Ételtcsakokosan

Glutént tartalmazó rizslisztet hívott vissza a hatóság

2015. szeptember 18.

A Szarvasi Agrár Zrt. által gyártott három rizsliszt tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) gluténtartalom miatt. Az 1 kg-os kiszerelésű tételek minőségmegőrzési ideje: 04.02.2016, 14.02.2016 és 18.02.2016, EAN kódja: 5 997061 100037. Az egészségügyi kockázat alacsony, ettől függetlenül a hatóság kéri a vásárlókat, hogy a terméket ne fogyasszák el és vigyék vissza a vásárlás helyére.

A „gluténmentes” felirat olyan élelmiszer jelölésére alkalmazható, amit speciális módon állítottak elő és ennek során törekedtek a gluténtartalom csökkentésére. A vonatkozó törvények alapján a „gluténmentes” kifejezés csak akkor tüntethető fel egy terméken, ha annak gluténtartalma a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben nem haladja meg a 20 mg/kg-ot.

Mivel a rizs természetéből adódóan nem tartalmaz glutént (gliadint), ezért a rizsliszt csomagolásán nem lehetne feltűntetni a „gluténmentes” feliratot, hiszen azt sugallja, hogy a termék különleges tulajdonsággal rendelkezik.

A rizs „természetes gluténmentessége” ellenére a NÉBIH KÜI által megmintázott termékeknél a laboratóriumi vizsgálatok 25 és 36 mg/kg közti gluténtartalmat mutattak ki.

Az előállító üzemben tartott helyszíni ellenőrzés során a szakemberek mintákat vettek, mind az alapanyagokból, mind a késztermékekből további vizsgálatok céljából, valamint annak megállapításra, hogy hol történt a szennyeződés. Az üzemben egyéb élelmiszerbiztonsági problémát nem találtak az ellenőrök.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Velős csont, steak

eteltcsakokosan

Biztonság – forró napokon is

szucseva

A krumpli ideje

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató