2016-ban is kicsit élelmiszer-biztonsági szemmel tekintünk a divatos, formatervezett konyhai eszközökre.
Fűszertartó
A műanyagból készült eszközökkel óvatosan bánjunk, mert nehezen tisztíthatók, felületük könnyen sérül, karcolódik. Egy többször használt műanyag „fűszertartó” megkopva, elzsírosodva nem csak veszélyes, de a leveses fazékban látványnak sem éppen étvágygerjesztő. Használatából kifolyólag ilyen és ehhez hasonló eszköz a készülő forró levesben hosszú ideig maradna, így élelmiszer-biztonsági szempontból nem éppen a legmegnyugtatóbb megoldás.
Élelmiszer-biztonsági tipp:
A fűszereket érdemes egy tiszta szövetzsákba, tüllből készült batyuba tenni, hogy tálalás előtt ki tudjuk venni, illetve ezért érdemes egy tiszta, jó állapotban lévő (nem zsíros, nem korrodált, az előző használatokból a lyukacsokban ételmaradékot nem tartalmazó) szűrővel átszűrni a levest, így a lebegő fűszerek nem kerülnek át a tányérba.
Kép forrása: www.beststuff.hu
Üvegtisztító szivacs
Hosszúnyakú üvegek hasznosak a konyhában, befőttekhez, szörpökhöz újra és újra fel tudjuk használni. Viszont a befőzésnél a legfontosabb szabály az eszközök és edények tisztasága. A magas szárú üvegeket nehéz elmosni, gyártanak erre a célra drótnyelű keféket, a legújabb ötlet a mini tisztítószivacs. Kérdéses azonban, hogy ez a mini tisztítószivacs külső irányítás (nyél) nélkül valóban minden szennyeződést el tud-e távolítani az üveg faláról.
Élelmiszer-biztonsági tipp:
A szivacsoknál arra kell figyelni, hogy használat után mindig alaposan öblítsük és facsarjuk ki, majd hagyjuk kiszáradni, különben nedves állapotban a felületén a kórokozók gyorsan elszaporodhatnak. (http://eteltcsakokosan.hu/2015/02/tisztit-vagy-fertoz/ )
Kép forrása: www.momastore.org
Vágódeszkák
Vágódeszkák esetében mindig a fából készült, ép felületű fajtákat részesítsük előnyben. A műanyag deszkák könnyebben karcolódnak, ami megnehezíti az alapos tisztításukat és a vágásokban a kórokozók meg tudnak telepedni, ezzel szennyezhetik az ott vágott élelmiszereket.
Az alábbi vágódeszka praktikus eszköz, kis konyhában helytakarékos megoldás, a mosogató medence fölé helyezve egyszerre apríthatunk és moshatunk. Ez a megoldás azonban balesetveszélyes helyzetet teremt, egy-egy erőteljesebb mozdulat után elmozdulhat, eltörhet. Egy ilyen eszközt addig használhatunk biztonságosan, amíg nem karcolódott és nem színeződött el.
Élelmiszer-biztonsági tipp:
Legyen külön vágódeszkánk nyers húsokhoz és külön készételekhez, zöldségekhez, ezzel is elkerülve a keresztszennyeződés lehetőségét.
Kép forrás: Architecture & Design
Ha már vágódeszkáknál tartunk, ugyanezek a szabályok vonatkoznak az ilyen vicces műanyag deszkákra. A „lefolyós” deszkánál egy biztonságos megoldást találtunk: a konyhapult/asztallap széléhez támaszkodva nem tud elcsúszni. Viszont helyigénye miatt nehezen tisztítható-, szárítható.
Fakanál, merőkanál tartó
Főzés közben ne a pultra, hanem egy tálra helyezzük a későbbiekben is használt eszközöket, mint pl. fakanál, merőkanál. Már erre is több féle megoldással rukkoltak elő a tervezők. Ez a tartó egy üres konyhapulton – akinek tetszik – látványos eszköz lehet, de főzés közben a fakanalat célszerűbb egy tányérba helyezni. A tányér könnyen, gyorsan elöblíthető, főzés közben akár többször is.
Élelmiszer-biztonsági tipp:
Ügyeljünk a tisztaságra, alaposan mossuk el és hagyjuk megszáradni a tartót.
Kép forrása: www.architecturendesign.net
Összecsukható szűrő
Élelmiszer-biztonsági szempontból az összecsukható eszközök pl. bicska, reszelő, alább bemutatott szűrő akkor biztonságosak, ha a teljes felülete alaposan tisztítható, sehol sem tudnak megmaradni zöldség-, gyümölcs- vagy ételmaradékok.
Élelmiszer-biztonsági tipp:
A lyukak tisztítására kefét érdemes használni. A műanyag részek illesztésénél beakadhatnak, megtapadhatnak a szűrt élelmiszerek, amelyek a későbbiekben még gondot okozhatnak: baktériumok, penészgombák elszaporodhatnak, utószennyezést, megbetegedést okzhatnak.
Kép forrása: www.rmdlo.com