Ételtcsakokosan

Gombák a kertben

2014. január 6.

Annyi gomba nő a kertünkben! Úgy meglepődtem, mert eddig nem tűnt fel. Vagyis talán tavaly egy párat már észleltem, de hamar eltapostam, nehogy véletlenül valaki leszedje (főleg a vendég gyerkőcökre gondolok).
Idén ősszel már sokkal több gomba nőtt, de olyan nagyok, hogy Panna is, mi is a csodájára jártunk. A rókagombához és az őzlábhoz hasonlít, de mivel nem értek a gombákhoz, nem mertem leszedni. Megint a kukában végezte jó pár darab, pláne hogy már van két nyuszink, akik naponta pár órát a kertben szaladgálnak, és féltettük őket, nehogy megegyenek valami mérgező fajtát.
Mostanában valahogy a munka is nagyon sok volt. Egyszerűen nem volt energiám, hogy több időt fektessek a kerti gombáinkba. Pedig nagyon híve vagyok a házi terméseknek, gondolom ez már kiderült. J
Az egyik szomszéd néni mesélte, hogy ő mindig leszedi a gombákat, és pörköltet főz belőle! Hát, azért nagy bátorságnak tartom (vagy vakmerőségnek) ezt a megoldást! Senkinek nem ajánlom, hogy gombaismeret nélkül ezt tegye! Veszélyes, maradandó károsodást okozhat, és legszörnyűbb esetben halálos is lehet!
Ma már minden piacon van gombavizsgáló! Szedd le nyugodtan a gombát, tedd egy dobozba, vagy kosárba, aztán alaposan moss kezet, és vidd el a szakemberhez! A gombavizsgálóban gombaszakértő nézi meg, és mondja meg, hogy ehető-e az adott gombafajta.
Most idő hiányában mi a kidobás mellett döntöttünk, de jövőre már bevizsgáltatom, és ha valóban ehető, akkor örömmel konstatálom, hogy a kert még egy különleges terméssel ajándékozott meg, ami mindig egy meleg, furcsa érzést ébreszt bennem. Természetesen, minden szedést követően be kell vizsgáltatni, hiszen fő az óvatosság!
A gomba különben évről évre szaporodik, tehát vélhetően jövőre még nagyobb csomókban találkozunk velük! Mennyi minden történik a talajban, amikor azt hisszük már éppen pihenni készül a természet! Valószínűleg a kerti kút is sokban hozzájárult a gombaszaporulathoz, hiszen nyáron nagyon sokat öntöztük a füvet a kút vizével!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tojás helyett

eteltcsakokosan

Milyen kritériumoknak kell megfelelni?…

eteltcsakokosan

Még ezeket is elvethetjük!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató