Ételtcsakokosan

HACCP a háztartásban: hogyan süssünk-főzzünk családunknak, vendégeinknek?

2013. január 31.
HACCP-200x300

HACCP-200x300

Ha otthon főzünk, tudjuk, miből, mikor, hogyan készítjük az ételt, és biztosak lehetünk benne, hogy táplálékunk friss, adalékanyagoktól mentes. Nem elhanyagolható a lélektani hatás sem.

Világunk napról napra változik. Ennek egyik jelensége, hogy terjed az élelmiszerek házhoz szállítása, illetve elvitele (take-away), és a házon kívüli étkezes, elsősorban a gyors, olcsó ellátást kínáló büfékben, üzletközpontokban, utcai étkeztetés keretében. Ezzel együtt egyre kevesebben főznek otthon, sőt vannak, akik már teljesen a kényelmi szolgáltatások rabjai lettek. Segíti ezt a folyamatot a béren kívüli juttatásként kapott meleg étel utalványok elterjedése, melyet élelmiszer-alapanyagokra nem válthatunk be, de az éttermek és étel-futár szolgálatok készségesen jelentkeznek érte.

A gyorséttermi ételek általában magas kalóriatartalmúak (hizlalóak), a szükségesnél több sót, zsírt és ízfokozókat tartalmaznak. Mire az étkezés utáni természetes jóllakottság érzés jelentkezik, észrevétlenül már jóval több kalória kerül szervezetünkbe, mint amennyit egy igazi kellemes, lassú étkezéssel, családi, baráti körben elfogyasztanánk. Akik környezetükért felelősséget éreznek, azt is vegyék figyelembe, milyen hatalmas mennyiségű csomagolóanyaggal terheli környezetünket a házhoz szállított, vagy eldobható csomagolásban kiszolgált étel.

A vásárlás, főzés, étkezés összetartja a családot, egész életre szóló pozitív benyomást gyakorol gyermekeinkre. A népesebb baráti, családi összejöveteleket is megtiszteli az otthon készített étel, ami egészen más, mintha az ételfutár csengetésére várnánk, és átkotornánk az ételt az eldobható csomagolásból a családi porcelánba, vagy ami még lehangolóbb, odatennénk a vendégek elé a műanyag dobozokat.

Süssünk, főzzünk okosan!

Főzzünk, süssünk hát otthon, de biztonságosan! Sajnos az ételmérgezési statisztikák azt mutatják, hogy ezek az események leggyakrabban a magánháztartásokban készült ételekhez kapcsolódnak. Hogyan fordulhat ez elő? Úgy, hogy tudatlanságból, gondatlanságból aprónak, jelentéktelennek látszó mulasztásokat, hibákat követünk el, melyek eredményeként az is előfordulhat, hogy szeretteink kórházba kerülnek. Ennek elkerülésére, a háztartási ételkészítés aranyszabályaira honlapunkon további könnyen érthető lakossági tájékoztató anyagok találhatóak.

Van azonban egy olyan módszer, melynek alkalmazása az élelmiszer-vállalkozások (pl. vendéglátóhelyek) számára kötelező. Ez a Veszélyelemzés és Kritikus Szabályozási Pontok (angol nevének rövidítéséből HACCP néven közismertté vált) módszer. Noha a HACCP rendszert sokan bonyolultnak tartják, a rendszer lényege könnyen érthető, és alapelvei otthon is hatásosan alkalmazhatóak.

A lényeg: legyünk tudatában, miből lehet baj, és ezekre a tevékenységekre különösen figyeljünk oda. Az otthoni ételmérgezések, ételfertőzések könnyen elkerülhetőek néhány alapvető szabály betartásával, néhány gyakori hiba elkerülésével.

A gyakran elkövetett hibákat, a hibák következtében bekövetkező veszélyt, és a helyes gyakorlatot összegzi a mellékelt táblázat. (Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése).

Milyen beruházás szükséges a biztonságos ételkészítéshez?

  • Legyen ételhőmérőnk.

  • Legyen hűtőszekrény hőmérőnk.

  • Legyen külön vágódeszkánk és edényünk nyers húsokhoz.

  • Legyenek zárható, fedett tárolóedényeink a hűtőszekrényben történő ételtárolásra.

  • Legyen papírtörlőnk a szennyeződések eltávolítására, és munka közbeni kéztörlésre.

  • Tervezzük meg a vendégséget!

Az otthoni ételmérgezések többnyire éppen akkor fordulnak elő, amikor tágabb családunkat, barátainkat látjuk vendégül. Ennek oka, hogy több étel készül, szűkös a hűtőszekrényünk kapacitása, és a kis konyhában, időzavarban, kapkodásban keverednek folyamatok, a nyers és kész élelmiszerek. Ezért a vendéglátásra tudatosan kell készülni, és a készülő ételsort élelmiszer-biztonsági szempontból is meg kell tervezni, át kell gondolni. Ha nincsenek meg a feltételek, csak egyféle, egyszerűen elkészíthető ételt kínáljunk. Ha gazdagabb, többfogásos menüt készítünk, azokkal az ételekkel kezdjük, melyek készítése különös tisztaságot igényel (krémes sütemények, hidegkonyhai készítmények, majonézes saláták). Ezeket előző nap elkészíthetjük, lefedve a hűtőben tárolhatjuk. A zöldségek tisztításánál célszerű egy papírt tenni a munkaasztalra, azzal együtt tudjuk kidobni a tisztítási hulladékot, majd mossunk kezet. A nyers hús, baromfi mosása, szeletelése, előkészítése a legkényesebb folyamat. Ehhez külön edényeket, késeket, vágódeszkát használjunk, és ha végeztünk, alaposan takarítsuk le a konyhaasztalt, majd mossunk kezet. A frissen, forrón készült étel 2-3 órán át biztonságosan fogyasztható. Ha megmarad étel, mielőbb hűtsük le, tároljuk hűtőszekrényben, és csak újra forrósítva fogyasszuk el. Tojást, húst, nyers, vagy csak gyengén átsütött formában tartalmazó ételt lehetőleg ne készítsünk, vagy ha mégis készült ilyen, ne tároljuk, hanem fogyasszuk el frissen.

Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése

[table id=1 /]
 

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vitaminhiány tünetei

eteltcsakokosan

Vihetünk-e közös rendezvényekre házi készítésű süteményeket?

eteltcsakokosan

Segítség elkezdődött az iskola!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató