Ételtcsakokosan

Fügeliget

2017. augusztus 24.

A zalai lankák dimbes-dombos területén nyúlik el egy hatalmas terület, ahol július közepén és augusztus második felétől mosolyog a fákon a füge. A Fügeliget, egy közel 15 éve indult kísérletből nőtte ki magát, néhány tő fügebokorból, ma viszont már 6 hektáros területet bitorolnak a növények. Harcz Endrével, a Fügeliget vezetőjével beszélgettünk a gyümölcs és annak termesztésének sajátosságairól.
1.
Honnan származik az ötlet a fügeültetvény létesítésére?
Egy régi, gyerekkori hobbiból indult a projekt, egy barátommal mindig is rajongtunk a meteorológiáért, ebből következett a gyümölcstermesztés iránti érdeklődés, hiszen a kettő szorosan összefügg. Olaszországból, 15 évvel ezelőtt hoztunk néhány egzotikus gyümölcsfát Magyarországra, köztük több fajta fügét. Ebből indult minden, összesen 10 tőből. A lökést egy gödöllői üzletember felkérése és ösztönzése adta meg, így indult be a gyümölcs nagyobb mennyiségű termesztése.
Miért pont Zalában létesült az ültetvény?
Két fő oka van, az egyik hogy magam is zalai vagyok, a másik, ennél is erősebb érv az, hogy itt megfelelő a klíma, a legfontosabb a fügénél, hogy ne fagyjon el, mert a füge -15 fokig bírja a hideget, -16 fokban viszont elfagy a termése. Magyarországon szinte minden télen lemegy a hőmérő higanyszála legalább -15-18 fokig, nem úgy a domboldalon. Volt egy eset 2010.december 19-én, amikor a völgyben -22 fokot mértek, míg a dombtetőn pont 14 fokkal többet, tehát csak -8 fokot, így szerencsére a fügék sem fagytak el.
Talaj szempontjából mi a jó a fügének?
E tekintetben alapvetően nem annyira igényes növény a füge, hiszen aki járt már mediterrán országban, láthatta, hogy akár a sziklás, köves hegyekben is megél a cserje. Szárazságtűrőnek mondható, ezért nincs öntözőrendszer kialakítva a fák között, ugyanakkor az elmúlt nyarak hosszú, csapadékmentes időszak megviselte az ültetvényt. Ez pedig abból adódik, hogy itt nálunk jobb a talaj minősége, mint mondjuk egy mediterrán országban, dúsabb a növény, több levelet hoz, így többet is párologtat, így nagyobb a vízigénye. Ilyenkor muszáj öntözőcsővel „megitatni” a fákat, de ez csak „életmentésre” szolgál.
2
Hány fajtája található meg a fügének itt az ültetvényen?
6 hektáron, 1200 tő füge hoz gyümölcsöt, kb 20 fajtából, de tudni kell, hogy a fügének több száz fajtája létezik. Elmondható, hogy a fügetermesztésénél kulcsfontosságú a fajtaválasztás. Hiszen ha megfelelően választjuk ki őket, akkor júliustól, akár októberig élvezhetjük a gyümölcsöt. Nehéz azonban ajánlani vagy megítélni, hogy kinek, melyik a legjobb fajta. Úgy gondolom nincs olyan, hogy „a tökéletes füge”, hiszen a vékony héjú könnyen aszalható, de hamar megromlik, a vastag héjú jobban eláll, viszont nem aszalható, a zöld színű pedig sokakat elriaszt, mert ismertebb a lila, pedig gyakran édesebb a zöldes, sárgás színű füge. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mire akar fügét termeszteni. Lehetőség van nálunk megismerni a fajtákat a szedd magad szüretelés közben, megkóstolni őket, ez talán kicsit segíthet eldönteni, milyen növényt szeretne otthonra valaki.
Mit tanácsol a hobbikertészeknek, akik fügefát szeretnénk ültetni?
A legfontosabb a hőmérséklet, hiszen ha megfagy a fa, hiába lesz meleg nyáron, nem lesz jó a termés. Ideális ebből a szempontból domboldalba ültetni, ha azonban sík terepen saját kertben szeretnénk fát, arra ügyeljünk, hogy lehetőleg épület mellé tegyük, melynek hő tartaléka van, hőt bocsájt ki a leghidegebb napokon is. Vegyük figyelembe, hogy a fügefa meglehetősen helyigényes, a metszések során nagyon sokat nő, nagy helyre van szüksége szereti a napot, így lehetőség szerint napfényes helyre tegyük. Érdemes tavasszal dugványozni, viszonylag gyorsan, körülbelül két év múlva már élvezhetjük is a fa termését. Én nem permetezem a fákat, szerencsére eddig elkerültek a kártevők, két ellenségéről tudok, az amerikai lepkekabóca és a fügemoly. Ez utóbbi a növény levelét rágja meg, előbbi pedig fehér bevonatot képez a gyümölcsön.
Hogyan használható fel a füge?
Legelterjedtebb módja a friss fagyasztás, lekvár, vagy aszalvány készítése, illetve pálinkát is főznek belőle. Húsokhoz frissen ajánlják, de lekvár formában is kedvelt a süteményekben.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ételt csak okosan! foglalkozás már az általános iskolákban is

eteltcsakokosan

Miért tüntetik fel?…

eteltcsakokosan

Az élet sója és borsa

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató