltcsakokosan

Milyen élelmiszereket nem jó főtten lefagyasztani?…

eteltcsakokosan

Milyen feltételek kellenek a kimérős áruhoz?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató