Ételtcsakokosan

Forralt bor

2014. január 10.

A forralt bor története a rómaiakhoz kapcsolódik. Mint a legnagyobb borfogyasztók, szerették volna minél tovább eltartani a boraikat, így valamilyen tartósító eljárást találtak ki hozzá. A bor forralása és ízesítése különben azért alakult ki, mert a borok íze idővel változik. A minőség határozza meg, hogy jó vagy rossz ízű bor les-e belőle hónapok, évek múltán. A gyengébb minőségű borok bizony fura ízt tudnak produkálni már pár hónap elteltével is, melyre – bár nem romlott a bor – jó hatással vannak a fűszerek ízei, hiszen elnyomják a bor ízét.

Erre a rómaiak is rájöttek, így egy újabb színfolt lett a palettán a „fűszerbor”, vagy jól ismert mai nevén a forralt bor.

Kezdetben hidegen fogyasztották ezt a borfajtát, de aztán a hideg időjárás rávitte őket a melegítésre. Tűzben felforrósított követ vagy vasrudat tettek a borral teli poharakba, így kölcsönözve megint egy újabb hatást ennek a nedűnek.

Minden évben szilveszter tájékán, ahogy most is, én is elkészítem az itthoni forralt bort. A neten megtalálhatóak a hozzávalók arányai, de ha közben kóstolgatsz, nincs is szükség a receptre, saját ízlésed szerint alakíthatod.

Én mindig teszek bele fahéjat, szegfűszeget és citromhéjat is. De volt már olyan, amikor kipróbáltam a mézeskalács fűszerkeveréket hozzá… Húúúú, most vajon hányan szisszentek fel a nagy forralt bor-ivók közül? Különben létezik már a piacon kifejezetten forralt bor fűszerkeverék is, vagyis ha nagyon aggódsz, legvégső esetben használhatod azt is!

Persze nekem csak a kóstolás erejéig létezik ez az alkoholfajta, ebben a formában sem esik igazán jól.

Szilveszter éjjelén szokás nálunk, hogy egy kisebb tűzijátékot csinálunk az udvarban. Ekkor áthívjuk a szomszédokat, meg egy-két barátot. Fáklyákat és gyertyákat gyújtunk az udvarban. Kiteszem a forralt bort, meg egy jó adag meleg teát és a karácsonykor sütött mézeskalácsunkat egy asztalra. Szól a zene, szépek a fények, így búcsúzunk az óévtől és köszöntjük az újat!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Karácsonyi készülődés gyerekekkel

eteltcsakokosan

Friss gyümölcs télen, mire ügyeljünk citrusfélék vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Mit jelent ez a mondat a szalámin?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató