Ételtcsakokosan

Juhtúrós pogácsa

2015. április 13.
Hungarian_Pogácsa-400x300

Hideg és meleg időben egyaránt jól esik az otthon készült pogácsa, íme egy különlegesebb – juhtúrós – változat.

Hungarian_Pogácsa-400x300Hozzávalók
A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg zsír vagy 25 dkg vaj
  • 25 dkg juhtúró
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 1/2 evőkanál cukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • kb. 1 dl langyos tej
  • kb. 5 dkg kemény reszelt sajt

A tetejére:

  • 1 tojás sárgája kevés fehérjével kicsit felverve
  • kb. 1 dkg kemény reszelt sajt

 
Elkészítése
A zsírt vagy a vajat elmorzsoljuk a liszttel és az élesztővel. A többi hozzávalóval együtt a tésztát összegyúrjuk, majd negyedórát pihentetjük langyos helyen. Félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük olajjal, meghintjük kb. 5 dkg sajttal. Szorosan felcsavarjuk a hosszanti oldalról. A két szélső végét középre hajtjuk, lenyomkodjuk, majd letakarva még 10 percig pihentetjük. Ezután nagyjából ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk. Tetejüket tojással megkenve, sajtot téve a tetejükre, további 45 percig kelesztjük. A 190°C-ra melegített sütőben, a pogácsákat kb. 15 perc alatt megsütjük.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok

  •  Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Az alapanyagokat megbízható forrásból szerezzük be, figyeljünk oda a juhtúró és a sajt fogyaszthatósági idejére.
  • A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
  • Ha a tojás felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… Amit az őszibarackról tudni kell

eteltcsakokosan

Indul az eperszezon

eteltcsakokosan

Citrusok és kézmosás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató