Ételtcsakokosan

Helyes tárolás a hűtőben

2015. december 25.
hutoszekreny_bentiv2-1024x1024

Mit és hogyan helyezzünk el a hűtőszekrényben? A megfelelő élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszer okozta megbetegedések.

A nyers húst minél hamarabb dolgozzuk fel, kevés időt töltsön a hűtőtérben! Tartsuk távol más élelmiszerektől – pl. zöldségek, felvágottak, sajtok –, hogy a hús levében felszaporodott baktériumok ne okozzanak keresztszennyeződést, vagyis ne kerüljenek át más élelmiszerekre. A nyers húsokat ezért dobozokban vagy több réteg fóliazacskóban tegyük a hűtő alsó polcára. Ha pár napon belül nem használjuk fel a húsféléket, inkább fagyasszuk le. Az élelmiszereket nem szabad túlzsúfolni sem a hűtőben, mert növelheti a romlékonyságot és a keresztszennyezés veszélyét.

hutoszekreny_bentiv2-1024x1024

 
Élelmiszer-biztonsági tanácsok

  • Minden élelmiszer legyen lefedve, külön becsomagolva vagy bedobozolva.
  • A hűtőszekrényt hetente tisztítsuk: szódabikarbónás vagy ecetes vízzel töröljük át
  • a polcokat és a belső oldalakat. A hűtő-szekrény fogantyújának tisztaságára is figyeljünk!
  • A hűtőlégtér hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen.
  • Nem szabad túlzsúfolni a hűtőszekrényt, ha tele van, akkor érdemes alacsonyabbra venni a hőfokot.
  • Fagyasztott élelmiszereket a hűtő alsó polcára téve hagyjuk felengedni egy éjszaka alatt, ne szobahőmérsékleten vagy forró vízben, mivel forró vízben a fagyasztott élelmiszer külső felületei gyorsan kiolvadnak, a bennük/rajtuk lévő baktériumok szaporodni kezdenek, gyorsan elszaporodnak a kórokozók és romlást okozó baktériumok).
  • Egyes élelmiszerek 3-12 hónapig tárolhatóak biztonságosan a háztartási fagyasztóban. Az eltarthatósági idő élelmiszerenként változik, ami nagyban függ a csomagolástól, a lefagyasztás szakszerűségétől és a tárolási hőmérséklettől is (minél hidegebben tároljuk, annál jobb). Az idő múlásával a fagyasztott élelmiszerek minőségében kedvezőtlen változások lépnek fel.
  • A gyorsan romlandó élelmiszereket mihamarabb, de legalább 2 órán belül tegyük be a hűtőszekrénybe (nagy melegben ez az idő 1 órára csökken).
  • Tartsuk tisztán a hűtőt, és dobjuk ki a romlott, lejárt élelmiszereket!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Terítéken a burgonya

eteltcsakokosan

Biztonságosak-e a tartós élelmiszerek?

eteltcsakokosan

Miért nem lehet az alternatív gabonákból önmagukban tésztát készíteni?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató