Ételtcsakokosan

“Kapj rá!” kampány indul a halfogyasztás népszerűsítésére

2014. december 20.
kapjra_logo-400x140

Hazánkban az éves halfogyasztás egészének 40%-a a karácsonyi időszakra koncentrálódik: sokan egy évben egyszer, az ünnepek alatt esznek csak halat. Éves halfogyasztásunk a maga 4 kilós mennyiségével elmarad az európai átlagtól, ezért a Halászati Operatív Program (HOP) most induló Kapj rá! kampányában kiemelt céljának tekinti, hogy a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a magyarok asztalára. Nem csak karácsonykor, hanem az év többi napján is, hiszen egészségügyi ajánlások szerint legalább heti két alkalommal érdemes halat enni.

„Fontosnak tartjuk, hogy a minimum heti kétszeri halfogyasztást beépítsük a köztudatba, és felhívjuk a figyelmet az ezzel járó egészségügyi előnyökre” – mondta el dr. Selyem Tóth Sándor, a Miniszterelnökség  Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője. Hozzátette: a kampány során konyhatechnológiai fogásokat és élelmiszerbiztonsági kérdéseket is megismertetnek a fogyasztókkal. „Az idősebb korosztály körében tovább erősítjük a képet, hogy a halfogyasztás hagyományokat követő, közösségépítő, ugyanakkor egészségmegőrző hatású. A fiataloknak pedig arra szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a halfogyasztás trendi, a reformétkezésbe jól beilleszthető, könnyen elkészíthető és finom” mondta a főosztályvezető, hozzátéve, hogy Magyarországon a belföldi halak közül egyértelműen a ponty a legnépszerűbb, halászlében és rántva, ám érdemes egy kicsit kísérletezni, új fogásokat is kipróbálni. A Kapj rá! program ebben is segítséget nyújt.

kapjra_logo-400x140 

A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon információs anyagok, receptgyűjtemények, konyhatechnológiai írások igazítják el a látogatót a halas ételek világában – azokat is, akik a jellegzetes halszag, vagy épp a szálka miatt kerülik el a halas fogásokat. „Aki fenntartásokkal kezeli a halat, javaslom, kóstoljon először halfilét, gombócokat, fasírozottakat, halpogácsákat, mindenképpen a szálkátlan és kevésbé zsíros fajtákat, részesítsük előnyben a nálunk is előforduló fajtákat az importált, mélytengeri halakkal szemben” – ajánlja Zoltai Anna, élelmiszerbiztonsági szakértő. „Halat csak akkor vegyünk és együnk, ha szépnek, étvágygerjesztőnek, jó illatúnak, kívánatosnak tartjuk! A friss hal további ismérve: húsa rugalmas, azaz nyomásra visszaáll eredeti állapotába, felszíne is friss. Lényeges, hogy a halpult és környezete legyen rendezett és tiszta, ha pedig darabolt halat is árulnak, az mindig folyamatosan frissített, nem színezett jégágyon legyen. Fontos, hogy címkén vagy táblán feltüntessék a halfaj kereskedelmi és tudományos megnevezését is a tenyésztés vagy halászás helyét, és új szabály, hogy ki kell írni azt is, milyen eszközöket használtak a halfogásnál, továbbá, hogy friss vagy kiolvasztott termékről van szó” – mondta el Zoltai Anna.

A Kapj rá! kampánynyitó eseményén három olimpiai bajnok, Kammerer Zoltán, Gergely István és Berki Krisztián is beálltak a konyhapultba pontyot sütni Wolf Kati énekesnő és Nacsa Olivér humorista társaságában..

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért tesznek minden hústermékbe valamilyen cukrot?…

eteltcsakokosan

A Nébih is segíti a vendéglátóhelyek újranyitását

eteltcsakokosan

Mire érdemes odafigyelni a tojás vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató