Ételtcsakokosan

Járjunk nyitott szemmel! – Interjú Borbás Marcsival

2013. augusztus 2.
bmarcsi-300x225

bmarcsi-300x225

Borbás Marcsit mostanában leginkább gasztroműsorok házigazdájaként láthatjuk. Régebben más típusú műsorokban is láthattuk, mostanában főként a Gasztroangyalban…

“Ez egy életszemlélet- vagy életérzés-műsor, amelyben van sütés-főzés is, de ezen kívül emberekről, tájakról, értékekről, alapanyagokról, termelésről szól. Kicsi koromtól kezdve érdekel ez a terület, és végül a hobbimból a munkám lett. Az ember hobbijára jut a legtöbb energia. Úgy gondolom, hogy az évek során megfelelő mennyiségű tudást szereztem, ezért tudok hiteles lenni. Mindig is érdeklődtem a gasztronómia iránt, ezért naprakész információim vannak a magyar és a külföldi vonatkozású szakmai történésekkel kapcsolatosan.”

Tehát közel áll Önhöz ez a típusú műsor?

“Mi az hogy! Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen már régóta én találom ki és főszerkesztőként én is szerkesztem műsoraimat.”

Ki szerettette meg a főzést Önnel?

“Falusi lány vagyok, az anyukám legendásan jól főz, a nagyszüleim is, sőt tulajdonképpen az egész családom. Régebben az még mindennapos volt, hogy egy lány megtanul otthon főzni. Persze attól még, hogy az ember húszévesen már nem a konyhában tölti az egész idejét, lehet nagyon jó szakács és háziasszony, és érthet azokhoz a dolgokhoz, amelyekhez egy nőnek érteni illik.”

Milyen értékeket szeretne közvetíteni a műsora?

“Sokrétű a feladat, de − mivel ez egy gasztroműsor − talán az az első és a legfontosabb, hogy ne mérgezd magadat és a családodat. Azon túl, hogy az étkezés együtt tartja a családokat, és fontos, hogy együtt együnk, a legelső tanács, hogy járjunk nyitott szemmel. Ez vonatkozik a vásárlásra, főzésre is, különben megjárhatjuk. Nagyon tudatosnak kell lenni manapság. Élelmiszert kell enni, ami táplál, nem mérget. A másik, hogy az egészséges táplálkozásról ne az jusson az eszünkbe, hogy íztelen, szagtalan akármit eszünk, mert akkor soha nem lesz jó élmény az evés. Tudatosan és egészségesen táplálkozni finom dolgokkal is lehet, de tudni kell, hogy mi az, amit eszem és mire való. Ismerjük meg, hogy milyen hatása van annak, amit megeszünk. A fűszereknek a 99%-a gyógyhatású, de a zöldségeknek is. Érdemes tudni, hogy a különböző húsok milyen anyagokat tartalmaznak, s ha például megvan bennük is az az anyag, amire szükségünk van, akkor ne mesterségesen vigyük be a szervezetünkbe (üdítőitallal, táplálék-kiegészítőkkel).  A gyömbér például nyákoldó hatású, ha egy gyerek megfázik, nem kell rögtön gyógyszerekért rohannunk, hanem készítsünk  neki egy gyömbérteát. Cél, hogy tudjuk újra azt, amit tudtak a nagyszüleink, hogy melyik élelmiszerrel milyen problémát lehet orvosolni.”

Az egyik adásban az ősmagyar konyhaművészettel foglalkoztak. Mennyire lehet a napi étkezéseink közé beilleszteni ezeket az étkeket?

“Szerintem nem kell az ősi konyhát visszahozni, csak azt a tudást, amit még a nagyszüleink, őseink is tudtak több ezer évig, aztán az utolsó 30-40 évben, éppen az én generációm elfelejtett. Érdekes, hogy a szüleink generációját sokszor hibáztatjuk, de a mai napig tudják, hogy ha vasárnap főznek húst, akkor marad hétfőre; kedden tészta, aztán főzelék, kalács, pénteken pedig mindenki tartalmas levest és tésztát készített, mert minden  napnak megvolt a maga rituáléja. Nem véletlenül. Mindenki így csinálta ezer éve, nagyon kiegyensúlyozott étrendet tudtak ezáltal a családnak biztosítani. Ki volt számolva mennyi zöldséget, halat, húst és szénhidrátot ettek. Nagyanyáink ezzel tisztában voltak. S most mi van? Össze-vissza eszik mindenki mindent.”

Fontosak a hazai alapanyagok?

“Nagyon fontosak, és ez nem csak hangzatos kijelentés, hanem valóban így gondolom. Egyrészt a fenntartható fejlődés miatt. Ne utaztassuk az élelmiszert! Minél közelebbről szerezzük be! Ellenkező esetben tönkremegy  minden tápanyag abban az élelmiszerben, és a hoszszú utaztatás miatt tartósítani kell, és még egy sor más negatív következménnyel jár. Másrészt fontos, hogy a hazai gazdaságot segítsük, de a legfontosabb, hogy ne szennyezzük a környezetet és tiszta élelmiszert együnk. S még valami: a termelőhöz oda tudunk menni, hogy elmondhassuk a véleményünket.”

Vevők erre a szemléletre a nézők? Mi a  titka a Gasztroangyal népszerűségének?

“Szerintem az, hogy igény van az információra, másrészt az életérzésre, amit közvetít. Nem főműsoridőben sugározzák és mégis mindig ott van az első 5 legnézettebb műsor között. A nézők mindig a jókedvet említik, amikor írnak a facebookon, valamint a szép tájakat, ahová elrepítjük őket és ezalatt elfelejtik a gondjaikat.”

Vannak a régiók között különbségek?

“Azért szerencsére vannak különbségek, mert ettől sokszínű a magyar gasztronómia. Az országon belül is tehetünk különböző területeken különböző kirándulásokat.”

Eljutott-e Önhöz az Ételt csak Okosan! kampányunk üzenete, ami a háziasszonyok konyhatechnológiai ismereteinek bővítését tűzte ki célul?

“Igen, és nagyon fontosnak tartom a szemléletformálást. Nem is gondoltam volna, hogy az élelmiszer-eredetű megbetegedések ilyen nagy százalékban fordulnak elő hazánkban (3 millió embert érint évente – a szerk.). Én is
nagyon fontosnak tartom, hogy odafigyeljünk az ételek vásárlásán túl a tárolásra, a főzés körülményeire és a hűtésre, fagyasztásra is. Sajnos sokan eleve rossz minőségű terméket vesznek, akciós árukat, így azok eleve nagyobb kockázatot jelentenek. Azt tanácsolom, hogy vegyünk friss alapanyagokat, és készítsünk annyi ételt, amennyit el is fogyasztunk!”

Hol szeret vásárolni? Mikre figyel oda leginkább a vásárlás során?

“Ez egy nagyon nehéz kérdés. A szüleim Madarason élnek, mindent megtermelnek, a húst is tőlük kapjuk, bár nagyon kevés húst eszünk. Halat viszont rengeteget. Szerencsém van, mert mindenkit ismerek, kiskereskedőket, kistermelőket, és nekem is van otthon konyhakertem. Több, mint negyvenféle növényem van, ha hirtelen kell, minden van, még articsókám is. Nem beszélve arról, hogy közel hozzánk van az ország legjobb zöldségese. Kiírja az áruk eredetét, minden hasznos információt, amely érdekes lehet a vásárlónak. Aztán van két-három húsbolt, ha nagyritkán mégis veszek húsféleségeket. Tejterméket mértékkel fogyasztunk, inkább jó minőségű sajtokat eszünk, a tejet Etyekről hozzák, de már a vajat magunk köpüljük.

Talán sokakat érdekel, hogy a sok finomság közül, amit hétről-hétre elkészítenek, mi Borbás Marcsi kedvenc étele?

“A bajai halászlé, az örök sláger töltött paprika és tojásos nokedli fejes salátával.”

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

#7. Hűtőben vagy hűtőn kívül?

eteltcsakokosan

Mit ne öntsük a lefolyóba!

eteltcsakokosan

Befőzés – előkészületek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató