Ételtcsakokosan

„Fröccsnekisjó” avagy szükség van a klasszikus borokra

2013. október 4.
borbelyt_1-200x300

Egyik legszebb történelmi borvidékünkön, a Balatontól északra található Badacsonyi borvidéken működik a Borbély Családi Pincészet. Borbély Tamás borászt, borszakértőt többek között a fogyasztói ízlés változásáról, a bordivatról, a fehér- és a kékszőlő közti különbségekről is kérdeztük. Családi pincészetükben 1996-os évjáratú boraikat palackozták először.


borbelyt_1-200x300

Mely magyar borokat keresték akkor és keresik ma a vásárlók?

A ’90-es évek közepe óta sok és gyökeres változás történt a magyar borászatban és a borkultúra területén, emiatt a fogyasztói ízlés és igény is nagymértékben változott. A rendszerváltás előtti időszakban a nagyüzemi termelésnél bortípusok és -stílusok voltak a piacon, amelyek a keresletet is meghatározták. Alap száraz borként például az Olaszrizling, félédes borként a Szürkebarát és a kicsit illatosabb, édeskés borként a Muskotály volt kapható. A borászok ösztönzésére azután elindult több fajta bor megismertetése. Nálunk is forgalomba hozták a például a Rajnai rizlinget, a Szürkebarát száraz változatát, majd 1999-től a Muskotály száraz változatát, mely azóta is egyre nagyobb sikernek örvend. Ez egyébként Anya kedvenc bora, ezért Gabriellának kereszteltük el. A 2000-es évektől még komolyabb fejlődés tapasztalható, a piacon megjelent ismét a Badacsonyi Kéknyelű, és a mi birtokunkról is egyre több fajta- vagy terület-válogatás kerül piacra. Az Olaszrizling fajta értékeit igyekszünk mi is minél szélesebb körökben megismertetni, így több stílusban és szüreti időpontban hozzuk forgalomba, például a könnyedebb, reduktív Birtok rizlingtől kezdve egészen a fahordós érlelésű, dűlőválogatott boron keresztül a késői szüretelésű, vagy jégbor Olaszrizlingig.

Mit jelent borász szemmel a „bordivat”? Ön szerint miért divatos mostanában a rozé?

A bordivatot többféle igény és elvárás teremti, részben kereskedelmi, részben borászati, részben pedig fogyasztói. A vörösborok fogyasztása csökkenésnek indult, a nagy területű kékszőlő-ültetvényekről azonban muszáj hasznosítani a szőlőt: a rosé készítése nagyobb ütemben zajlik. A rosé elsősorban a fiatal borkedvelők kedvence a könnyedsége, frissessége miatt. A piac is egyre nagyobb mértékben igényli a jó rosét, a fehér illatos fajtákhoz hasonlóan.

A termesztett szőlőfajták kiválasztásakor milyen szempontok alapján döntött(ek)?

Elsősorban a Badacsonyi borvidékre jellemző fajtákkal dolgozunk. Így Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Muscat Ottonel, Zeusz fajták a meghatározóak, de világfajtaként Rajnai rizlinggel is évek óta dolgozunk. Új telepítéseinket 2011-ben is nagyrészt ezen szemlélet alapján raktuk össze. A választékbővítés és az előbb említett rosédivat miatt telepítettünk 1 ha Pinot noir szőlőt is. A következő borpiaci évben szeretnék még egy magyar fajtát, a Furmintot is telepíteni.

Egy kevés kékszőlőt is termesztenek, de úgy nyilatkozott korábban egy interjúban, hogy nagyobb mennyiségben nem akar vörösborral foglalkozni. Miért?

A borvidéki adottságok szem előtt tartása mindig fontos volt számunkra. Ez a talaj és ezek a klimatikus tényezők inkább a fehérborok számára adnak nagyobb életteret. A kék szőlők itt nem tudnak minden évben olyan tartalmat és harmóniát elérni, hogy kellően finom vörösborokat lehessen készíteni. Az 1ha Pinot noir részben rosé, részben vörös alapanyag lesz, talán ez a fajta évről évre a legmegbízhatóbb ezen a borvidéken, és ebből lehet nagyon szerethető friss rosé bort, valamint könnyen érthető, fűszeres, harmonikus vörösbort is készíteni.

Saját boraikról szólva, melyekre büszke?

Büszke vagyok a birtokra, a borainkra. Igyekszünk olyan borokat palackozni, amelyeket mi is szívesen fogyasztunk és ez általában a fogyasztóknak is tetszik. Szükség van a „klaszszikus” borainkra, amelyek könnyedebb, gyümölcsösebb hangvételű reduktív borok, de nagy odaadással törekszünk a komoly fajta és a területválogatott borok forgalmazására is. Ezek a boraink tölgyfahordóban erjednek, érlelődnek és palackozás után is körülbelül 1 évet pihennek a pincében, hogy minél fejlettebben kerüljenek a fogyasztók poharába. Ezen boroknál a terület és a fajta sajátosságaira koncentrálunk. Itt lehet egyediségeket, különlegességeket megmutatni. Ilyenek a Bácsi dűlő Olaszrizling vagy a Kéknyelű selection. Továbbá 2012-ből lesz egy új Olaszrizling-válogatásunk Karós néven, amely egy körülbelül 60 éves bak művelésű tőkékről szüretelt bor. Ezt csak a pincénél lehet megkóstolni, megvásárolni.

borbelyt_2-1024x682A szőlő művelésétől kezdve az értékesítésig, a borbemutatókig mindent a családtagok végeznek. Lehet-e a szőlésznekborásznak „szabadságra mennie”?

A birtokot a család tarja kézben, Apával irányítjuk a szőlő és pincei feladatokat, Anya tartja kézben a vendéglátást, az értékesítést és a húgom segít neki a fesztiválokon. Badacsonytomajon, a pincénél is évről évre nő a vendégforgalom, mind a kóstolókon, borvacsorákon, mind a vendégházban megszálló borbarátok egyre többen vannak. Szabadidő természetesen van, de mi nem nyáron megyünk nyaralni, mert ilyenkor sok a tennivaló. Mi télen járunk pihenni, leginkább síelni. Illetve a tavaszi-őszi időszakban, ha akad szabadidő, sokat tekerek a vidéken.

Hallott-e az Ételt csak okosan! kampányról? Mit tanácsol a vásárlóknak, mire figyeljenek oda, amikor bort vásárolnak?

Remek indítványnak tartom a kampányt, mert sajnos, a teljes élelmiszer szegmenst tekintve, elég sok bizonytalan termék jelenik meg a polcokon. Mint élelmiszermérnök nagyon megnézem, milyen terméket vásárolok. A boroknál talán kicsit könnyebb a helyzet. A fogyasztók többségében nem az áruházláncok polcairól, hanem a borszaküzletekben vásárolnak borokat. Itt szerencsésebb, mert szakértő személyzet segít a választásban, és a borokat megfelelő környezetben és körülmények között tartják. Nagy üzletekben sajnos előfordulhat, hogy a polc belsejében benn marad egy-egy korábbi évjárat, és az idő során a neonfényben veszít az értékéből a bor. Másik ajánlatos vásárlási csatorna, ha személyesen a pincénél vásárolnak a fogyasztók, ahol még kóstolásra is van lehetőség.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Dunsztolás

eteltcsakokosan

10 dolog, amit az avokádóról tudni kell

eteltcsakokosan

Maradék csokinyuszik márpedig léteznek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató