Ételtcsakokosan

Fügeliget

2017. augusztus 24.

A zalai lankák dimbes-dombos területén nyúlik el egy hatalmas terület, ahol július közepén és augusztus második felétől mosolyog a fákon a füge. A Fügeliget, egy közel 15 éve indult kísérletből nőtte ki magát, néhány tő fügebokorból, ma viszont már 6 hektáros területet bitorolnak a növények. Harcz Endrével, a Fügeliget vezetőjével beszélgettünk a gyümölcs és annak termesztésének sajátosságairól.
1.
Honnan származik az ötlet a fügeültetvény létesítésére?
Egy régi, gyerekkori hobbiból indult a projekt, egy barátommal mindig is rajongtunk a meteorológiáért, ebből következett a gyümölcstermesztés iránti érdeklődés, hiszen a kettő szorosan összefügg. Olaszországból, 15 évvel ezelőtt hoztunk néhány egzotikus gyümölcsfát Magyarországra, köztük több fajta fügét. Ebből indult minden, összesen 10 tőből. A lökést egy gödöllői üzletember felkérése és ösztönzése adta meg, így indult be a gyümölcs nagyobb mennyiségű termesztése.
Miért pont Zalában létesült az ültetvény?
Két fő oka van, az egyik hogy magam is zalai vagyok, a másik, ennél is erősebb érv az, hogy itt megfelelő a klíma, a legfontosabb a fügénél, hogy ne fagyjon el, mert a füge -15 fokig bírja a hideget, -16 fokban viszont elfagy a termése. Magyarországon szinte minden télen lemegy a hőmérő higanyszála legalább -15-18 fokig, nem úgy a domboldalon. Volt egy eset 2010.december 19-én, amikor a völgyben -22 fokot mértek, míg a dombtetőn pont 14 fokkal többet, tehát csak -8 fokot, így szerencsére a fügék sem fagytak el.
Talaj szempontjából mi a jó a fügének?
E tekintetben alapvetően nem annyira igényes növény a füge, hiszen aki járt már mediterrán országban, láthatta, hogy akár a sziklás, köves hegyekben is megél a cserje. Szárazságtűrőnek mondható, ezért nincs öntözőrendszer kialakítva a fák között, ugyanakkor az elmúlt nyarak hosszú, csapadékmentes időszak megviselte az ültetvényt. Ez pedig abból adódik, hogy itt nálunk jobb a talaj minősége, mint mondjuk egy mediterrán országban, dúsabb a növény, több levelet hoz, így többet is párologtat, így nagyobb a vízigénye. Ilyenkor muszáj öntözőcsővel „megitatni” a fákat, de ez csak „életmentésre” szolgál.
2
Hány fajtája található meg a fügének itt az ültetvényen?
6 hektáron, 1200 tő füge hoz gyümölcsöt, kb 20 fajtából, de tudni kell, hogy a fügének több száz fajtája létezik. Elmondható, hogy a fügetermesztésénél kulcsfontosságú a fajtaválasztás. Hiszen ha megfelelően választjuk ki őket, akkor júliustól, akár októberig élvezhetjük a gyümölcsöt. Nehéz azonban ajánlani vagy megítélni, hogy kinek, melyik a legjobb fajta. Úgy gondolom nincs olyan, hogy „a tökéletes füge”, hiszen a vékony héjú könnyen aszalható, de hamar megromlik, a vastag héjú jobban eláll, viszont nem aszalható, a zöld színű pedig sokakat elriaszt, mert ismertebb a lila, pedig gyakran édesebb a zöldes, sárgás színű füge. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mire akar fügét termeszteni. Lehetőség van nálunk megismerni a fajtákat a szedd magad szüretelés közben, megkóstolni őket, ez talán kicsit segíthet eldönteni, milyen növényt szeretne otthonra valaki.
Mit tanácsol a hobbikertészeknek, akik fügefát szeretnénk ültetni?
A legfontosabb a hőmérséklet, hiszen ha megfagy a fa, hiába lesz meleg nyáron, nem lesz jó a termés. Ideális ebből a szempontból domboldalba ültetni, ha azonban sík terepen saját kertben szeretnénk fát, arra ügyeljünk, hogy lehetőleg épület mellé tegyük, melynek hő tartaléka van, hőt bocsájt ki a leghidegebb napokon is. Vegyük figyelembe, hogy a fügefa meglehetősen helyigényes, a metszések során nagyon sokat nő, nagy helyre van szüksége szereti a napot, így lehetőség szerint napfényes helyre tegyük. Érdemes tavasszal dugványozni, viszonylag gyorsan, körülbelül két év múlva már élvezhetjük is a fa termését. Én nem permetezem a fákat, szerencsére eddig elkerültek a kártevők, két ellenségéről tudok, az amerikai lepkekabóca és a fügemoly. Ez utóbbi a növény levelét rágja meg, előbbi pedig fehér bevonatot képez a gyümölcsön.
Hogyan használható fel a füge?
Legelterjedtebb módja a friss fagyasztás, lekvár, vagy aszalvány készítése, illetve pálinkát is főznek belőle. Húsokhoz frissen ajánlják, de lekvár formában is kedvelt a süteményekben.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ezeket nézd meg mindig a címkén!

eteltcsakokosan

Befőzés – előkészületek

eteltcsakokosan

Szabadban biztonságosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató