A gomba nagyszerű alapanyag, számtalan módon elkészíthetjük. Tölthetjük, készíthetünk belőle illatos szószt, levest, ránthatjuk is.
- A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el.
- Bő, hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk.
- Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás-előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. Ezért például:
- a tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük.
- a szegfűgomba szárát dobjuk ki.
- az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható;
- a tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel!
Teendők gombamérgezés esetén
- A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt.
- Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig. Kis mennyiségű mintát 48 óráig érdemes megtartani!
- Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!
- Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni!
- A mérgező gomba nem csak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is!
- Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.
- Vigyünk magunkkal az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!
Ne feledjük!
- Ha nem vagyunk szakértők, ne gyűjtsünk vadon termő gombát.
- Ha mégis gyűjtünk, csak a jól ismertet szedjünk le.
- Minden esetben vizsgáltassuk meg gombaszakértővel a gyűjtött gombát.
- Minél előbb készítsük és fogyasszuk el a gombát.
- Bármilyen tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!