Három gyerek, három kedvenc mézes receptje 🙂 Kiadványukban szereplő felhívásuk felkeltette gyerekeim érdeklődését és kérték, küldjem el Önöknek, kedvenc mézes receptjeiket. Szeretik, szívesen fogyasztják a mézet, amit Fejér megyei termelőtől vásárolunk. Három gyermekem van, mindhármuknak más-más a kedvenc receptje, de mindhárman szívesen és örömmel szoktak segíteni a sütemény elkészítésében!
Csenge (14 éves) kedvence
Évek óta családi kedvenc ez a sütemény, nagyon egyszerű, de jól variálható, és Csenge ezt már teljesen egyedül is el tudja készíteni.
Mézes kocka
Hozzávalók
- 40 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 2 evk. cukrozatlan kakaópor
- 1 csapott evk. szódabikarbóna
- 1 csapott evk. sütőpor
- 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- 200 ml olaj
- 500 ml tej
- 2 db tojás
- 2 evk. méz
- 1 evk. olaj és liszt (a tepsi kikenéséhez)
Elkészítése
A megadott hozzávalókat egy tálba mérjük, majd robotgéppel egynemű tésztává keverjük, legalább 4-5 percig, jó alaposan. A kapott, kissé folyós tésztát vékonyan kiolajozott-lisztezett tepsibe öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben, 35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórjuk és szeljük.
Variációk: a tészta tetejére magvakat, aszalt gyümölcsöt szórunk és így sütjük meg. Vagy a megsült tészta tetejét lekvárral megkenjük, és olvasztott csokoládéval bevonjuk, de vaníliamártást is készíthetünk mellé.
Zalán (11 éves) kedvence
A tészta összegyúrása mindig az én feladatom, de a kis golyók elkészítése, majd ellapítása már remek móka, amiben a fiúk örömmel segítenek!
Kakaós tönkölykeksz
Hozzávalók:
- 20 dkg tönkölybúza liszt
- 3 evk. cukrozatlan kakaópor
- 0.5 kk. szódabikarbóna
- 12 dkg margarin (vagy vaj)
- 1 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg cukor
- 3 evk. méz
- 1/2 narancs leve
Elkészítése
A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzákeverjük a többi hozzávalót és egynemű tésztává gyúrjuk. Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk, sütőpapíros tepsire helyezzük őket, majd a tetejüket picit ellapítjuk (vizes kézzel).
Előmelegített sütőben (180 fok) megsütjük a kis kekszeinket, majd a tepsin hagyjuk őket kihűlni. Fémdobozba vagy zacskóba tesszük őket, és így tároljuk. Kb. 40 db lesz belőle.
Iskolába, uzsonnás dobozba tökéletes és egészséges falatok!
Bulcsú (7 éves) kedvence
Bulcsú különösen szereti kimérni a tészta hozzávalóit, de a fehérjehab felverése is csak az ő feladata lehet!
Mézes kocka kukoricalisztből
Hozzávalók:
- 10 evőkanál kukoricaliszt
- 8 dkg darált dió (vagy mandula, mogyoró)
- 0.5 csomag sütőpor
- késhegynyi őrölt fahéj
- 6 db tojás
- 8 evk. cukor
- 3 evk. méz
- 5 evk. olaj
- 1 marék vágott dió (a tetejére)
Elkészítése
A száraz hozzávalókat (kukoricaliszt, darált dió, fahéj, sütőpor) egy tálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A tojások sárgáját a cukorral és a mézzel jól kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat is és egynemű masszává keverjük. Összeállítjuk a tésztát: a cukros masszához adjuk a lisztes keveréket, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is.
Közepes méretű olajozott/vajazott, lisztezett tepsibe öntjük a tésztát. Tetejét elsimítjuk és meghintjük a vágott dióval. Előmelegített sütőben (180 fok) sütjük 20 percig. Amikor már pirul a teteje, érdemes a hőfokot 160 fokra csökkenteni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.