Ételtcsakokosan

Idén is konyhai eszközök

2016. március 17.

2016-ban is kicsit élelmiszer-biztonsági szemmel tekintünk a divatos, formatervezett konyhai eszközökre.

ChiliOT8192Fűszertartó

A műanyagból készült eszközökkel óvatosan bánjunk, mert nehezen tisztíthatók, felületük könnyen sérül, karcolódik. Egy többször használt műanyag „fűszertartó”  megkopva, elzsírosodva nem csak veszélyes, de a leveses fazékban látványnak sem éppen étvágygerjesztő. Használatából kifolyólag ilyen és ehhez hasonló eszköz a készülő forró levesben hosszú ideig maradna, így élelmiszer-biztonsági szempontból nem éppen a legmegnyugtatóbb megoldás.

Élelmiszer-biztonsági tipp:

A fűszereket érdemes egy tiszta szövetzsákba, tüllből készült batyuba tenni, hogy tálalás előtt ki tudjuk venni, illetve ezért érdemes egy tiszta, jó állapotban lévő (nem zsíros, nem korrodált, az előző használatokból a lyukacsokban ételmaradékot nem tartalmazó) szűrővel átszűrni a levest, így a lebegő fűszerek nem kerülnek át a tányérba.

Kép forrása: www.beststuff.hu

Üvegtisztító szivacs

104853_B2_Bottle_Cleaners104853_C2_Bottle_Cleaners

Hosszúnyakú üvegek hasznosak a konyhában, befőttekhez, szörpökhöz újra és újra fel tudjuk használni. Viszont a befőzésnél a legfontosabb szabály az eszközök és edények tisztasága. A magas szárú üvegeket nehéz elmosni, gyártanak erre a célra drótnyelű keféket, a legújabb ötlet a mini tisztítószivacs. Kérdéses azonban, hogy ez a mini tisztítószivacs külső irányítás (nyél) nélkül valóban minden szennyeződést el tud-e távolítani az üveg faláról.

Élelmiszer-biztonsági tipp:

A szivacsoknál arra kell figyelni, hogy használat után mindig alaposan öblítsük és facsarjuk ki, majd hagyjuk kiszáradni, különben nedves állapotban a felületén a kórokozók gyorsan elszaporodhatnak. (http://eteltcsakokosan.hu/2015/02/tisztit-vagy-fertoz/ )

Kép forrása: www.momastore.org

10363526_696504587171466_5709616941542819444_nVágódeszkák

Vágódeszkák esetében mindig a fából készült, ép felületű fajtákat részesítsük előnyben. A műanyag deszkák könnyebben karcolódnak, ami megnehezíti az alapos tisztításukat és a vágásokban a kórokozók meg tudnak telepedni, ezzel szennyezhetik az ott vágott élelmiszereket.

Az alábbi vágódeszka praktikus eszköz, kis konyhában helytakarékos megoldás, a mosogató medence fölé helyezve egyszerre apríthatunk és moshatunk. Ez a megoldás azonban balesetveszélyes helyzetet teremt, egy-egy erőteljesebb mozdulat után elmozdulhat, eltörhet. Egy ilyen eszközt addig használhatunk biztonságosan, amíg nem karcolódott és nem színeződött el.

Élelmiszer-biztonsági tipp:

Legyen külön vágódeszkánk nyers húsokhoz és külön készételekhez, zöldségekhez, ezzel is elkerülve a keresztszennyeződés lehetőségét.

Kép forrás: Architecture & Design

Ha már vágódeszkáknál tartunk, ugyanezek a szabályok vonatkoznak az ilyen vicces műanyag deszkákra. A „lefolyós” deszkánál egy biztonságos megoldást találtunk: a konyhapult/asztallap széléhez támaszkodva nem tud elcsúszni. Viszont helyigénye miatt nehezen tisztítható-, szárítható.

 

Fakanál, merőkanál tartóAD-The-Coolest-Kitchen-Gadgets-For-Food-Lovers-8

Főzés közben ne a pultra, hanem egy tálra helyezzük a későbbiekben is használt eszközöket, mint pl. fakanál, merőkanál. Már erre is több féle megoldással rukkoltak elő a tervezők. Ez a tartó egy üres konyhapulton – akinek tetszik – látványos eszköz lehet, de főzés közben a fakanalat  célszerűbb egy tányérba helyezni. A tányér könnyen, gyorsan elöblíthető, főzés közben akár többször is.

Élelmiszer-biztonsági tipp:

Ügyeljünk a tisztaságra, alaposan mossuk el és hagyjuk megszáradni a tartót.

Kép forrása: www.architecturendesign.net

150802_rmdlo_image2_1024x1024

Összecsukható szűrő

Élelmiszer-biztonsági szempontból az összecsukható eszközök pl. bicska, reszelő, alább bemutatott szűrő akkor biztonságosak, ha a teljes felülete alaposan tisztítható, sehol sem tudnak megmaradni zöldség-, gyümölcs- vagy ételmaradékok.

Élelmiszer-biztonsági tipp:

A lyukak tisztítására kefét érdemes használni. A műanyag részek illesztésénél beakadhatnak, megtapadhatnak a szűrt élelmiszerek, amelyek a későbbiekben még gondot okozhatnak: baktériumok, penészgombák elszaporodhatnak, utószennyezést, megbetegedést okzhatnak.

Kép forrása: www.rmdlo.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vegyél számba! – a csúnya zöldség is lehet finom

eteltcsakokosan

Felhasználható még?

eteltcsakokosan

Megkezdődtek az elődöntők

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató