Ételtcsakokosan

Fűszeres rántott csirke

2015. május 25.
1478522323_079ec55eb3_z-300x200

Nem annyira köztudott, hogy Pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Juhtartó gazdáknál szokásos a pünkösdi bárányból való ételek készítése, pl. báránysült, báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat ettek, hogy sárga legyen a kender, s a tésztákat friss gyümölccsel – eperrel, cseresznyével – töltötték meg. (Forrás: Bod Péter néprajzkutató) Pünkösd hétfő alkalmából egy pikáns bundájú rántott csirke receptjét közöljük.


1478522323_079ec55eb3_z-300x200

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell filé
  • mustár
  • 3 db tojás
  • otthon készült zsemlemorzsa
  • liszt
  • 1 ek bors
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 15 dkg kemény sajt

Elkészítése:

A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk és borsozzuk, majd mustárral vékonyan bekenjük. Előkészítjük a panírt: egyik tálba lisztet öntünk, amibe belekeverjük a fűszerpaprikát, felütjük egy másik tálba a tojásokat, sózzuk és felverjük, végül a morzsa kerül egy másik tálba, amihez reszelt sajtot keverünk. (Ajánlott otthon gyűjteni a száraz kenyeret és nagyobb szemcsésre darálni vagy törni, így még ropogósabb lesz a panír.) Először a lisztbe forgatjuk a hússzeleteket, majd a tojásba és végül a sajtos morzsába.

Az olajat felforrósítjuk és egy-két szeletet sütünk ki egyszerre, míg aranybarna és ropogós nem lesz. Frissen kisütve tálaljuk, krumpliból készült köretek, majonézes saláta, vagy retek és uborkasaláta illik hozzá.

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A nyers csirkehús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
  • Nyers csirkehús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • Olajban sütéskor figyeljünk rá, hogy az olaj hőmérséklete ne lépje túl a 170-180˚C-ot, mert e fölött a sültbe bejutó, rákkeltő anyagok keletkezhetnek.
  • A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!

Kép forrása: flickr.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Lisztek és tulajdonságaik

eteltcsakokosan

Tudod mit sütsz a hétvégén? Mi már tudjuk ;)

eteltcsakokosan

Celeb séfek vs élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató