Ételtcsakokosan

Hogyan válasszuk ki a tökéletes kést?

2020. szeptember 21.

Lelkes amatőrként vagy szakácsként, jó késre mindenkinek szüksége van a konyhában. De mi alapján válasszuk ki a nekünk megfelelőt?

Az első, amit át kell gondolni, hogy otthoni használatra akarunk kést vásárolni, vagy szakácsként a munkaeszközünket választjuk ki. Amíg otthon naponta egyszer fogjuk a kezünkbe venni, majd 10-20 perc munka után el is tesszük, addig egy szakács naponta akár 6-8-10 órán keresztül is gyötörhet egy kést. Otthoni használatra viszont nem biztos, hogy a legprofesszionálisabb kést kell megvenni. Nem beszélve arról, hogy egy szakácsnak több, specifikus késre lehet szüksége munkája során: flexibilis filéző késektől egészen a bárdokig. Valljuk be, otthon ezekhez elég ritkán nyúlnánk.
Késvásárlás pontjai:
Kényelem: Egy kést mielőtt megvennénk, fogjuk a kezünkbe. Lehet akármilyen éles, ha kényelmetlen.
Tisztíthatóság: Húst vagy halat fogunk szelni vele, vagy akár belsőségeket is. Fontos, hogy könnyen tisztítható legyen. A penge 99%-a mindig ugyanaz. Viszont nem mindegy, hogy hogyan fut a penge a markolatba. Sokkal könnyebben tisztítható – és karbantartható – az a kés, ami egy anyagból készült.
Cél: Mire van szükségünk? Otthoni háztartásban három késre lehet talán szükségünk: egy apró zöldségfaragó, egy aprító (séfkés), és egy kenyérszeletelő késre. Ezzel a hárommal szinte már bármilyen problémát megoldhatunk: szeletelés, zöldségpucolás.
Ha meg van a tökéletes munkaeszköz, akkor nem árt azt karbantartani sem.

  1. Tartsuk őket tisztán. Használat után, rögtön mossuk el, ha van rá mód, fertőtlenítőszerrel is. Kézzel mossuk a késeinket, ne dobjuk mosogatógépbe. Egyrészt a tartós hő, erős vegyszerek, és a mosogatógében való összeütközések más fémekkel csak rövidítik az élük életét.
  2. Tároljuk őket gondosan. A legjobb késtartó megoldás a falra szerelhető mágneses késtartó. A késeink nem ütköznek egymással, az él nem érintkezik semmivel, és kézre álló megoldás, akár otthon is. Ha erre nincs lehetőség, akkor a másik választás egy jó minőségű késtáska, amiben egymástól elszeparáltan pihenhetnek. Ha fiókban kell tartanunk őket a konyhában, érdemes úgy elhelyezni, hogy a kések ne csúszkáljanak, és ne koccanjanak össze minden egyes fióknyitásnál, -zárásnál.
  3. Válogassuk meg, hol használjuk. Sokan vitatkoznak, hogy melyik a jobb megoldás: a műanyag vagy a fa vágódeszka. Higiéniai és praktikussági szempontokból a műanyag, de a kés élének sokkal jobb a fa. A fa puhább, mint a műanyag, így kevésbé készíti ki az élüket.
  4. Fenjük meg, ha „elhasználtuk” az élét. Nem szégyen megfenni a késünket, naponta akár többször is. Minden egyes vágás, amit a késsel ejtünk, tompítja az élét.

Ezeket a szabályokat követve megőrizhetjük a késeink élét hosszútávon is, és nincs arra szükség, hogy éleztetni vigyük őket. Az élezés alkalmával új élt hoznak létre, aminek köszönhetően kopik a kés anyaga.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mindent a medvehagymáról II.

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a mentáról tudni kell

eteltcsakokosan

Mennyire károsak az egészségre?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató