Ételtcsakokosan

Így készíts gombás ételeket!

2020. december 7.

A gomba nagyszerű alapanyag, számtalan módon elkészíthetjük. Tölthetjük,  készíthetünk belőle illatos szószt, levest, ránthatjuk  is. 

  • A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el.
  • Bő, hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk.
  • Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás-előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. Ezért például:

 

  • a tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük.
  • a szegfűgomba szárát dobjuk ki.
  • az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható;
  • a tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel!

Teendők gombamérgezés esetén

  • A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt.
  • Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig. Kis mennyiségű mintát 48 óráig érdemes megtartani!
  • Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!
  • Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni!
  • A mérgező gomba nem csak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is!
  • Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.
  • Vigyünk magunkkal az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!

Ne feledjük!

  • Ha nem vagyunk szakértők, ne gyűjtsünk vadon termő gombát.
  • Ha mégis gyűjtünk, csak a jól ismertet szedjünk le.
  • Minden esetben vizsgáltassuk meg gombaszakértővel a gyűjtött gombát.
  • Minél előbb készítsük és fogyasszuk el a gombát.
  • Bármilyen tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

eteltcsakokosan

Biztonságos limonádékészítés

eteltcsakokosan

Jeges finomság

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató