Ételtcsakokosan

Hol vásároljunk?

2022. április 11.

A vásárlás összetett folyamat. Már amikor belépünk egy élelmiszerüzletbe, számos dologra érdemes odafigyelni, ilyen például a tisztaság, hiszen ez sok mindent elmond a bolt élelmiszerbiztonsághoz fűződő
viszonyáról.

 

De mi magunk is tehetünk a biztonság érdekében, például a választás sorrendjének megtervezésével, így a fagyasztott étel nem olvad ki, vagy az élelmiszerek nem szennyezik be egymást.

Bevásárlólistával és táskákkal a zsebünkben indulhatunk is! Hogy hova? Mindig csak megbízható üzletbe, piacra! Soha ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi vagy utcai árustól, zöldséget, édességet se. Az élelmiszerboltokat a hatóságok is ellenőrzik, azonban az igazi visszajelzést a vásárlótól kapják, aki a pénztárcájával szavaz arról, életben maradjon-e a vállalkozás. A vásárló sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi-e az élelmiszert az adott üzletben.

Figyeljünk például arra, milyen az üzlet tisztasága, az árutárolás rendje, az eladók ruházata. Ha nincs minden rendben, forduljunk ki onnan. Ilyen helyen az élelmiszerekre sem fordítanak több figyelmet.

Tippek!

  • Éhesen soha ne menjünk vásárolni!
  • Készítsünk bevásárlólistát!
  • Vigyünk magunkkal többször használatos szatyrokat, hűtőtáskát!
  • Rendszeresen tisztítsuk meg a bevásárlószatyrainkat, táskáinkat!
  • Csak megbízható helyen vásároljunk!
  • Ne vásároljunk ismeretlen eredetű élelmiszert!
  • Ha szükségünk van olvasáshoz szemüvegre, vigyük azt is magunkkal, hogy el tudjuk olvasni az élelmiszerek jelölését.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Rajtvonalnál a 2021. évi Élelmiszerbiztonsági Világnap

eteltcsakokosan

Ki is volt az a chicagói Szathmáry Lajos?

eteltcsakokosan

Habtejszínes foszlós kalács

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató