Hideg és meleg időben egyaránt jól esik az otthon készült pogácsa, íme egy különlegesebb – juhtúrós – változat.
Hozzávalók
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg zsír vagy 25 dkg vaj
- 25 dkg juhtúró
- 3 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
- 1/2 evőkanál cukor
- 1 csapott evőkanál só
- kb. 1 dl langyos tej
- kb. 5 dkg kemény reszelt sajt
A tetejére:
- 1 tojás sárgája kevés fehérjével kicsit felverve
- kb. 1 dkg kemény reszelt sajt
Elkészítése
A zsírt vagy a vajat elmorzsoljuk a liszttel és az élesztővel. A többi hozzávalóval együtt a tésztát összegyúrjuk, majd negyedórát pihentetjük langyos helyen. Félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük olajjal, meghintjük kb. 5 dkg sajttal. Szorosan felcsavarjuk a hosszanti oldalról. A két szélső végét középre hajtjuk, lenyomkodjuk, majd letakarva még 10 percig pihentetjük. Ezután nagyjából ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk. Tetejüket tojással megkenve, sajtot téve a tetejükre, további 45 percig kelesztjük. A 190°C-ra melegített sütőben, a pogácsákat kb. 15 perc alatt megsütjük.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be, figyeljünk oda a juhtúró és a sajt fogyaszthatósági idejére.
- A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
- Ha a tojás felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!