Ételtcsakokosan

Így készíts gombás ételeket!

2020. december 7.

A gomba nagyszerű alapanyag, számtalan módon elkészíthetjük. Tölthetjük,  készíthetünk belőle illatos szószt, levest, ránthatjuk  is. 

  • A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el.
  • Bő, hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk.
  • Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás-előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. Ezért például:

 

  • a tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük.
  • a szegfűgomba szárát dobjuk ki.
  • az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható;
  • a tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel!

Teendők gombamérgezés esetén

  • A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt.
  • Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig. Kis mennyiségű mintát 48 óráig érdemes megtartani!
  • Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!
  • Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni!
  • A mérgező gomba nem csak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is!
  • Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.
  • Vigyünk magunkkal az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!

Ne feledjük!

  • Ha nem vagyunk szakértők, ne gyűjtsünk vadon termő gombát.
  • Ha mégis gyűjtünk, csak a jól ismertet szedjünk le.
  • Minden esetben vizsgáltassuk meg gombaszakértővel a gyűjtött gombát.
  • Minél előbb készítsük és fogyasszuk el a gombát.
  • Bármilyen tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A feliratok között mi a különbség?…

eteltcsakokosan

„Tombol bennük a vágy, hogy segítsenek”

eteltcsakokosan

Süti kezdőknek, mi az?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató