Ha már megfőztük a sonkát, akkor ne csak bablevesnek használjuk fel a levét, hanem próbáljuk ki a tormalevest is!
Hozzávalók
- 40 dkg burgonya
- 2 dl tejföl
- 1-2 ek liszt habaráshoz
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 2 púpozott ek reszelt torma
- só és bors ízlés szerint
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 4 ek olaj
- 1,5 l sonkalé
Elkészítése
Meghámozzuk, megmossuk és lecsepegtetjük a zöldségeket, majd felkockázzuk és félretesszük. Egy fazékba olajba öntünk és apróra vágott fokhagymát szórunk rá, majd hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát és fehérrépát, és pár percig együtt pároljuk. Fűszerezzük sóval (óvatosan, mert a sonka leve is sós), borssal és fűszerpaprikával megszórjuk, felöntjük a sonka főzőlevével. A tejfölt kikeverjük a tormával, liszttel és pár evőkanál levessel, és besűrűsítjük vele a levest. Krémlevesként is elkészíthetjük, ilyenkor utolsó lépésként botmixerrel krémesítjük a levesünket.
Ha frissen főztük a sonkát, akkor pár kockát tehetünk a tányérba tálalás előtt, vagy pirított szalonnával is megszórhatjuk
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Minden eszköz, felület, edény és a kezünk legyen tiszta!
- Mindig ellenőrizzük a tejtermékek fogyaszthatósági idejét!
- Megbízható helyen vásároljunk jó minőségű alapanyagokat!
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
További húsvéti receptek:
Fotó: food52.com.