Ételtcsakokosan

Glutént tartalmazó rizslisztet hívott vissza a hatóság

2015. szeptember 18.

A Szarvasi Agrár Zrt. által gyártott három rizsliszt tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) gluténtartalom miatt. Az 1 kg-os kiszerelésű tételek minőségmegőrzési ideje: 04.02.2016, 14.02.2016 és 18.02.2016, EAN kódja: 5 997061 100037. Az egészségügyi kockázat alacsony, ettől függetlenül a hatóság kéri a vásárlókat, hogy a terméket ne fogyasszák el és vigyék vissza a vásárlás helyére.

A „gluténmentes” felirat olyan élelmiszer jelölésére alkalmazható, amit speciális módon állítottak elő és ennek során törekedtek a gluténtartalom csökkentésére. A vonatkozó törvények alapján a „gluténmentes” kifejezés csak akkor tüntethető fel egy terméken, ha annak gluténtartalma a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben nem haladja meg a 20 mg/kg-ot.

Mivel a rizs természetéből adódóan nem tartalmaz glutént (gliadint), ezért a rizsliszt csomagolásán nem lehetne feltűntetni a „gluténmentes” feliratot, hiszen azt sugallja, hogy a termék különleges tulajdonsággal rendelkezik.

A rizs „természetes gluténmentessége” ellenére a NÉBIH KÜI által megmintázott termékeknél a laboratóriumi vizsgálatok 25 és 36 mg/kg közti gluténtartalmat mutattak ki.

Az előállító üzemben tartott helyszíni ellenőrzés során a szakemberek mintákat vettek, mind az alapanyagokból, mind a késztermékekből további vizsgálatok céljából, valamint annak megállapításra, hogy hol történt a szennyeződés. Az üzemben egyéb élelmiszerbiztonsági problémát nem találtak az ellenőrök.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hűsítő gyümölcs és zöldséglevek

eteltcsakokosan

Bevásárlás II.

eteltcsakokosan

Tigrisdió

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató