Ételtcsakokosan

Jó ég, mire jó egy pelus?

2014. szeptember 5.

házi sajt2A minap anyósom áthívott magához egy kóstolóra. Kapott egy receptet valakitől, kipróbálta, és tesztelni is akarta ezt a családon.
Nem tudtam miről is van szó, így valóban meglepődtem, amikor egy nagyon finom, krémsajtos szendvicsfeltétet kóstolhattam meg.
Nekem a házi készítésű sajtról egy kisebb tanya jut az eszembe, tyúkokkal, tehénnel, kecskékkel. Azt nem gondoltam, hogy minimális erőfeszítéssel otthon is elkészíthető. Persze azért az úgy igazi, ha alapanyagnak valóban házi tejtermékeket veszünk.
Anyósom most bolti kefirt és joghurtot használt, de ez is jó szolgálatot tett vacsoraügyben 🙂
½ l kefirt és ½ l joghurtot öntött bele egy textilpelenkába, majd felakasztotta a mosogató fölé, alá pedig egy tálat tett. Egész este így hagyta, majd reggelre szépen kicsöpögött a felesleges folyadék, víz. ( A géz nem jó erre, mert a ritka szövésnek köszönhetően átfolyik rajta a teljes tartalom!) A visszamaradt krémet jól kikeverte, majd sóval ízesítette. Apróra szeletelt snidlinget és reszelt még fokhagymát is, amelyek ugyancsak belekerültek a feltétbe.
Az egészet kicsit összekevered, helyes kis tálba teszed, és máris kész egy fehérboros szendvicsparti egyik alapkelléke, és még dicsekedhetsz is, hogy te készítetted el.
Mindig is szerettem volna egyszer majd vidéken élni, és szeretnék majd akkor kecskéket nevelni. Anyukáméknál a szőlőhegyen lakik egy család, akiknek van 8-10 kecskéjük. Hétvégén kimentem a szőlőbe, és láttam, hogy kint legelnek, két kis gida kíséretében. Az egyik kis fekete, szerintem aznap születhetett. Pici volt, finom fekete gyapjúval, és rövid sétálás után apró lábait – mintha összecsukható harmónika lenne – behajlította és elaludt a fűben.
Olyan szép volt a táj, benne az aprócska nyáj…
…visszatérve a sajtkrémhez: bármilyen összetevőkkel variálhatod. Lehet csak sósan, lehet lilahagymával dúsítani, de a pirospaprikás verzió sem lehet rossz. Én ki fogom próbálni felaprózott házi bazsalikommal, és rozmaringgal is, persze külön-külön.
Beköszöntött az ősz, így leszedtem a bazsalikom leveket, nehogy elfagyjanak. Mosás és lecsöpögtetés után apróra vágtam, majd oliva olajat öntöttem rá, és egy üvegben a hűtőbe helyeztem. Arra gondoltam, hogy ezzel is lehetne a krémsajtot keverni.
A bazsalikomot különben már használtam főzéshez, amióta a hűtőben van! Adagoltam pizza feltéthez, csináltam belőle bazsalikomos sült csirkét krokettel és joghurtos salátával, gondolom, a krémsajtnál sem tévedhetek nagyot 🙂

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen a jó dughagyma és fokhagyma-szaporítóanyag?

szucseva

Ételt csak okosan már az óvodában is!

eteltcsakokosan

Zöldségek a grillen

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató