Ételtcsakokosan
red-sausage-6892_1280-768x1024

A virsli fogyasztásának két igazi nagy szezonja van: az egyik a majálishoz, a másik pedig szilveszterhez köthető. Május elsejére összegyűjtöttünk pár érdekességet a virsliről.
A frankfurti-bécsi virsli története
red-sausage-6892_1280-768x1024A mai napig sokan keverik a virslifajtákat, és nem igazán tudnak különbséget tenni a bécsi (frankfurti) virsli és az egyszerű frankfurti virsli között. Az eltérés a húsösszetételben rejlik. A frankfurti virslit már régóta ismerték, hiszen már a 13. században is gyártották. A bécsi virsli abban különbözik tőle, hogy marha és disznóhús van összekeverve benne.
1805. október 15-én készítette el először a bécsi virslit vagy más néven a bécsi-frankfurtit egy Johann Georg Lahner svájci származású hentes. Ennek akkora sikere lett, hogy állítólag még magának II. Ferencnek is a kedvenc ételei közé tartozott és az előkelő társasági összejöveteleken került terítékre.
A 18. század második felében született Lahner Frankfurtban tanulta ki a mesterség fortélyait (innen származik a bécsi virsli másik neve), majd 1804-ben egy ismeretlen hölgytől 300 guldent kapott, és ekkora indulótőkével megalapította az első saját hentesüzletét Bécsben.
Mivel Bécsben nem érvényesültek a szigorú frankfurti céhes szabályok, így az osztrák főváros kiváló helyszínnek bizonyult egy új termék kikísérletezésére. A frankfurti céhszabályzat ugyanis soha nem engedte volna meg, hogy Lahner mester két húsfajtát, a marhát és a disznóhúst egy masszába keverje össze. A kétféle darált húsból készített masszához sót, fűszert és meghatározott mennyiségű vizet adott hozzá. Ezek szolgáltak alapanyagul ahhoz a krémes pasztához, melyet kézi töltővel juhbélbe nyomott, majd enyhén megfüstölte. Georg Lahner büszkén nevezte remekművét „bécsi Frankfurtinak“.
Lahner megbecsülését mutatja az is, hogy 1842-ben megkapta a bécsi polgárjogot, amit abban az időben egy máshonnan érkezőnek nagyon nehéz volt megszereznie.
A virsli hivatalos jogszabályi meghatározása
A virsli összetételét Magyarországon a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. Csak akkor hozható forgalomba, ha minősége megfelel az előírásban rögzített elvárásoknak. A virsli legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt készítmény. Lehet füstöletlen, füstölt vagy füstölt ízesítésű. A füstölt íz kialakítása két féle módon történhet: természetes úton keményfa elégetésével, vagy füstaroma párologtatásával. A késztermékre vonatkoztatva legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia a virslinek. Érzékszervi tulajdonságain kívül (alak, méret, burkolat, állomány, szerkezet, metszéslap, szín, íz, illat) a kémiai paramétereket is előír a termékleírás: fehérjetartalom legalább 10 százalék, víztartalom legfeljebb 70 százalék, zsírtartalom legfeljebb 25 százalék és sótartalom legfeljebb 2,5 százalék. A felhasznált húst tekintve készülhet sertésből és /vagy marhából, valamint baromfiból.
Mint a húskészítménynél általánosan, így a virslik esetében is a felhasznált hús mennyisége az, amely a legnagyobb mértékben befolyásolja a termék minőségét. Minél nagyobb egy virsli hústartalma, annál biztosabb, hogy jó minőségű a termék.
Vásárláskor mindig olvassuk el a csomagoláson feltüntetett információt a hústartalomról, és ha van rá módunk, azt válasszuk, amelyik nagyobb százalékban tartalmaz húst. Inkább vegyünk kevesebbet, de az jó minőségű legyen. Természetesen tudatos vásárlóhoz illően ilyenkor is nézzük meg a termék egyéb jelöléseit, és mindig figyeljünk a fogyaszthatósági időre! Amennyiben húsos pultból vásárolunk virslit, kérdezzük meg az eladót, esetleg a gyártó cég honlapján nézzünk utána, hogy miből készül termékük.
Mit is szeretünk a virsliben? Egy tavaly augusztusban végzett felmérés szerint a virslit sajátos színe, íze és roppanása miatt kedvelik a fogyasztók.

Tippek a virsli elkészítéséhez
A virsli felhasználása igen sokrétű, ennek csak képzeletünk szab határt. Ehetjük főételként sütve vagy főve, készülhet belőle feltét, elengedhetetlen összetevője a frankfurti levesnek, készíthetünk virslisalátát, illetve a mindenki által ismert hot dogot. Remek vendégváró vagy partiételt készíthetünk a virslivel, ha levestésztával körbetekerjük, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és szezámmaggal meghintve előmelegített sütőben megsütjük.
 
Forrás: National Geographic, Magyar Élelmiszerkönyv, Ipsos Zrt.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pesto házilag

eteltcsakokosan

Olcsó, gyors, egyszerű!

eteltcsakokosan

Irodalmi étvágygerjesztő – Mit evett Krúdy és mi volt Ady kedvenc étele?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató