Ételtcsakokosan

Gyökeres fát karácsonyra –biztos, hogy jót teszünk?

2014. december 18.
1326260_40947345-954x1024

Sokan környezetkímélő és hasznos megoldásnak tartják, ha vágott helyett gyökeres fenyőt választanak az ünnepekre. A gyökeres karácsonyfa feldíszítése és lakásban tartása azonban az élő növény szempontjából kockázatos választás. Gondos odafigyeléssel azért a fenyő számára is túlélhető a karácsony – ehhez szeretne segítséget nyújtani a NÉBIH tájékoztatója.

Tévhit, hogy a kivágott fenyőfák vásárlásával – melyeket az ünnepek után óhatatlanul kidobásra ítélünk – károsítjuk a természetet, ugyanis napjainkban a karácsonyfa fenyőket nem az erdőkből vágják ki, hanem kimondottan vágásra szánt ültetvényekben nevelik, tehát természetrombolásról szó sincs.

1326260_40947345-954x1024Mitől kockázatos?

A karácsony táján értékesített konténeres fenyők egy része nincs rendesen begyökeresedve, hiszen az értékesítés előtt általában egy-két héttel ültetik őket a konténerbe. A meleg lakásban a növényt stressz éri, a párologtatása fokozódik, nem tud megfelelő vizet felvenni, emiatt a tartalékaiból táplálkozik, s legyöngülhet, ráadásul a díszítés során a fa tűlevelei is megsérülhetnek. Amikor pedig ünnepek után ki kellene ültetni, a talaj még fagyott, ültetésre alkalmatlan, így a fenyő nem tudja felvenni a nedvkeringéshez szükséges vízmennyiséget.

A kerteknek ritkán szép dísze a karácsonykor benn tartott, és később kiültetett fenyőfa. A károsodás mértékétől függően hosszabb-rövidebb időbe telik, amíg a növény magára talál. Az így sérült fa rendszerint örökre féloldalassá, vagy szabálytalanná válhat.

Mire figyeljünk?

  • A vásárolt, jutazsákba csomagolt gyökérzetű, úgynevezett földlabdás fenyőt a földlabdát körös-körül legalább 5 cm-rel meghaladó méretű edénybe ültessük.

  • Az ültetést jóval a felhasználás előtt végezzük, a talajt jól tömörítsük, rendszeresen öntözzük.

  • Ha konténeres fenyőt vásárolunk, a lomb felfelé való húzogatásával ellenőrizzük le, hogy jól be van-e gyökeresedve.

  • A konténerbe ültetett fenyőt a karácsonyt megelőző hónapokban a szabadban, a fagyos napok beálltával hűvös, világos helyiségben tartsuk, azért, hogy a növény számára a meleg lakás okozta stresszt a lehető legkisebbre csökkentsük.

  • A fenyőfát az ünnepek idejére a lakás világos, 15 fokot meg nem haladó hőmérsékletű helyiségében helyezzük el. Ha csak melegebb helyiséget tudunk biztosítani számára, úgy a meleg napok számát rövidítsük le.

  • A fenyőfa kiszáradt talaját rendszeresen öntözzük.

  • Az ünnepek után a fenyőt minél előbb vigyük számára optimális körülmények közé, és ültetésig hűvös világos helyen tároljuk.

  • Hosszabb fagymentes periódus beálltával megkísérelhetjük fenyőfánk kertbe kiültetését. Az egyszeri beöntözést a beiszapolás érdekében nem spórolhatjuk meg. A hosszabb fagymentes időszak kedvez a begyökeresedésnek.

  • Tavasszal gondoskodjunk tápanyag-utánpótlásról, és őszig tartó rendszeres öntözésről.

  • A legyöngült növényeket a károsítók gyakran megtámadják, figyeljük az esetleges megjelenésüket, szükség esetén védekezzünk.

 
Forrás: NÉBIH NKI

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Indul a grillszezon!

eteltcsakokosan

Paradicsom, tészta, szószok

eteltcsakokosan

Elkáposztástalaníthatnánk, de nem fogjuk

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató