Ételtcsakokosan

Kamra biztonságos elrendezése

2015. október 30.

Ahogy a hűtőszekrénynél sem mindegy milyen élelmiszert és hol helyezünk el, így a kamránál/kamraszekrénynél is figyeljünk az elrendezésre a maximális élelmiszerbiztonság eléréséért.

kamra31. Alulra kerüljenek a hűvös levegőt igénylő élelmiszerek:

  • hagyma, krumpli – kosarakban, vagy lyukacsos papírzacskóban,  vászon zsákban
  • tojás (abban az esetben azonban, ha a csomagolásán hűtőtéri tárolás van feltüntetve, akkor tegyük be a hűtőbe)
  • hosszabb ideig elálló gyümölcsök-zöldségek, mint alma, körte, hüvelyesek
  • olajos magvak (bár a megpucolt diót mélyhűtőben biztonságosabb tárolni),
  • ásványvizek és bontatlan üdítő italok.

2. Közép-magasságba (térdmagasság) a tartós élelmiszere:

  •  konzervek,
  • száraztészta,
  • rizs,
  • kávé,
  • alapélelmiszerek raktározása,
  • lekvárok,
  • kompótok,
  • csokoládék,
  • rágcsálnivalók.

3. Szemmagasságba kerüljenek a gyakran használt alapanyagok:

  • liszt,
  • cukor,
  • só,
  • olaj,
  • kávé,
  • méz,
  • tea,
  • kakaó, fűszerek pont olyan mennyiségben ami a mindennapi használathoz kell.

Ha több kilót tárolunk a kamrában, azt egy külön helyre tegyük.

4. A szekrény legtetejére ritkán használt eszközök:

  • edények,
  • háztartási gépek,
  • élelmiszertároló dobozok.

Olyan élelmiszert, amit hűtőben kell tárolni véletlenül se tároljuk kamrában ez leginkább tojásra (ha csomagolásán feltüntetettek szerint hűtőtéri tárolást igényel), tejtermékekre és húsfélékre vonatkozik.

Figyelem!

Tisztítószerek, mosópor, tisztálkodási szerek, növény tápoldatok, növényvédő szerek, gyógyszerek kerüljenek messze az élelmiszerektől és olyan magas polcra tegyük, ahol gyermekek sem érik el, és nem folyhatnak rá élelmiszerekre. Ezeket a szereket semmiképpen se tároljuk olyan üvegekben, dobozokban, üdítőitalos flakonokban, amilyenekben élelmiszereket is tárolunk.

  • Kerüljük el a szennyeződés lehetőségét!
  • Évente legalább kétszer ellenőrizzük a kamra tartalmát, nézzük meg a minőségmegőrzési-időt minden terméken és a hamarabb lejáró termékeket használjuk fel előbb..
  • Hetente mossunk fel a kamrában és havonta töröljük a port.
  • Ügyeljünk a rovarok és rágcsálók távoltartására, ártalom észlelése esetén irtására.

További cikkek a témában:

Kép forrása: tutitippek.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… Amit a ribiszkéről tudni érdemes

eteltcsakokosan

Fürtös vitaminbomba – A ribizli

eteltcsakokosan

Ezekre figyelj a fagylaltárusnál!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató