Ételtcsakokosan

Grillezzünk a szabadban – körültekintéssel!

2013. július 23.
hus-300x199

hus-300x199

Végre itt a jó idő! Tehát: irány a természet! Előkerülhet a grillező készletünk, a nyársak és sok más egyéb kellék. Hiszen a nyár a szabadban történő étkezések, a kerti partik szezonja, amelyek közkedvelt főszereplői a szabad tűzön sütött, grillezett ételek. Ezek a kint készült ételek nemcsak finomak, hanem általában biztonságosak is, de csak akkor, ha az alapvető szabályokat ismerjük és betartjuk. Ugyan ki akarná az ágyat nyomni egy jó kis szabadtéri evés után, főként ilyen szép időben?

A kinti sütés-főzés során a veszélyek közül meg kell említeni az élelmiszerben lévő mikroorganizmusok elszaporodásából adódó ételfertőzést és az általuk termelt toxinok hatására kialakult ételmérgezést. Mindkét esetben néhány órán vagy napon belül rosszulléttel, hányással, hasmenéssel számolhatunk. A problémát a nyers élelmiszereken előforduló, megbetegedést okozó baktériumok okozzák. Aggódni azonban nem kell, hiszen az alapos sütés-főzés ezeket elpusztítja. Ami kifejezetten fontos, hogy az étel belseje is elérje a sütési hőmérsékletet (minimum 75°C), amelyet a baktériumok nem élnek túl. További veszélyt jelenthet, hogy a szabad tűzön történő sütés során kis mennyiségű rákkeltő anyag is keletkezhet, mely hozzáadódik a szervezetet érő egyéb káros anyagterheléshez.

Miként előzhetjük meg, hogy bármi problémát okozzon a jóízűen elfogyasztott grillezett csirkemell egy kis zöldségkörettel? Íme, pár hasznos tanács a felmerülő élelmiszer-biztonsági veszélyek megelőzésére:

SOK MÚLIK A KEZDETEKEN, EZÉRT FIGYELJÜNK ODA AZ ELŐKÉSZÍTÉSRE! KEZDJÜK AZ ALAPOKKAL

 •     A szabadban történő családi, baráti összejövetelekre, étkezésekre a felkészülést már azzal érdemes elkezdeni, hogy megbízható helyen vásárolunk be, és a megfelelő minőségű alapanyagokat választjuk ki.
 •     A grillezéshez mindig jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst használjunk! Ha mélyhűtött hússal fogunk dolgozni, a hűtő szekrényben előzőleg teljesen olvasszuk fel, hogy grillezéskor belseje is alaposan át tudjon sülni.
 •     Az ételkészítéshez kizárólag tiszta eszközöket, edényeket használjunk fel.
 •     A hűtőnkben mindig tartsunk rendet, a nyers alapanyagokat (nyers húst, baromfi t, halat) és a további, hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszereket (például felvágott, sütemény, gyümölcs) tároljuk elkülönítve a készételtől! Így elkerülhetjük a keresztszennyeződéseket.
 •     A húst szeleteljük közel azonos méretűre, nem túl vastagon, így a rácson egy időben elhelyezett szeletek nemcsak alaposan átsülnek, de azonos idő alatt készülnek el. A nyers húsokat mindig erre a célra külön rendszeresített vágódeszkán dolgozzuk fel, és az eszközöket (deszka, kés) a használatot követően alaposan mossuk el lúgos vízzel.
 •     A pácolás alatt a húst hűtőszekrényben, fedve tároljuk. A grillezni kívánt alapanyagot közvetlenül azelőtt vegyük ki a hűtőszekrényből, mielőtt a grillre helyeznénk.
 •     Az előkészítő műveleteket (saláták mosása, szeletelése, öntetek készítése) lehetőleg a konyhában, és ne a szabadban végezzük, hiszen a környezetből sokkal több szennyeződés kerülhet rá – ha csak a rovarokra vagy    házi kedvenceinkre gondolunk. Ha mégis a szabadban szeretnénk előkészülni, akkor figyeljünk arra, hogy elegendő ivóvíz minőségű víz álljon rendelkezésünkre a kézmosáshoz és az élelmiszerek megmosásához.
 •     A kézmosásról semmiképpen ne feledkezzünk meg! Különösen fontos az alapos kézmosás nyers hús érintése, előkészítése után.

 

A MEGFELELŐEN ELŐKÉSZÍTETT ÉTEL EZEK UTÁN „MEHET A TŰZRE”, DE AZÉRT ÜGYELJÜNK AZ ALÁBBIAKRA

 •     Csontos hús grillezése esetén vegyük figyelembe, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe. A félig grillezett alapanyagokat nem ajánljuk eltenni későbbre. Fejezzük be, ha már nekiláttunk!
 •     Nem is gondolnánk, de a különböző húsok parázs feletti sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre, amelyek az ételben maradva bekerülnek az ételt elfogyasztók szervezetébe is. Ez főként a kicsöpögő zsiradék égésekor keletkezik, mely a füsttel visszajut az ételre. Ezért sütéskor ügyeljünk arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, illetve elektromos grill esetén a fűtőszálra.
 •     További tippünk, hogy a hagyományos vízszintes sütési mód helyett olyan grillezőt használjunk, amely a függőlegesen felfüggesztett  hússzeleteket oldalról grillezi. Ezáltal meggátolható, hogy a lé és a zsiradék lecsepegjen a szénre.Természetesen a hagyományos elhelyezésű vízszintes grillünket sem kell azért kidobni, rakhatunk a hús alá alumíniumtálcát, ami szintén megfelel ennek a célnak.
 •     Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppenne, és láng keletkezik, akkor a grillrácsot vegyük le addig, amíg a láng elalszik. A lángon ugyanis a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik, a kívánt szín elérése helyett fekete lesz. Tehát süssük át alaposan a húsokat, de ne vigyük túlzásba, ne süssük túl!

 

HA KELLŐEN MEGDOLGOZTUNK A CSALÁDI EBÉDÉRT A KERTBEN, JÖHET A JÓL MEGÉRDEMELT FALATOZÁS! NÉHÁNY DOLOGRÓL ILYENKOR SE FELEDKEZZÜNK MEG!

 •     Ha az előkészítés során betartottuk a szabályokat, akkor a bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hőkezelés, hosszú ideig tartó főzés miatt gyakorlatilag biztonságos, ugyanígy a friss alapanyagból, frissen készült, jól átsült grillétel is.
 •     A készételt tálaláskor mindig tiszta tányéron szolgáljuk fel! A nyers alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen.
 •     A tálalt ételeket, salátákat, önteteket a rovaroktól letakarással kell védeni, hiszen ezek sok fertőzést okozhatnak.
 •     A túlsült, láthatóan égett, füstös részeket, illetve a nem átsült, félig nyers ételeket semmiképpen ne fogyasszuk el.
 •     A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb hűtsük le, mert már egy-két órát meghaladó, szoba hőmérsékleten történő tárolás is veszélyes lehet.
 •     A megmaradt készétel felhasználása előtt forrósítsuk át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni. Az ismételt felmelegítésekor ügyeljünk arra, hogy az étel belseje 75°C-ra felforrósodjon, vagy tartsa a 72°C hőmérsékletet két percig. Érdemes beszerezni egy ételhőmérőt, amivel könnyen ellenőrizhetjük az ételek tényleges hőmérsékletét.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Paszternák vagy petrezselyem?

eteltcsakokosan

Tudod te, mit eszel?

eteltcsakokosan

Lakodalom okosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató