Ételtcsakokosan

“Kapj rá!” kampány indul a halfogyasztás népszerűsítésére

2014. december 20.
kapjra_logo-400x140

Hazánkban az éves halfogyasztás egészének 40%-a a karácsonyi időszakra koncentrálódik: sokan egy évben egyszer, az ünnepek alatt esznek csak halat. Éves halfogyasztásunk a maga 4 kilós mennyiségével elmarad az európai átlagtól, ezért a Halászati Operatív Program (HOP) most induló Kapj rá! kampányában kiemelt céljának tekinti, hogy a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a magyarok asztalára. Nem csak karácsonykor, hanem az év többi napján is, hiszen egészségügyi ajánlások szerint legalább heti két alkalommal érdemes halat enni.

„Fontosnak tartjuk, hogy a minimum heti kétszeri halfogyasztást beépítsük a köztudatba, és felhívjuk a figyelmet az ezzel járó egészségügyi előnyökre” – mondta el dr. Selyem Tóth Sándor, a Miniszterelnökség  Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője. Hozzátette: a kampány során konyhatechnológiai fogásokat és élelmiszerbiztonsági kérdéseket is megismertetnek a fogyasztókkal. „Az idősebb korosztály körében tovább erősítjük a képet, hogy a halfogyasztás hagyományokat követő, közösségépítő, ugyanakkor egészségmegőrző hatású. A fiataloknak pedig arra szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a halfogyasztás trendi, a reformétkezésbe jól beilleszthető, könnyen elkészíthető és finom” mondta a főosztályvezető, hozzátéve, hogy Magyarországon a belföldi halak közül egyértelműen a ponty a legnépszerűbb, halászlében és rántva, ám érdemes egy kicsit kísérletezni, új fogásokat is kipróbálni. A Kapj rá! program ebben is segítséget nyújt.

kapjra_logo-400x140 

A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon információs anyagok, receptgyűjtemények, konyhatechnológiai írások igazítják el a látogatót a halas ételek világában – azokat is, akik a jellegzetes halszag, vagy épp a szálka miatt kerülik el a halas fogásokat. „Aki fenntartásokkal kezeli a halat, javaslom, kóstoljon először halfilét, gombócokat, fasírozottakat, halpogácsákat, mindenképpen a szálkátlan és kevésbé zsíros fajtákat, részesítsük előnyben a nálunk is előforduló fajtákat az importált, mélytengeri halakkal szemben” – ajánlja Zoltai Anna, élelmiszerbiztonsági szakértő. „Halat csak akkor vegyünk és együnk, ha szépnek, étvágygerjesztőnek, jó illatúnak, kívánatosnak tartjuk! A friss hal további ismérve: húsa rugalmas, azaz nyomásra visszaáll eredeti állapotába, felszíne is friss. Lényeges, hogy a halpult és környezete legyen rendezett és tiszta, ha pedig darabolt halat is árulnak, az mindig folyamatosan frissített, nem színezett jégágyon legyen. Fontos, hogy címkén vagy táblán feltüntessék a halfaj kereskedelmi és tudományos megnevezését is a tenyésztés vagy halászás helyét, és új szabály, hogy ki kell írni azt is, milyen eszközöket használtak a halfogásnál, továbbá, hogy friss vagy kiolvasztott termékről van szó” – mondta el Zoltai Anna.

A Kapj rá! kampánynyitó eseményén három olimpiai bajnok, Kammerer Zoltán, Gergely István és Berki Krisztián is beálltak a konyhapultba pontyot sütni Wolf Kati énekesnő és Nacsa Olivér humorista társaságában..

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Lehet közvetlenül vászontáskába vásárolni?…

eteltcsakokosan

Miért jó az otthon készült ebéd?

eteltcsakokosan

Biztosan jó, ha „steril”?

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató