Ételtcsakokosan

Juhtúrós pogácsa

2015. április 13.
Hungarian_Pogácsa-400x300

Hideg és meleg időben egyaránt jól esik az otthon készült pogácsa, íme egy különlegesebb – juhtúrós – változat.

Hungarian_Pogácsa-400x300Hozzávalók
A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg zsír vagy 25 dkg vaj
  • 25 dkg juhtúró
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 1/2 evőkanál cukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • kb. 1 dl langyos tej
  • kb. 5 dkg kemény reszelt sajt

A tetejére:

  • 1 tojás sárgája kevés fehérjével kicsit felverve
  • kb. 1 dkg kemény reszelt sajt

 
Elkészítése
A zsírt vagy a vajat elmorzsoljuk a liszttel és az élesztővel. A többi hozzávalóval együtt a tésztát összegyúrjuk, majd negyedórát pihentetjük langyos helyen. Félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük olajjal, meghintjük kb. 5 dkg sajttal. Szorosan felcsavarjuk a hosszanti oldalról. A két szélső végét középre hajtjuk, lenyomkodjuk, majd letakarva még 10 percig pihentetjük. Ezután nagyjából ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk. Tetejüket tojással megkenve, sajtot téve a tetejükre, további 45 percig kelesztjük. A 190°C-ra melegített sütőben, a pogácsákat kb. 15 perc alatt megsütjük.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok

  •  Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be, figyeljünk oda a juhtúró és a sajt fogyaszthatósági idejére.
  • A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
  • Ha a tojás felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A gyilkos krumplik támadása

eteltcsakokosan

Kerülje el a kolbászmérgezést!

eteltcsakokosan

„A szőlő szebbé teszi a Földet és gazdagabbá az asztalt”

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató