Bár nincs felmérés róla, de feltételezhető a mai világba, hogy keveset isznak az emberek, főleg az ülő munkát végzők felejtenek el felállni a gép elől napközben elfogyasztani a 1,5-2 liter folyadékot. Pár ötletet összegyűjtöttünk, hogy milyen keverékeket igyunk, hogy “szórakozás”és egészséges legyen az ivás. Érdemes szezonális zöldségeket, gyümölcsöket felhasználni.
Reggeli zöldség turmix
Hozzávalók
- 2 répa
- fél alma
- 1 joghurt
- 3 ek tejszín
- 1 ek méz
- fél kk gyömbér
- csipet szerecsendió
Citrusos turmix
Hozzávalók
- 1 banán
- fél citrom leve
- 1 pohár natur joghurt
- 10 dkg mandarin vagy narancs leve
Elkészítése
Daraboljuk össze a nagyobb hozzávalókat és turmixoljuk össze a hozzávalókat és készülődés közben igyuk meg.
Répa-reteklé
Hozzávalók
- 2 kisebb cékla
- 2 kivi
- 4 sárgarépa
- egy csésze dió
- 1 l ásványvíz
Elkészítése
Turmixoljuk el a hozzávalókat, majd töltsünk hozzá körülbelül egy liter szénsavmentes ásványvizet, öntsük át egy üvegbe az egészet, és egy nap alatt fokozatosan igyuk meg, lehetőleg evés előtt.
Smoothies
Ezek a gyümölcs- és zöldségturmixok gyümölcslével vagy teával vannak hígítva, nem tejjel, így még magasabb a vitamintartalmuk illetve kevésbé allergizálnak.
Az arányokat úgy érdemes összeállítani, hogy 1/3 gyümölcs és 2/3 folyadék. Elkészítése azonos a turmixokéval.
Piros: eper-cseresznye-ribizli, feketeribizli-cseresznye, cékla-répa-alma-meggy, levendulás-cseresznyés-epres-banános
Zöld: spenót-alma-banán vagy saláta-eper-alma, saláta-kiwi-alma, sóska-paradicsom-saláta, saláta-uborka-kapor, sóska-zeller-paradicsom
Narancssárga: őszibarack-narancs-mangó, ananász-sárgadinnye-barack, fejessaláta-sárgadinnye-naracslé, ananász-barack-répa-narancslé
Fehér: banán-alma, őszibarack-alma, banán-őszibarack. őszibarack-körte-banán
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Minden esetben alaposan mossuk meg a gyümölcsöket, zöldségeket!
- A turmixokat tároljuk hűtőben és egy napon belül fogyasszuk el!