Ételtcsakokosan

Hasznos tippek az ünnepi élelmiszer-pazarlás csökkentéséhe

2017. december 19.

Ünnepek idején nagy az izgalom a konyhákban is. Sokszor napokig tart a sütés­főzés, de gyakran észre sem vesszük, hogy a családnak szánt sok étel végül a szemetesben végzi.
christmas-dinner-2428029_1280
Főként így van ez karácsonykor, hiszen ez az az ünnep, amelyre biztosan az egész család összegyűlik. Ilyenkor sokan elkövetjük azt a hibát, hogy egy hadseregre elegendő fogást készítünk. Megfelelő tervezéssel azonban kevesebb lesz a megmaradó étel, miután a család jóllakott. Néhány tipp a maradékmentes karácsonyhoz.
1
Tervezzünk előre!
Ne csak az ajándékokat válasszuk ki pár héttel előre! Hamarabb, az ünnepi menüt is tervezzük meg. Számoljuk össze azt is, hogy hányan ülnek majd az ünnepi asztalnál, hogy ne főzzünk a szükségesnél sokkal több emberre.
2
Mennyiség helyett minőséget!
Az étel a szeretet kifejezésének egyik eszköze lehet. Figyeljünk arra, hogy ne túl sokat, hanem inkább jobbat főzzünk szeretteinknek! Tálaláskor is figyeljünk, hogy ne maradjon a tányéron maradék:inkább többször szedjünk kevesebbet – éppen annyit, amennyi jólesik.
3
Használjunk bevásárlólistát!
Menjünk a boltba bevásárlólistával! Így könnyebben ellenállunk a felesleges csábításoknak.
4
Ne halmozzunk fel túl sok élelmiszert!
Ünnepek előtt sokan hetekre előre bevásárolnak, pedig a boltok csak két napig tartanak zárva. Könnyű elcsábulni az „egyet fizet, kettőt kap” ajánlatok láttán is, de gondoljuk végig, hogy szükség van-e a pluszadagra. Ez különösen a romlandó ételek (pl. pékáruk) esetében probléma.
5
Tartsunk tartósat!
Ha mégis attól tartanánk, hogy a szükségesnél kevesebbet vettünk, esetleg váratlan vendégek érkezhetnek, készítsünk vagy vásároljunk néhány tartósabb élelmiszert. Krémes sütemények helyett (vagy mellett) például süssünk szárazkekszet, így az év végén betoppanóknak is jut édesség.
6
Szeressük a maradékot!
A nagy vendégségek elmúltával megmaradt ételre ne teherként tekintsünk, hanem bónuszként! A megmaradt alapanyagokat újragondolva használjuk fel, a készételt pedig tároljuk fagyasztva! Ki ne örülne egy adag karácsonyi lakomának februárban?
7
Helyet az ételnek! Hasznos, ha karácsony előtt megvizsgáljuk a fagyasztószekrény tartalmát, főleg akkor, ha kicsi a berendezésünk. A régebben lefagyasztott dolgokból használjuk fel mindazt, amit tudunk, így az ünnepek után lesz helye a megmaradt karácsonyi fogásoknak.
 
További, élelmiszer-pazarlás elleni praktikákat a NÉBIH Maradék nélkül programjának hivatalos oldalán olvashatnak: http://maradeknelkul.hu/

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Felhasználható még?

eteltcsakokosan

Ételünk az életünk – karácsonyi konyha

eteltcsakokosan

Nyári nagy vendégvárás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató