Ételtcsakokosan
red-sausage-6892_1280-768x1024

A virsli fogyasztásának két igazi nagy szezonja van: az egyik a majálishoz, a másik pedig szilveszterhez köthető. Május elsejére összegyűjtöttünk pár érdekességet a virsliről.
A frankfurti-bécsi virsli története
red-sausage-6892_1280-768x1024A mai napig sokan keverik a virslifajtákat, és nem igazán tudnak különbséget tenni a bécsi (frankfurti) virsli és az egyszerű frankfurti virsli között. Az eltérés a húsösszetételben rejlik. A frankfurti virslit már régóta ismerték, hiszen már a 13. században is gyártották. A bécsi virsli abban különbözik tőle, hogy marha és disznóhús van összekeverve benne.
1805. október 15-én készítette el először a bécsi virslit vagy más néven a bécsi-frankfurtit egy Johann Georg Lahner svájci származású hentes. Ennek akkora sikere lett, hogy állítólag még magának II. Ferencnek is a kedvenc ételei közé tartozott és az előkelő társasági összejöveteleken került terítékre.
A 18. század második felében született Lahner Frankfurtban tanulta ki a mesterség fortélyait (innen származik a bécsi virsli másik neve), majd 1804-ben egy ismeretlen hölgytől 300 guldent kapott, és ekkora indulótőkével megalapította az első saját hentesüzletét Bécsben.
Mivel Bécsben nem érvényesültek a szigorú frankfurti céhes szabályok, így az osztrák főváros kiváló helyszínnek bizonyult egy új termék kikísérletezésére. A frankfurti céhszabályzat ugyanis soha nem engedte volna meg, hogy Lahner mester két húsfajtát, a marhát és a disznóhúst egy masszába keverje össze. A kétféle darált húsból készített masszához sót, fűszert és meghatározott mennyiségű vizet adott hozzá. Ezek szolgáltak alapanyagul ahhoz a krémes pasztához, melyet kézi töltővel juhbélbe nyomott, majd enyhén megfüstölte. Georg Lahner büszkén nevezte remekművét „bécsi Frankfurtinak“.
Lahner megbecsülését mutatja az is, hogy 1842-ben megkapta a bécsi polgárjogot, amit abban az időben egy máshonnan érkezőnek nagyon nehéz volt megszereznie.
A virsli hivatalos jogszabályi meghatározása
A virsli összetételét Magyarországon a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. Csak akkor hozható forgalomba, ha minősége megfelel az előírásban rögzített elvárásoknak. A virsli legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt készítmény. Lehet füstöletlen, füstölt vagy füstölt ízesítésű. A füstölt íz kialakítása két féle módon történhet: természetes úton keményfa elégetésével, vagy füstaroma párologtatásával. A késztermékre vonatkoztatva legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia a virslinek. Érzékszervi tulajdonságain kívül (alak, méret, burkolat, állomány, szerkezet, metszéslap, szín, íz, illat) a kémiai paramétereket is előír a termékleírás: fehérjetartalom legalább 10 százalék, víztartalom legfeljebb 70 százalék, zsírtartalom legfeljebb 25 százalék és sótartalom legfeljebb 2,5 százalék. A felhasznált húst tekintve készülhet sertésből és /vagy marhából, valamint baromfiból.
Mint a húskészítménynél általánosan, így a virslik esetében is a felhasznált hús mennyisége az, amely a legnagyobb mértékben befolyásolja a termék minőségét. Minél nagyobb egy virsli hústartalma, annál biztosabb, hogy jó minőségű a termék.
Vásárláskor mindig olvassuk el a csomagoláson feltüntetett információt a hústartalomról, és ha van rá módunk, azt válasszuk, amelyik nagyobb százalékban tartalmaz húst. Inkább vegyünk kevesebbet, de az jó minőségű legyen. Természetesen tudatos vásárlóhoz illően ilyenkor is nézzük meg a termék egyéb jelöléseit, és mindig figyeljünk a fogyaszthatósági időre! Amennyiben húsos pultból vásárolunk virslit, kérdezzük meg az eladót, esetleg a gyártó cég honlapján nézzünk utána, hogy miből készül termékük.
Mit is szeretünk a virsliben? Egy tavaly augusztusban végzett felmérés szerint a virslit sajátos színe, íze és roppanása miatt kedvelik a fogyasztók.

Tippek a virsli elkészítéséhez
A virsli felhasználása igen sokrétű, ennek csak képzeletünk szab határt. Ehetjük főételként sütve vagy főve, készülhet belőle feltét, elengedhetetlen összetevője a frankfurti levesnek, készíthetünk virslisalátát, illetve a mindenki által ismert hot dogot. Remek vendégváró vagy partiételt készíthetünk a virslivel, ha levestésztával körbetekerjük, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és szezámmaggal meghintve előmelegített sütőben megsütjük.
 
Forrás: National Geographic, Magyar Élelmiszerkönyv, Ipsos Zrt.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogy lehet küldeni?…

eteltcsakokosan

Milyen élelmiszereket nem jó főtten lefagyasztani?…

eteltcsakokosan

Dunsztolás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató