Ételtcsakokosan

Gombák a kertben

2014. január 6.

Annyi gomba nő a kertünkben! Úgy meglepődtem, mert eddig nem tűnt fel. Vagyis talán tavaly egy párat már észleltem, de hamar eltapostam, nehogy véletlenül valaki leszedje (főleg a vendég gyerkőcökre gondolok).
Idén ősszel már sokkal több gomba nőtt, de olyan nagyok, hogy Panna is, mi is a csodájára jártunk. A rókagombához és az őzlábhoz hasonlít, de mivel nem értek a gombákhoz, nem mertem leszedni. Megint a kukában végezte jó pár darab, pláne hogy már van két nyuszink, akik naponta pár órát a kertben szaladgálnak, és féltettük őket, nehogy megegyenek valami mérgező fajtát.
Mostanában valahogy a munka is nagyon sok volt. Egyszerűen nem volt energiám, hogy több időt fektessek a kerti gombáinkba. Pedig nagyon híve vagyok a házi terméseknek, gondolom ez már kiderült. J
Az egyik szomszéd néni mesélte, hogy ő mindig leszedi a gombákat, és pörköltet főz belőle! Hát, azért nagy bátorságnak tartom (vagy vakmerőségnek) ezt a megoldást! Senkinek nem ajánlom, hogy gombaismeret nélkül ezt tegye! Veszélyes, maradandó károsodást okozhat, és legszörnyűbb esetben halálos is lehet!
Ma már minden piacon van gombavizsgáló! Szedd le nyugodtan a gombát, tedd egy dobozba, vagy kosárba, aztán alaposan moss kezet, és vidd el a szakemberhez! A gombavizsgálóban gombaszakértő nézi meg, és mondja meg, hogy ehető-e az adott gombafajta.
Most idő hiányában mi a kidobás mellett döntöttünk, de jövőre már bevizsgáltatom, és ha valóban ehető, akkor örömmel konstatálom, hogy a kert még egy különleges terméssel ajándékozott meg, ami mindig egy meleg, furcsa érzést ébreszt bennem. Természetesen, minden szedést követően be kell vizsgáltatni, hiszen fő az óvatosság!
A gomba különben évről évre szaporodik, tehát vélhetően jövőre még nagyobb csomókban találkozunk velük! Mennyi minden történik a talajban, amikor azt hisszük már éppen pihenni készül a természet! Valószínűleg a kerti kút is sokban hozzájárult a gombaszaporulathoz, hiszen nyáron nagyon sokat öntöztük a füvet a kút vizével!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tojás helyett

eteltcsakokosan

Mennyi ideig ehető?…

eteltcsakokosan

Kérje a konyhai őrangyal segítségét!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató